Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Do sada kroz Srbiju je prošlo oko 100 dece migranata, bez roditeljske pratnje
  Deca migranti najranjivija grupa
  06.12.2015.

  Kroz Srbiju, od kada Evropu potresa izbeglička kriza prošlo je oko stotinu dece migranata, koja su uglavnom boravila u Subotici i bila smeštena u Domu za nezbrinutu decu “Kolevka”.

  Slika koja odražava odnos Srbije prema migrantima, koja je obišla svet, na kojoj policajac drži dete migranta u naručju, najtačnije ukazuje da je "Jačanje sistema socijalne zaštite u cilju zaštite dece izbeglica- migranata u ekstremnom riziku", rekao je na dvodnevnom seminaru u Subotici, dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

  3231_1.jpg

  Rad sa decom migrantima, koja se na teškom i trnovitom putu do Evrope i boljeg života nađu je težak i pun nepredviđenih situacija.  Slučaj, koga se svi sećaju je svakako mali Avganistanac, koji je ostao bez roditelja. Bio je smešten u Kolevci, a kasnije je spojen sa roditeljima, koji su bili prešli Mađarsku i pošto su bili uhapšeni zbog ilegalnog prelaska, nisu mogli da se vrate i traže sina. Zahvaljujući humanitarnim organizacijama, Unicefu, Komeserijatu za izbeglice i Crvenom krstu u saradnji sa našom državom, dete je spojeno sa porodicom.  Ovo nije bio redak slučaj u toku izbegličke krize, a na put ka “zemlji snova”, kreću i trudnice.

  - Deca migranti su ranjiva grupa, a naročito deca bez roditeljske pratnje u migrantskoj grupi predstavljaju posebno i osetljivo pitanje. Vlada Srbije je odlučila da u saradnji sa Vladom Švajcarske pojača institucionalne kapacitete u tri grada koja imaju iskustva u radu sa tom decom – Subotici, Beogradu i Nišu, ali i da obuči radnike iz sistema socijalne zaštite.  Cilj ovog skupa je jačanje znanja i kompetencija stručnih radnika sa stručnjscima uz UN, kako bi se što bolje odgovorilo izazovu u postupanju sa decom migrantima”, istakao je Nenad Ivanišević.

  Pošto, deca često putuju bez roditeljske pratnje, lako mogu da budu uvučena u lanac trgovine ljudima ili krijumčara ljudima. Za to nema konkretnih dokaza, ali postoje indicije, objašnjavaju u nevladinom sektoru. Od početka godine do danas kroz Srbiju je prošlo 92.000 dece migranata, kazao je direktor Centra za pomoć tražiocima azila, Radoš Đurović.

  - U proteklih sedam godina, koliko radimo došli smo do zaključka da deca migranti jesu najugroženija kategorija. Laka su meta, često putuju bez roditelja. Zbog toga smo i uvek pred dilemom, da li treba da ih odvajamo od grupe sa kojom putuju iako nosu roditelji sa njima ili ne. Srbija je tranzitna zemlja i ne možemo mnogo da uradimo. Zbog toga i predlažemo da se formira poseban centar za prihvat dece i maloletnika, izbeglica bez pratnje roditelja. Samo na taj način mi možemo deci da obezbedimo fokusiranu 24-časovnu podršku, a sve je izvesnije da, na proleće, možemo očekivati veći priliv izbeglica, rekao je Đurović.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja