Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Obeležen 1. decembar, svetski Dan borbe protiv AIDS-a
  Od početka godine šestoro HIV pozitivnih
  09.12.2015.

  Subotica od početka godine registruje 6 osoba, sve muškog pola koji su novoinficirani HIV-om. Jedini način da se otkrije HIV infekcija je test koji Subotičani i dalje obavljaju u malom broju, upozoravaju lekari i predstavnici Udruženja "Stav+"

  3235_1.jpg
  Javni čas o AIDS-u na Radničkom univerzitetu

  Sa 6 novootkrivenih slučajeva HIV pozitivnih, može se reći da naš Grad registruje malu epidemiju ove bolesti, rečeno je povodom obeležavanja 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv AIDS-a. Ove godine se ovaj datum obeležio pod sloganom: "Nulta diskriminacija, pozitivna tolerancija".

  3235_2.jpgDo pre samo nekoliko dana, u Subotici je važio zvanični podatak da je od HIV-a zaraženo 5 osoba, dok je u utorak, 1. decembra i zvanično saopšteno da je od HIV infekcije zaražena još jedna osoba, koja se u subotičkom Zavodu za javno zdravlje testirala u novembru, a rezultat je stigao iz Instituta „Batut”.

  Sa ciljem prevencije na Otvorenom univerzitetu je održan Javni čas za oko 200 učenika osnovnih i srednjih škola iz Subotice, dok je na nekoliko lokacija u gradu bilo organizovano besplatno poverljivo savetovanje i testiranje, između ostalog u Okružnom Zatvoru i na glavnom gradskom Trgu.

  Lekari ističu da je jedini način da se sazna HIV status testiranje, ali da se i dalje iako je ono anonimno, brzo i jednostavno, relativno mali broj sugrađana javlja da ga obavi.

  - Svi novotkriveni slučajevi HIV pozitivnih u ovoj godini su osobe muškog pola. Najčešći načini prenosa HIV infekcije i dalje su nezaštićeni i heteroseksualni odnosi, a ovo je samo zvanična statistika, odnosno registrovani slučajevi. Velika je verovatnoća da ih u našem gradu ima još više, ali se ne javljaju na testiranje odnosno i ne znaju da su HIV pozitivni - rekla je dr Gordana Krtinić, epidemiolog subotičkog Zavoda za javno zdravlje.

  3235_3.jpg
  Anonimno testiranje

  Organizacija vršnjačke edukacije i rad na prevenciji biće jedna od najznačajnijih aktivnosti i u narednom periodu Udruženja „Stav+", koje je zbog prestanka finansiranja od strane Globalnog fonda bilo prinuđeno da obustavi neke od usluga zbog kojih je osnovano a tiču se pružanja podrške osobama inficiranih HIV-om, rečeno je u tom Udruženju. U "Stavu+" međutim ističu i da su zadovoljni podrškom Grada koju dobijaju, što jača multisektorsku saradnju lokalnih samouprava i nevladinih organizacija.

  Ove godine odaziv studentske populacije je i tokom ovogodišnje Evropske nedelje testiranja na HIV bio na izuzetno niskom nivou, iako su studenti svrstani u jednu od rizičnijih grupa koje su predviđene za testiranje.

  Stigme prema HIV pozitivnim osobama kao i obolelima od AIDS-a i dalje su u našoj zemlji visoke, tvrde u Udruženju "Stav+" i napominju da je kod lečenja i dalje problem što su lekovi veoma skupi i nisu pristupačni svima koji treba da ih redovno uzimaju kao terapiju. U Srbiji se još uvek koriste lekovi 1. i 2. generacije za ovu bolest, dok su u zemljama u okruženju odavno u upotrebi lekovi 3. i 4.  generacije.

  Na testiranju 1.  decembra nema HIV pozitivnih

  Prema rečima Vladimira Antića, koordinatora aktivnosti u Udruženju „Stav+”, na glavnom gradskom Trgu 1. decembra testirano je 23 osobe, što je gotovo isti broj kao i lane, u Okružnom zatvoru 19 osoba, dok je u Zavodu za javno zdravlje testirano 24 osobe.  Niko od testiranih nije bio HIV pozitivan.

  U Srbiji sa sidom živi oko 3.000 ljudi, ali je broj neregistrovanih za trećinu veći

  Prema zvaničnim podacima, u Srbiji danas živi oko 3.000 HIV inficiranih ljudi, a procenjuje se da je, zbog niskog obuhvata testiranih, stvaran broj veći za trećinu.  Od 2000. do 2014. godine infekcija se proširila za 30 odsto u regionu istočne Evrope i centralne Azije, kao i za 26 odsto na Bliskom istoku i severnom delu Afrike.  Najveći broj inficiranih je u Africi. Stopa smrtnosti vezana za AIDS smanjena je za 42 odsto od 2004. godine kad je zabeležen najveći broj smrtnih slučajeva od AIDS-a.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja