Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Povoljni krediti za nabavku nove opreme za preduzetnike
  Grad pomaže likvidnost male privrede
  30.11.2015.

  Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine, Goran Vasić, potpisali su 24. novembra u Gradskoj kući, Ugovor o realizaciji konkursne linije Fonda za odobravanje garancija za obezbeđenje kredita za nabavku opreme mikro, malim i srednjim privrednim društvima, preduzetnicima i zemljoradničkim zadrugama u Subotici.

  3188_1.jpg
  Maglai i Vasić potpisali povoljan ugovor za male preduzetnike Subotice

  Potpisivanju Ugovora prisustvovao je Nebojša Daraboš, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede.

  Konkurs za finansiranje nabavke nove opreme biće raspisan sledeće sedmice, najavljeno je prilikom potpisivanja Ugovora.  Krediti će se moći koristiti 15 do 20 dana nakon dostavljanja kompletne dokumentacije, koja se podnosi u poslovnicama banaka koje imaju zaključen sporazum o saradnji sa Garancijskim fondom AP Vojvodine.

  Gradonačelnik Jene Maglai je podsetio, da su sredinom aprila ove godine potpisani prvi ugovori između Garancijskog fonda APV i poljoprivrednih proizvođača sa teritorije grada Subotice.

  —Tada su odobrene kreditne linije po konkursu za obezbeđenje dugoročnih kredita namenjenih finansiranju kupovine nove opreme za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu, kroz sufinansiranje dela kamate za nalogodavce po garancijama Fonda.  Potpisivanje ovog ugovora, nastavak je uspešne saradnje između grada Subotice i Garancijskog fonda AP Vojvodine i zajedničkih nastojanja da se obezbede novčana sredstva za proširenje delatnosti malih i srednjih preduzeća i zanatlija koji bi u narednom periodu trebalo da budu oslonac naše zajednice, istakao je Maglai.

  Goran Vasić je objasnio, da se radi o kreditima koji su namenjeni preduzećima koja rade više od tri godine, za kupovinu dodatne opreme.

  —To je i preduslov za otvaranje novih radnih mesta i povećanje konkurentnosti. Kredit se realizuje do šest godina, kamatna stopa je 6,5 posto fiksno ili 5,95 odsto varijabilno.  Prve tri godine, kamatu će nadoknaditi lokalna samouprava, a zahvaljujući toj podršci, kamata će biti svedena na ispod dva odsto, pa je ovo trenutno najpovoljniji kreditni uslov koji postoji u našoj državi i predstavljaće veliku podršku preduzetnicima Subotice, istakao je direktor Garancijskog Fonda Vasić.

  Nebojša Daraboš, član Gradskog veća za privredu, rekao je da je za ovu namenu obezbeđeno deset miliona dinara iz reaktiviranog gradskog Fonda za privredu.

  —Sufinansiranjem dela kamate, privrednicima će biti omogućeno podizanje oko 60 miliona dinara kredita. Grad će sufinansirati kamatu u celosti, prve tri godine otplate kredita, a tokom preostale tri godine, kamatu u punom iznosu snosiće preduzetnici. Na taj način će kamata, odnosno krediti koji su dostupni privrednicima biti drastično jeftiniji, nego što su na tržištu. Prethodni Fond za privredu bio je, inače, više okrenut start-ap preduzetništvu, a pokazalo se da nije dao efekte koji su se očekivali.  Ovim Fondom smo želeli pomoći maloj privredi i našim preduzetnicima, a podrška od 60 miliona dinara za razvoj privrednog sektora u Subotici je značajna, ne samo zbog toga što se radi o jeftinim kreditima, nego i zbog nelikvidnosti mnogih malih preduzeća, što je drugi deo privrednih problema, ocenio je Daraboš, zahvaljujući Vasiću na podršci subotičkoj privredi, i ističući da je gradonačelnik Maglai najzaslužniji za reaktiviranje Fonda za privredu.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja