Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Kada tambura zasvira naša srca postaju nemirna (I)
  Omiljena je – 147 godina!
  08.11.2015.

  Generacije su slušajući narodnu muziku obeležavali i svadbe, rođendane, odlaske u vojsku, stariji su devojkama priređivali večernje serenade, sve uz zvuke tambure – ona srca naša uznemirava.

  Od pamtiveka naše uho naviknuto je na melodiku prirodnih pojava.  Melodika je u nama budila prijatna osećanja. Sluhisti su se služili raznoraznim predmetima, samo da bi proizvodili nama prijatne zvukove.  Istorija ukazuje na različitosti instrumenata zavisno od graditelja istih.  Žičani instrumenti opstajali su i pored pojava novih „proizvođača“ melodija.  Ali, opet ono ali, u ovim krajevima svima nama je u srcima opstala TAMBURA, instrument ne samo za kafanska raspoloženja.

  3109_1.jpg`

  Odozgo na dole: spomen Mikloša (Nikole) Skenderovića sa učešća
  na Uskršnjem polivanju devojaka, 8. maja daleke 1908. godine,a na donjoj
  je čuvenimolski orkestar „Lira“, u sredini je popularni Mimika sa violinom

  Svima nama, poznati i priznati basista Marinko Piuković, sa puno žara je maltene u jednom dahu, otvorio svoju dušu i započeo mini istoriju, o tamburi:

  -U Subotici se već 147 godina sve zna o tamburi kao instrumentu uz koji se veselilo ali i tugovalo, zavisno, od naručioca melodije ili pesme.  Kao tradicijski instrument pojavljuje se u 15. veku i eto, opstao je i do dan danas. I jedno pojašnjenje: ime je nastalo od reči tam (znači žica) i bure (kutija). Spajanjem, eto, dobilo se ime – tambura.  Tradicija učenja sviranja na ovom instrumentu očuvana je i do dan danas.  Negovanje odnosa prema ovom žičanom instrumentu, ukazuje da će se još dugo održati u ovdašnjoj sredini. Naravno, da i nadalje moramo podržavati amaterske poklonike tambure. Subotička sredina to poštuje – izrazit u svojoj tvrdnji bio je Marko Piuković.

  Sećanjem na velike majstore subotičkih tamburaša, samo se potvrdila istorija narodne muzike sa kojom su se obeležavali odlasci u vojsku, davale devojkama noćne serenade, sviralo po svadbama, osećalo prijatno, pa u nastavku priče Marinko Piuković dodao je:

  -Svakako su bili privatni naručioci u prvom planu kada se išlo na Uskršnja polivanja, prošnje devojaka za udaju i da sve ne nabrajam.  Fotografije su, zamislite, bile veoma značajne bilo iz kafana ili svadbi ili sa drugih veselja. U ona vremena bilo je na desetine kafana. One se nisu mogle ni zamisliti bez tamburaša. Tambure su bile, jesu, i ostaće instrument za obeležavanje „bola srca mog“ – osećajno je naveo Piuković, kratkim osvrtom na tajne muziciranja na tamburi. Istorija je takođe imala i svoje vodeće tamburaše, ujedno i violiniste sa kojima je započinjala savremenija svirka. To su, između ostalog bili Josip (Joca) Mlinko – Mimika, pa Pere Tumbas – Hajo i mnogi anonimni svirci, sluhisti.

  Jedna od najpoznatijih pesama „Prid pendžerom procvetala ruža..“, u aranžmanu muzičara Mimike i danas se održala, moderno rečeno, kao hit. Muzičar Josip (Joca) Mlinko – Mimika (3. jul 1876. – 9. novembar 1962.), među prvima je uživao sudelujući u radio emisijama. Još daleke 1920. godine. Bilo... ipak se i nadalje ponavljaju melodije na omiljenim tamburama. Jer kada tambura zasvira srce postaje nemirno.

  M. Brustulov

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja