Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Vojislav Temunović, profesor tambure
  Lepo je živeti s tamburom
  07.11.2015.

  Tambura je zaštitni znak Vojvodine, ravnice i salaša, a Vojislav Temunović jedan od njenih čuvara, vredno beleži note da budućim generacijama ostavi što bogatije tamburaško nasleđe

  Ne može da kaže da je sa sedam godina baš znao da će ceo život svirati tamburu, ali ga je osvojila i od tada je više nije napuštao.

  -3105_1.jpgTata je bio folklorac u Bunjevačkom kolu i dok su igrali pratio ih je tamburaški orkestar. Od harmonike, violine i tambure koje sam imao prilike tako da upoznam, odlučio sam se za tamburašku sekciju kod Laze Malagurskog, a posle sam završio i Muzičku školu. Odabir je bio slučajan, ali se iz njega razvila ljubav – priča Vojo Temunović o svom početku druženja s tamburom. - Kada sam završavao osnovnu školu odlučio sam da se dalje bavim muzikom, pa sam upisao teorijski odsek i kasnije Muzičku akademiju u Novom Sadu. Usput sam svirao u Tamburaškom orkestru i to je potrajalo dvadesetak godina.  Tako sam je zavoleo i odabrao za svoju profesiju, nije bilo više nikakve dvojbe da će tambura biti moj život. Saradnja sa Zvonkom Bogdanom i drugim poznatim muzičarima koje smo pratili, putovanja i druženja, sve je to doprinelo da još više zavolim ovaj posao i kažem da sam jedan od privilegovanih jer u svom poslu uživam.

  Vojislav radi u subotičkoj Osnovnoj i Srednjoj muzičkoj školi, profesor je tambure i u svojoj klasi ima šesnaest učenika koje uči, vežba, sprema za dalje školovanje i takičenja.

  -Naša muzička škola je bila prva koja je otvorila odsek za tamburu, a sada u Vojvodini ima čak 15-ak muzičkih škola sa ovim odsekom, tako da se tambura više ne doživljava kao instument samo za kafane i svadbe, već se na tamburi izvode i poznata klasična muzička dela Betovena, Mocarta... Mnogi se naši učenici opredeljuju za dalje školovanje, ali nažalost, fakulteta za tamburu nema, pa najčešće upisuju teorijski ili etno smer.

  Ovo Vojislava i njegove kolege uverava da spremaju kvalitetnu smenu, da će imati ko da nastavi tamo gde su oni stali i budi nadu da će tamburu i sve oko nje dići na viši nivo.

  -Ima tu još jako puno posla na stvaranju muzičke literature za tamburaše, udžbenika, sopstvenog repertoara. Iz tradicionalnih kompozicija pisanih za orkestar prebacujemo se na solo instrument sa korepeticijom. To je nešto što ostaje posle nas. Cilj mi je da unapredim tamburašku priču u našem gradu, da ostavimo što više pisanih tragova, imamo dobre muzički obrazovane tamburaše, promovišemo tamburu i učinimo naš grad tamburaškim centrom.

  Iako se čini da Subotica to i jeste, jer gotovo da nema onoga ko ovde dođe a ne poželi da čuje tamburaše. Na medijskoj promociji, kaže Vojo, treba da se uradi mnogo više.

  L. Raos

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja