Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Brze pruge - utopija ili stvarnost?
  Vozom od Beograda do Budimpešte - za četiri sata!
  29.11.2015.

  Projekat koji se godinama najavljuje “Brze pruge Srbije”, možda za dve godine bude stvarnost, jer kako je najavljeno iz vrha Vlade, putovanje od Beograda do Budempešte umesto osam, trajalo bi tri do četiri sata.

  3192_1.jpg

  Veruje se da, ukoliko stvarno zaživi projekat „Brze pruge Srbije”, broj putnika će se znatno povećati, kao i transport robe.

  Premijer Aleksandar Vučić prilikom posete Kini je razgovarao sa predstavnicima najvećih kineskih kompanija o različitim projektima i investicijama, među kojima je i željeznička pruga Beograd-Budimpešta. Kako prenose nacionalni mediji Vučić je rekao da su uslovi kineske Eksim banke najvećim delom jasni, ali da cena još nije u potpunosti usaglašena.

  Kamatna stopa će biti dva ili do dva odsto, obaveza izvođača je da obezbedi 54 odsto učešća usluga i robe kineskog porekla, dok učešće usluga i roba nekineskog porekla može da bude 46 odsto, rekao je premijer za Tanjug.

  On je istakao da je Srbija 10 do 11 meseci ispred Mađarske po pitanju planske dokumentacije i da će ranije krenuti u posao izgradnje.

  Prema podacima Željeznice Srbije, kroz subotički željezničku stanicu godišnje prođe oko 5700 vozova, kao i tri miliona i 700.000 tona robe. Međutim, problem je što je sadašnja brzina vozova na pojedinim deonicama 40 kilometara na sat, a pruge nisu remontovane više od tri decenije.

  Da podsetimo, pre par godina u Suboticu su stigle popularne “Ruskinje” i drugi novi najsavremeniji vozovi, koji su projektovani da se kreću brzinom od 160 kilometara na čas. Problem je kao što smo već naveli loše stanje u kome se pruge nalaze.  Pored toga, modernizacija pruga će doprineti i procvatu privrede.

  S.I.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja