Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Komunalije
  Upravljanje otpadom po projektu Evropske unije
  03.12.2015.

  Od 2017. godine, kada Regionalna deponija počne sa radom, zaživeće potpuno novi sistem sakupljanja i reciklaže otpada, sa transfer stanicama i reciklažnim dvorištima. Upravljanje otpadom biće u skladu sa najvišim evropskim standardima, a građani će osetiti boljitak kroz čistiji vazduh, zemlju i vodu

  3210_1.jpg
  U Velikoj većnici Gradske kuće obeležen početak izgradnje Regionalne deponije u Subotici

  Završetkom projekta izgradnje Regionalnog centra za upravljanje otpadom koji se sprovodi uz finansijsku i tehničku pomoć Evropske unije i uz podršku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine kao i Pokrajinskog Sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, u Srbiji će prvi put biti primenjen kompleksni sistem konačnog zbrinjavanja komunalnog otpada prema direktivama Evropske unije. Tim povodom, u ponedeljak je u Velikoj većnici Gradske kuće obeležen početak izgradnje Regionalne deponije u Subotici, uz prisustvo profesora doktora Snežane Bogosavljević-Bošković, ministarke poljoprivrede i zaštite životne sredine, šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji njegove ekselencije Majkla Devenporta, gradonačelnika Subotice Jenea Maglaija, pokrajinskog sekretara za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine doktora Slobodana Puzovića, predstavnika šest opština severne Bačke i Banata koje učestvuju u projektu, i brojnih drugih gostiju.

  3210_2.jpg
  Nakon svečanosti, učesnici skupa obišli su gradilište Regionalne deponije između Bikova i Oroma

  Ovaj skup otvorila je u ime Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine profesor doktor Snežana Bogosavljević-Bošković, koja je rekla da izgradnja Regionalne deponije za subotički region predstavlja početak novog koncepta u upravljanju otpadom, koji podrazumeva da se on više ne posmatra kao opterećenje, već kao ozbiljan resurs, kao i u zemljama članicama Evropske unije.

  „Izgradnja Regionalne deponije za grad Suboticu i opštine Senta, Kanjiža, Novi Kneževac, Čoka, Bačka Topola i Mali Iđoš, izuzetno je važna za više od 260.000 stanovnika, jer se njome obezbeđuje rešavanje gorućih problema u upravljanju komunalnim otpadom u ovom delu Srbije. Naš cilj jeste da ovakav način upravljanja uspostavimo u skladu sa našom zakonskom regulativom ali i najvišim evropskim standardima i na taj način sprečimo dalje zagađivanje životne sredine. Taj sistem činiće transfer stanice, reciklažna dvorišta, primarna i sekundarna selekcija otpada, izgradnja infrastrukture za kompostiranje biorazgradivog otpada i obezbeđivanje najsavremenijih sredstava za njegovo prikupljanje i transport.  Ukupna vrednost ovog projekta je oko 24 miliona evra, a najveći deo su donatorska sredstva iz IPA fondova Evropske unije od 20 miliona evra, Republika Srbija je izdvojila 3,2 miliona evra, a grad Subotica i šest lokalnih samouprava oko milion evra za potrebe izgradnje reciklažnih dvorišta. Ovo je deveta regionalna deponija u Srbiji, a treba da ih bude 26 i naša zemlja treba da u izgradnju komunalne infrastrukture radi zaštite životne sredine investira oko milijardu evra“, rekla je Snežana Bošković- Bogosavljević.

  Finansijski „paket“ Evropske unije

  Ispunjavanje uslova neophodnih za zaštitu životne sredine jedno je od najvažnijih poglavlja u procesu pristupanja Evropskoj uniji, a neophodnu infrastrukturu i ulaganja koja ona zahteva Srbija neće moći sama da obezbedi.  Izgradnja Regionalne deponije u Subotici spada među najveće projekte koje Evropska unija trenutno realizuje u Srbiji donacijom od 20 miliona evra, rekao je Majkl Devenport, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

  „Zaštita životne sredine u postupku pridruživanja Evropskoj uniji ne obuhvata samo usvajanje zakona nego i njihovu primenu, na primer izgradnju novih pogona za preradu otpada. Takođe podrazumeva reciklažu i zatvaranje nelegalnih deponija kao i podizanje svesti građana o potrebi da štitimo svoju okolinu.  Procenjuje se da će investicioni troškovi povezani sa primenom okvirne direktive o otpadu, direktive o deponijama i direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu iznositi oko milijardu evra. Naravno, Srbija to ne može sama da uradi.  Očekujemo da će se i kroz doprinos IPA fondova a kasnije i kohezionog fonda i drugih fondova Evropske unije obezbediti najveći deo sredstava potrebnih za infrastrukturne investicije a biće potrebni i drugi izvori ovakvih velikih investicija.  Upravo zato ohrabrujemo opštine u Srbiji da pripreme bolje projekte, kako bi bile efikasnije u prijavljivanju za buduće fondove.  Ovaj projekat je deo mnogo većeg finansijskog paketa koji je Evropska unija namenila kao pomoć Srbiji u unapređenju zaštite životne sredine i investicija na lokalnom nivou. Evropska unija je od 2000. godine do danas donirala oko 700 miliona evra za zaštitu životne sredine, što predstavlja nekih 30 odsto ukupne bespovratne pomoći Srbiji. Ova velika suma je pomogla Srbiji da unapredi propise vezane za životnu sredinu kao i da poboljša sisteme za preradu otpadnih voda, vodosnabdevanje, efikasnije grejanje i bolju putnu infrastrukturu. Mogu da istaknem da će Delegacija Evropske unije u Srbiji i dalje biti posvećena saradnji u realizaciji ovakvih projekata“, rekao je Majkl Devenport.  Devenport je istakao da krajnji cilj usklađivanja standarda u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji nije samo članstvo u Evropskoj uniji, već je najvažnije da građani osete konkretno poboljšanje u vidu čistije, zdravije i lepše okoline te je najavio dolazak na otvaranje Regionalne deponije, čija izgradnja treba da bude okončana do 28. januara 2017. godine.

  Menjati svest i navike

  Novi način upravljanja komunalnim otpadom, od sakupljanja, primarne i sekundarne selekcije do reciklaže, zahtevaće i od građana drugačiji pristup rukovanju smećem, jer će domaćinstvima biti obezbeđene po dve kante – jedna za plastiku i plastičnu ambalažu, hartiju i metalni, a druga za biorazgradivi otpad, tako da će razvrstavanje početi na samom mestu nastanka otpada.  Da bi se to postiglo, moraće da se menjaju dugogodišnje uvrežene navike, rekao je gradonačelnik Jene Maglai.

  3210_3.jpg

  „Subotica i naši partnerski gradovi decenijama unazad imaju probleme sa otpadom, i biće potrebno mnogo samopregornog rada da se naši sugrađani naviknu na jedan novi način sakupljanja otpada. S druge strane prestruktuiranje naših javnih preduzeća će isto tako biti jedan ogroman izazov, za čega nemamo mnogo vremena, godinu i po dana jako je kratko vreme tako da smo pred velikom odgovornošću da sve to realizujemo. Biće nam i dalje potrebna pomoć i Evropske unije i Ministarstva, a naravno i Pokrajinskog sekretarijata da završimo ovaj projekat i da budemo primer dobre prakse za sve ostale lokalne samouprave u Republici Srbiji nakon što smo došli do ove faze koju predstavlja početak izgradnje Regionalne deponije“, rekao je gradonačelnik Subotice Jene Maglai.

  Na svečanosti u Velikoj većnici Gradske kuće pokrajinski sekretar Sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, doktor Slobodan Puzović, direktorici preduzeća Regionalna deponija Andrei Kikić simbolično je uručio građevinsku dozvolu za izgradnju deponije, koja je usledila nakon Studije o proceni uticaja na životnu sredinu i lokacijske dozvole.

  „U pripremu ovog projekta bilo je uključeno mnogo institucija, koordinirali smo nekoliko stotina sastanaka i bilo je potrebno stotine dokumenata i više hiljada stranica da usaglasimo sve elemente i počnemo sa izgradnjom Regionalne deponije u Subotici. Zato je ovo važan dokumenat za nas. Uz veliku podršku Delegacije Evropske unije, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Pokrajinskog Sekretarijata, grada i šest lokalnih samouprava, komunalnih preduzeća i konsultanata angažovanih na projektu uspeli smo da izvedemo mašine na teren. Najvažnije je da u ovom trenutku imamo tačno razrađen plan izgradnje svih komponenata ovog složenog sistema upravljanja otpadom, čiji će svi delovi početi da rade odjednom - postrojenje za razvrstavanje otpada, kompostilište, transfer stanice, reciklažna dvorišta, a istovremeno će se obezbediti nova vozila kojima će biti opremljena komunalna preduzeća, nove kante i kontejneri na celom području subotičkog regiona. Verujem da će se građani brzo naviknuti na dobrobiti koje ovaj sistem donosi, jer će promenom odnosa prema otpadu živeti kvalitetnijim životom“, rekla je direktorica preduzeća Regionalna deponija, Andrea Kikić.

  Nakon svečanosti, učesnici skupa obišli su gradilište Regionalne deponije, koje se nalazi na površini od 46 hektara između Bikova i Oroma.

  Sanacija Gradske deponije

  „Nakon završetka izgradnje Regionalne deponije, čeka nas veliki posao sanacije sadašnje Gradske deponije na području Aleksandrovačke bare. Da bi utvrdili šta je sve neophodno da se preduzme i kako će se ova sanacija uraditi, u toku naredne godine pokrenućemo izradu studije koja će nam dati odgovore na ova pitanja“, rekao je prilikom obilaska gradilišta gradonačelnik Jene Maglai.  Od ranijeg projekta sanacije i rekultivacije gradske deponije, da se prekrije zemljom i ozeleni, odustalo se na osnovu preporuke Evropske unije, pa će biti potrebno da se tri miliona tona smeća izmesti iz Aleksandrovačke bare.

  M.Radojčin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja