Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Opšta bolnica Subotica nastavlja da modernizuje opremu, čime sve više ide u pravcu savremene, moderne ustanove
  Novi stolovi i lampe u operacionim salama
  10.11.2015.

  Zahvaljujući Inicijativi subotičke Bolnice prema Fondu za kapitalna ulaganja Vojvodine, opredeljenim sredstvima nabavljeni su moderni stolovi za operacione sale, čiji je vek trajanja preko dve decenije, kaže dr Goran Bićanin, direktor Opšte bolnice Subotica

  3116_1.jpg
  dr Goran Bićanin, direktor subotičke bolnice

  Ranije opredeljenim sredstvima pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine, u iznosu od oko 48 miliona dinara, u subotičkoj bolnici nedavno su nabavljeni novi, savremeni operacioni stolovi, operacione lampe, oprema za gastrointerventnu radiologiju, oprema za budući Centar vantelesne oplodnje i aparati za digitalizaciju rentgena.

  - Možemo da kažemo da smo umnogome osavremenili naše operacione sale, što našu ustanovu mapira kao jednu od veoma savremenih u okruženju. U salama gde se obavljaju operacije, instalirani su operacioni stolovi i lampe, čime smo rešili probleme u narednih 20 godina. To znači da su pri sadašnjoj situaciji kada imamo preko 12.000 operacija, uslovi u salama olakšani. To su stolovi koji se automatski sami nameštaju, podižu, svaki ima svoju specifičnost, potpuno je drugačiji sto primera radi za ortopediju koji je sa ekstenzijama, kao i sto za abdominalnu hirurgiju - tvrdi dr Goran Bićanin, direktor subotičke bolnice.

  Na ovaj način, prema rečima direktora bolnice, u operacionim salama rešen je veliki problem, a treba istaći, kako je naveo, da nije jednostavno izdvojiti par stotina hiljada evra za nabavku takvih operacionih stolova, čiji je vek jako dug.

  - Na nedavnom Kongresu neurohirurga koji je održan u Beogradu, kolega iz Niša govorio je kako u tamošnjoj bolnici i dan danas imaju operacione stolove i lampe iz 80-tih godina, što je poražavajuće. Mi smo kao bolnica zahvaljujući Vladi i Upravi za kapitalna ulaganja imali razumevanja u naših 14 projekata kojima smo prema njima aplicirali, te smo ulagali u našu opremu, a nabavka ovih najsevremenijih stolova je samo segment te priče - istakao je dr Bićanin.

  I budući projekti idu ka savremenoj medicini

  Prema rečima direktora bolnice, svi budući projekti idu ka što većem osavremenjavanju opreme, kapaciteta, i ustanove kao celine.Tako je nedavno završen Tender energetske efikasnosti - led tehnologije, a proces digitalizacije rentgena je u toku.

  - Pokrajinski Sekretarijat za energetiku će opredeliti oko 6 miliona dinara u ove namene, gde ćemo i mi kao Bolnica učestvovati u sredstvima. Govorimo o savremenoj led tehnologiji kojom se drastično smanjuje potrošnja po jedinici električne energije. Uporedo, u procesu je i digitalizacija rentgena i to je neka naša vizija da sledeće godine imamo bolnicu koja će imati mogućnost komunikacije i putovanja slika i nalaza pacijenata. Naša želja je da prvo budemo parlamentarni sa Institututom za onkologiju u Sremskoj Kamenici sa čijim će onkoloških komisijama sarađivati naše koje su nedavno oformljene. Benefit ove priče je da ćemo mi ovde selektovati, a potom online slati slike i nalaze u Kamenicu, što će smanjiti troškove i patnju pacijenata. Na ovaj način želimo uspostaviti saradnju i sa Institutom za kardiologiju kao i Kliničkim centrom Vojvodine - rekao je direktor bolnice.

  U planu je kako se navodi i skorija nabavka plazma sterilizatora, programa za arhiviranje slika, kao i završetak radiološkog informacionog sistema koji će biti spona ka tele - linku, što zaokružuje priču o modernoj bolnici bez filmova. Kada svi filmovi budu u elektronskom zapisu, imaćemo lakšu komunikaciju sa višim zdravstvenim ustanovama, objašnjava dr Bićanin.

  Dobra saradnja sa Gradom

  Ocenjujući saradnju subotičke Opšte bolnice i lokalne samouprave, direktor Bićanin je rekao da je ona dobra i da se odvija na više nivoa.

  - Grad je i ove godine izdvojio značajna finansijska sredstva za bolnicu. Još je značajnije što je naša lokalna samopurava iako nije osnivač bolnice, jedna od retkih koja je prepoznala važnost bolnice. U tom smislu je ove godine od strane Grada podržan Projekat o Centru za vantelesnu oplodnju, te će opredeljenim sredstvima Grada biti adaptarine ambulante za fertilitet i sterilitet. Biću lično srećan ako se prva beba u tom Centru rodi 2017. godine, jer su i Centar za vantelesnu oplodnju i angio sala stavljeni u petogodišnji plan naše ustanove, a mi idemo u tom pravcu dobrim koracima - ocenio je direktor Bićanin.

  Subotica - drugi Stemi centar u Vojvodini

  U Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, u sredu, 4. novembra, održan je stručni sastanak gde se govorilo o prioritetima angio sala u bolnicama u Vojvodini, a gde su bili prisutni i predstavnici Uprave subotičke bolnice i drugih, kao i predstavnici Vlade Vojvodine. Subotička Opšta bolnica bi trebala prema planu da postane drugi regionalni centar u Vojvodini gde će se raditi stemi program, potvrdio nam je direktor Bićanin. Očekuje se da će srodni Centar biti formiran i u bolnici u Zrenjaninu.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja