Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Radnici „Agrosemena“ ostavljeni na cedilu
  Kupac imovine porekao datu reč: pomoćiće samo ako njemu krene posao!
  08.11.2015.

  Na Otvorenom univerzitetu juče je održan sastanak 47 radnika „Agroseme – Panonija“ i četiri zaposlena u „Agrolabu“ sa Zlatkom Marosiukom, ombudsmanom, i Milanom Popovićem, predsednikom Saveza Samostalnih sindikata Subotice. Povod je zastoj u rešavanju statusa radnika.

  3106_1.jpg
  Zastoj u rešavanju statusa radnika Agrosemena

  Milan Popović je obavestio radnike da je poslednji sastanak sa Johanom Karelom, kupcem imovine koji je obećao pomoć radnicima ukoliko uspe da zakupi ili kupi halu koja je u vlasništvu pokrajine, loše prošao.

  - Na kraju sam lupio šakom o sto i rekao da ako ne može da pomogne onda ne može ni da očekuje ništa drugo, odnosno, podršku koju smo već dali kada smo išli kod Miroslava Vasina, pokrajinskog sekretara, da lobiramo da mu izađu u susret sa halom.  Pominje tek 2016. godinu i da će pomoći ako bude imao mogućnosti, ako i njemu krene posao. Sa direktorom nisam imao kontakata.  Ne znamo šta dalje, jer radnici nemaju ni zdravstveno osiguranje, ni zarade, ne znamo kako da odu na tržište rada i traže drugi posao – rekao je Popović.

  On je podsetio da je većinski vlasnik akcija bio „Agrokop“ Novi Sad koji je otišao u stečaj, zatim su akcije prenesene na druge firme koje su takođe u stečaju zbog čega je nedefinisano ko je vlasnik preduzeća.

  - Pravog vlasnika ne možemo da utvrdimo. Sa Austrijancem smo razgovarali pre kupovine imovine i licitacije i on je obećavao pomoć, ali je preuzeo samo 18 radnika, a sada već govori da nije u mogućnosti da pomogne – kaže Milan Popović.

  Ana Pavluković, predsednica sindikata „Agrosemena“, kaže da su se radnici obratili Vladi Srbije, pokrajini, inspekciji rada, ministarstvima za rad, finasije, privredu, Poreskoj upravi u Subotici, gradonačelniku, ombudsmanu, SUP – u, Privrednoj komori, sindikalnoj organizaciji.

  - Pre mesec dana su nam onemogućili ulazak u radne prostorije.  Naše radne knjižice su u sefu u preduzeću, a saradnja sa direktorom je u zastoju. Nemamo pet meseci plate, zdravstveno osiguranje, staž za 2011., 2012., 2014. i 2015. godinu, takođe ni radnici „Agrolaba“. Vidno smo bolseni, iznemogli i osećamo se bespomoćno – kaže Ana Pavluković.

  Prema rečima Zlatka Marosiuka u zapisniku od 19. marta je evidentno da je kupac imovine iz Austrije obećao pomoć.

  - Johan Kavel nije privatizovao preduzeće, samo je kupio imovinu, ali je obećao pomoć radnicima.  Radnici jesu i dalje u radnom odnosu, ali nemaju kontakt sa rukovodiocima koji bi mogli da donesu odluku o tehnološkom višku ili da neko izazove stečaj čime bi oni ostvarili pravo da se prijave na tržište rada. Ovo je potpuno nezakonita situacija jer se ne zna ni ko je dozvolio da se „Advance Seed“ ipak već koristi pokrajinsku halu, kao i mašine koje je popisala Poreska uprava – kaže Marosiuk.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja