Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Festival „Desire Central Station“ – „No comment, say it loud“
  Urban: Predstave govore o društvu oko nas
  05.12.2015.

  Predstavom reditelja Olivera Frljića „Kompleks Ristić“ na sceni „Jadran“, u subotu 28. novembra, počeo je Pozorišni festival „Desire Central Station“.

  Na programu do 6. decembra su najbolja ostvarenja savremenog teatra iz celog regiona, a prema rečima Andraša Urbana, reditelja i direktora festivala, ovogodišnji lajt motiv festivala je „No comment, say it loud“, te će i predstave jasno reći šta misle o društvu oko nas.

   3218_1.jpg

  - To je paradoks ali jasno je da mi želimo glasno da kažemo ono što mislimo i pozivamo ljude da to isto čine. Čini se da je ovaj festival među najkvalitetnijim do sada, drago mi je da smo to uspeli i pored svih tekućih problema koje smo imali – rekao je Andraš Urban.

  Frljićeva postavka „Kompleks Ristić“ rađena je u koprodukciji Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane, HNK „Ivana Zajc“ iz Rijeke i „Bitefa“.

  - Nije nužno poznavati Ljubišu Ristića i njegov rad da bi se predstava razumela, ona funkcioniše kao jedan organizam koji se usled maligne bolesti raspada, pa nanovo reinkarnira i pretvara u novu formu, rekla je Barbara Babačić, asistent režije. - Predstava se može nazvati i misa za Jugoslaviju. Film „Plastični Isus“ bio je na neki način polazište same predstave, iz njega je izbrisana scena Ristićevog venčanja. Reditelj postavlja pitanje gde je i da li postoji tanka granica između političkog angažmana i umetničkog delovanja.

  Prvog dana festivala publika je imala priliku da pogleda i „Koštanu“ Andraša Urbana u izvođenju subotičkog Narodnog pozorišta, karta više tražila se i za izvođenje Urbanove predstave „Kratka priča o antihristu“, u izvođenju „Bitef teatra“.

  Izvedene su i predstave „Ban Bank“ i „Neoplanta“ (Novosadsko pozorište), „Životinjska farma“ (HNK „Ivana Zajca“), „Božić kod Ivanovih“ (Mađarsko državno pozorište, Kluž) i „Rodoljupci“ (Narodno pozorište, Beograd). Zatim, „Dogvil“ Kokana Mladenovića, „Ruže“ Vlada Troickog, „Ružičasti biber“ u režiji Kristijana Lika, „Birdie“ koreografa Pala Frenaka, „Manipulacije“ Bojana Jablanoveca i „Egzodus“ Sabolča Tolnaija.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja