Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Održan petodnevni Program edukacije stručnjaka i studenata iz regiona u Subotici
  Nasleđe pod lupom - o restauraciji Sinagoge
  02.12.2015.

  Projekat "Nasleđe pod lupom" nastao je kao nastavak međunarodne stručne posete subotičkoj Sinagogi, u okviru programa “Sedam najugroženijih”, koji vode organizacija Evropa Nosta i Evropska investiciona banka, kako bi pomogle zaštitu izuzetnih spomenika širom Evrope, koji propadaju zbog manjka sredstava za projekte restauracije, društvenog zapostavljanja ili lošeg ophođenja.

  3206_1.jpgU Subotici je u okviru projekta Nasleđe pod lupom, od 20. do 25. novembra održan jednodnevni seminar za stručnjake i četvorodnevna radionica za studente i mlade stručnjake iz Srbije i regiona, posvećena restauraciji i konzervaciji Sinagoge u Subotici.  Učesnici su imali priliku da čuju predavanja domaćih i svetskih stručnjaka u oblasti očuvanja kulturnog nasleđa, a u subotičkoj Sinagogi bliže se upoznaju sa izazovima konzervacije i restauracije tog izuzetnog spomenika kulture.  

  —Cilj Seminara je otvorena diskusija i razmena iskustava između stručnjaka iz Srbije i inostranstva. Radionica za studente i mlade stručnjake ima dvostruki cilj, da polaznicima pruži teorijsku edukaciju i edukaciju kroz analitički rad na spomeniku o osnovnim standardima konzervacije, o osnovama snimanja i razumevanja struktura istorijskih spomenika, o tehničkoj proceni nosivosti elemenata i neinvazivnim metodama procene nosivosti istorijskih struktura, kao i o aspektima upravljanja kulturnim dobrima, saopštili su organizatori seminara.

  Projekat Nasleđe pod lupom nastao je kao nastavak međunarodne stručne posete subotičkoj Sinagogi, u okviru programa “Sedam najugroženijih”, koji vode organizacija Evropa Nosta i Evropska investiciona banka, kako bi pomogle zaštitu izuzetnih spomenika širom Evrope, koji propadaju zbog manjka sredstava za projekte restauracije, društvenog zapostavljanja ili lošeg ophođenja.

  —Projekat Nasleđe pod lupom će se realizovati u periodu od oktobra 2015. do leta 2016. godine, obuhvatajući i studijsko putovanje u Budimpeštu u januaru naredne godine, na temu upravljanja spomenicima kulture, kao i kursa istraživanja Sinagoge u Subotici za studente Građevinskog fakulteta u Subotici, navode organizatori programa edukacije.

  3206_2.jpgProjekat vodi udruženje građana Evropa Nostra Srbija u partnerstvu sa Gradom Suboticom, Međuopštinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture u Subotici, Građevinskim fakultetom iz Subotice, Gradskim muzejem u Subotici, Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture Srbije i organizacijom Kulturno nasleđe bez granica. Ceo projekat je fi nanskijski podržala fondacija Hedli trast iz Velike Britanije (The Headly Trust).

  Predavači Programa su pored ostalih: Melinda Nagy Kiserős, građevinska inženjerka, Gábor Dőmőtőr, arhitekta konzervator, Laszlo Kiraly, građevinski inženjer, dr Grodana Prčić Vujnović, arhitekta konzervator, Vladimir Džamić, istoričar umetnosti i savetnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije, angažovan i na UNESCO-ovoj listi spomenika kulture, Aleksa Ciganović, arhitektonski inženjer i savetnik Republičkog zavoda, dr Viktorija Aladžić, arhitekta i asistent na Građevinskom fakultetu u Subotici, Daniejl Valington (Daniel Wallington), zamenik direktora AECOM-a, Bil Tejlor (Bill Taylor), inženjer konsultant i jedan od osnivača Cameron Taylor Partners, specijalizovanih za restauraciju i obnovu istorijskih arhitektonskih objekata, Endru Dejvid Vilijam Šeperd (Anrew David William Shepherd), arhitekta konzervator, sa značajnijim iskustvom u oblasti konzervacije sakralnih, rezidencijalnih, industrijskih i spomeničkih objekata, Nihad Čengić, konzervator-restaurator, Lejla Hadžić, arhitekta, trenutno vodi albansku kancelariju fondacije Kulturno nasleđe bez granica i regionalni je kordinator fondacije Kulturno nasleđe bez granica za Zapadni Balkan i Jelena Pejković, kvalifi kovani arhitekta konzervator.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja