Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Premijerno prikazan novi film članova filozofsko-filmske sekcije Gimnazije „Svetozar Marković”
  Jelena u svetu muzike i filozofije 2
  07.12.2015.

  Film "Jelena u svetu muzike i filozofije 2” spada u novi filmski žanr, pedagoško-filozofski film, koji je sa svojim učenicima Gimnazije „Svetozar Marković” stvorio Dragan Krstić, profesor filozofije, organizator i koordinator filozofsko-filmske sekcije.

  3225_1.jpg

  U prepunoj sali bioskopa Eurocinema, 29. novembra premijerno je prikazan novi film članova filozofsko- filmske sekcije, Gimnazije ,,Svetozar Marković“ u Subotici, "Jelena u svetu muzike i filozofije 2". U realizaciji filma učestvovalo je 39 maturanata, dva učenika trećeg razreda, jedan učenik drugog razreda, pet bivših učenika Gimnazije i profesori Bojana Đorojević, Željko Vujanović i Dragan Krstić. Film su potpisala tri autora: Monja Vuković, Stipan Milodanović i prof. Dragan Krstić.

  Glavnu žensku ulogu igra Danijela Pinterić, student Filozofskog fakulteta, odeljenja za filozofiju u Novom Sadu, a glavnu mušku ulogu Miloš Hinić, student Bogoslovskog fakulteta u Beogradu. Oboje su bivši učenici Gimnazije, članovi Filozofsko-filmske sekcije.

  Jelena u svetu muzike i filozofije 2 je zanimljiva filmska priča o bivšoj gimnazijalki Jeleni, koja, pošto se oporavila od nervnog sloma, koji je doživela zato što joj je rok menažer Miki, u kojeg se zaljubila, na prevaru uzeo novac i potrošio sa novom devojkom, odlazi u Beograd na studije filozofije i muzike.  Pošto je za samo tri godine završila Muzičku akademiju, Jelena se zaposlila u svom rodnom gradu, u gimnaziji koju je nekada pohađala.  Međutim, stroga direktorica Eliza nema razumevanja za njene inovacije u nastavi muzičke kulture i korelaciju sa filozofijom…

  —Film Jelena u svetu muzike i filozofije 2 spada u novi filmski žanr, pedagoško-filozofski film, koji je sa svojim učenicima stvorio Dragan Krstić, profesor filozofije, organizator i koordinator filozofsko-filmske sekcije.  Cilj ovog filmskog žanra je filozofska edukacija mladih u formi zanimljivih priča vezanih za život maturanata, protkanih filozofskim dijalozima, ispričanih filmskim jezikom, sa neskrivenim umetničkim pretenzijama.  Pored darovitih učenika koji su uspešno odigrali ulogu koja im je dodeljena, zapaženu ulogu je ostvarila Bojana Đorojević, profesor srpskog jezika i književnosti, koja je tumačila lik stroge, rigidne i dogmatične direktorice Elize, koja ne želi da primi mladu profesoricu Jelenu na neodređeno vreme samo zato što prelazi granice ,,dozvoljenog” u inovacijama na svojim časovima muzičke kulture, i što pravi česte korelacije sa filozofijom. Najveći i najteži deo posla pri snimanju ovog filma uradio je kamerman i montažer, Stipan Milodanović, bivši učenik Gimnazije, kaže za Subotičke novine prof. Dragan- Krstić.

  Posle projekcije publika je gromoglasnim aplauzom nagradila protagoniste filma. —S obzirom da je ovaj film doživeo veliki uspeh kod subotičkih gimnazijalaca i drugih za ovu vrstu filma zainteresovanih gledalaca, članovi filozofsko- filmske sekcije će uskoro započeti snimanje novog filma Jelena u svetu muzike i filozofije 3, najavio je prof. Krstić, dodajući da na ovaj način članovi pomenute sekcije će završiti filmsku priču o darovitoj gimnazijalki, koja će ostvariti najviše domete na polju muzike i filozofije.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja