Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Nova farsa: Petar Kuntić, HDZ-ov kandidat na listi za dijasporu na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj
  I opet ćorak!
  08.11.2015.

  Podrška DSHV-a, nepopularne stranke bez glasača, ugleda i uticaja, HDZ-u će doneti kontraefekat, te je za očekivati rekordno mali broj glasača među Hrvatima u Srbiji na parlamentarnim izborima u Republici Hrvatskoj

  3107_1.jpgHDZ je izgleda odlučio da na parlamentarnim izborima zakazanim za 8. novembar 2015. godine obori rekord i ostvari najmanji broj glasova među Hrvatima u Republici Srbiji ikad.  Kako drugačije objasniti činjenicu da je na svoju izbornu listu u 11. izbornoj jedinici (za dijasporu) HDZ stavio Petra Kuntića, odlazećeg predsednika DSHV-a, stranke toliko nepopularne u javnosti da već 11 godina nije u stanju da izađe samostalno na izbore? Podsetimo, Kolinda Grabar Kitarović je na predsedničkim izborima 2014. od Hrvata u Republici Srbiji dobila 217 glasova (?!) (slovima: dvestotine i sedamnaest komada), zahvaljujući upravo oslanjanju na podršku stranke bez glasača, ugleda i uticaja među Hrvatima u Republici Srbiji – DSHV.

  Na stranu činjenica da je Kuntić i ovoga puta samo figura, jer nema ama baš nikakve šanse da uđe u Hrvatski sabor, s liste za dijasporu u parlament ulaze maksimalno samo prva trojica, a Kuntić je na “visokom” 11.  mestu. No, vezivanje DSHV-a za HDZ je folklor koji traje već duže: i ranije je DSHV pozivao svoje malobrojne glasače da svoj glas daju HDZ-u, uvek sa katastrofalnim ishodom. Međutim, biće zanimljivo videti kako će to tek izgledati nakon upravo obavljene promene na čelu DSHV-a, kada je Petra Kuntića na kimjongunovskim izborima s jedinim kandidatom zamenio Tomislav Žigmanov, čovek koji se ranije javno ograđivao od HDZ-a (i od DSHV-a doduše, ali to sad nije tema).

  Mi, čije sećanje seže malo dalje u prošlost, setićemo se kako je, recimo, Tomislav Žigmanov 26. novembra 2007. godine na neformalnoj internet stranici hrvatskog programa Radio Subotice u autorskom tekstu napisao i sedeće:

  „Na temelju svega iznetog i više nego upitnim nam se čini i svrstavanje pojedinih ovdašnjih političkih aktera glede takmaca na izborima u Hrvatskoj, svrstavanja koje, istina, kao nužan odgovor generiše središte, čijih negativnih posledica po svrstanog ono, zbog vlastitih partikularnih interesa, ne mora biti svesno. U tom smislu, držimo da postupak DSHV-a, koji je pozvao Hrvate u Vojvodini da glasaju za listu HDZ-a u 11. izbornoj jedinici, može otvoriti celi niz problema, osobito, ukoliko HDZ ne bude u prilici formirati vlast, što je posve moguće. Tim pre, jer niko drugi se nije u vezi sa ovim izborima niti oglasio, te eventualno pozvao na bojkot ili na podršku drugim izbornim listama.  Naime, na ovaj način se može dogoditi da se Hrvati u Vojvodini u Republici Hrvatskoj identifikuju sa bliskom navezanošću s HDZ-om te da stoga budu u poziciji da trpe dodatne negativne posledice nove vlasti, ukoliko u njoj ne bude HDZ-a. Ovde ćemo tek napomenuti i sledeće: poziv DSHV-a na podršku HDZ-ovoj listi dodatno se čini problematičnim, budući da je ukupan učinak HDZove vlasti za vreme mandata Ive Sanadera po vojvođanske Hrvate i više nego negativan!“

  Hoće li Tomislav Žigmanov kao novi predsednik DSHV-a ostati pri svome „analitičkom“ stavu od ranije ili će napraviti novi luping i sada zdušno podržati HDZ? Hoće li možda reći da je ukupan učinak HDZ-a sa Sanaderom bio i više nego pozitivan?  Hoćemo li saznati kako se to od antihadezeovca preko noći postaje hadezeovac? Hm, baš da vidimo.

  Zvonimir Perušić

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja