Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  U Srednjoj medicinskoj školi održano stručno predavanje roditelja i đaka o zloupotrebi droga
  Koliko razgovarate sa svojom decom?
  24.11.2015.

  U Srednjoj medicinskoj školi u Subotici nedavno je održan zajednički roditeljski sastanak, odnosno stručno predavanje o zloupotrebi psihoaktivnih supstanci pod naslovom „Da li se poznajemo?".

  Predavanje je realizovano u sklopu projekta „Saznaj više-sačuvaj život!" koji je podržan od strane Grada Subotice, pri sprovođenju Lokalnog akcionog plana za mlade 2014-2018. godine.  Nosilac projekta je Udruženje za pomoć zavisnicima „Restart Subotica" u saradnji sa Srednjom medicinskom školom i Zavodom za javno zdravlje Subotica.

  3172_1.jpg

  - Predavanje je bilo namenjeno učenicima prvih i drugih razreda Srednje medicinske škole i njihovim roditeljima da bi se istakao značaj komunikacije, jer u 80% slučajeva roditelji su poslednji koji saznaju da im dete zloupotrebljava psihoaktivne supstance - rekla je Cecilia Hajzler, iz Udruženja "Restart Subotica", koja je i sama bivša višegodišnja zavisnica od droga.

  Roditeljski sastanak vodili su dipl. defektolog Marija Marković i Boris Štrbac, bivši zavisnik sa iskustvom u radu sa roditeljima zavisnika.

  - Potrudili smo se da jasno predstavimo i odglumimo situacije u kojima postoji neadekvatna komunikacija između dece i roditelja koja može dovesti do toga da dete zbog osećaja nerazumevanja potraži rešenje u nekoj supstanci. Skrenuli smo pažnju da razgovor i zajedničke aktivnosti izgrađuju odnos poverenja koji štiti dete. Roditelji su ti koji treba da preuzimaju inicijativu i da ne odustaju, čak i kada dete ne želi da sarađuje - zajednička je poruka defektologa roditeljima i deci. Boris Štrbac je posebno naglasio važnost reči „Volim te" i da iako roditelji često misle da se podrazumeva da dete to zna, treba je često i glasno izgovarati. Govorio je o izgradnji identiteta deteta, o potencijalno kriznim situacijama (odlazak na Exit i slične manifestacije gde se koriste psihoaktine supstance) i načinu na koji roditelj treba da se prema njima postavi.

  Koorditaorka projekta Cecilia Hajzler je zamolila prisutne da učestvuju u akciji „I ja sam protiv droge jer..." koja se sprovodi na Facebook stranici projekta. Kroz ovu akciju mladi se pozivaju da izraze lični stav o štetnosti droge koji javno iznose putem plakata sa kojim se slikaju i koji se objavljuje na stranici projekta.

  - Na ovaj način se mladi aktivno uključuju u rešavanje problema zloupotrebe psihoaktivnih supstanci (PAS). Na Facebook stranici će biti sprovedena i online anketa radi utvrđivanja specifičnih interesovanja mladih na polju volonterskog angažovanja u prevenciji zloupotrebe PAS - navela je Hajzlerova.

  Tribini u školi prisustvovao je i Predrag Milanović, zamenik direktora Srednje medicinske škole, a ispred Kancelarije za mlade, Dejana Baltes.

  Još dve tribine o drogama

  U nastavku Projekta slede još dve edukativne tribine o zloupotrebi psihoaktivnih supstanci u Srednjoj medicinskoj školi u Subotici.  One će obuhvatiti različita polja u životu adolescenata.  Na završnoj tribini pod nazivom „Posledice odluka: Šta seješ to i žanješ" bivša zavisnica, Cecilia Hajzler, izneće javno još jednom svoju životnu priču, o "putu droge", kako bi istakla dugoročne posledice zloupotrebe droga i dala sopstvenim primerom savet kako do izlečenja.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja