Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Unija žena SNS Subotica organizovala dva predavanja o borbi protiv HIV-a i narkomanije
  Najmlađi narkoman ima 13 godina
  04.12.2015.

  Unija žena SNS Subotica saopštila je da je 30. novembra, povodom meseca borbe protiv narkomanije, psihijatar dr Branko Đorđević, održao predavanje o bolestima zavisnosti.

  —Prema podacima subotičke bolnice u Subotici je registrovano oko 3000 zavisnika, ali se taj broj popeo nezvanično na 10.000 neregistrovanih zavisnika, a najmlađi ima svega 13 godina, rekao je dr Đorđević.

  3212_1.jpg

  Predispozicija za uzimanje narkotika i svih psihoaktivnih supstanci je nezadovoljstvo deteta, smatra dr Đorđević.

  —Narkomanija je postala socio – ekonomski i društveni problem, to je primarno, a zdravstveni problem je onaj koji se razvija tek kasnije i tu je uloga porodice presudna, istakao je dr Đorđević tokom predavanja, na kojem je govorio i o promeni ličnosti zavisnika, ističući nedostatak griže savesti, menjanje karaktera, kao i činjenicu da zavisnici imaju poremećen identitet, da postaju asocijalni i agresivni, skloni krađi i rasprodaji imovine.

  On je defi nisao da je zdrav stil života najbolja prevencija, a to znači okretanje mladih realnim životnim događajima, a ne imaginaciji koju nudi svet droge i narkotika. Po završetku tribine svi pisutni, popunili su anketu o riziku zavisnosti od interneta, što će, kako je najavljeno iz Unije žena SNS, biti sledeća tema predavanja.Povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a, Unija žena SNS Subotica organizovala je 1. decembra edukativno predavanje na temu borbe protiv te opake bolesti.

  Tokom predavanja Gabor Segedi, iz Doma za nezbrinutu decu „Kolevka“, govorio je o razvoju te bolesti, ali i o svom ličnom iskustvu u radu sa decom koja su zaražena virusom HIV-a. Kako je naveo, rano otkrivanje bolesti omogućava blagovremeno lečenje obolelog i uspostavljanje hroničnog stanja koje dozvoljava dug i aktivan život.

  Veća dostupnost informacijama o HIV-u vodi ka dobroj prevenciji i zaštiti od dobijanja tog virusa. Bitno je edukovati stanovništvo, da bi se predupredio bilo koji vid diskriminacije, jer diskriminacija potkopava prevenciju, istaknuto je na predavanju.

  Nada Harminc Karanović

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja