Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  U srednjoj Medicinskoj školi u Subotici održana i druga tribina o zloupotrebi psihoaktivnih supstanci
  Da li je marihuana lek?
  10.12.2015.

  Budući zdravstveni radnici, učenici srednje Medicinske škole u Subotici, na drugoj tribini o zloupotrebi psihoaktivnih supstanci, slušali su o zabludama, da je marihuana mogući lek, što se u javnosti uporno želi od strane nekih pojedinaca dokazati. Naprotiv, bivši zavisnici i stručnjaci su i ovoga puta istakli pogubnost korišćenja ove psihoaktivne supstance kao i heroina, kao najčešćih ilegalnih droga koje mladi i dalje sve više koriste i u našem gradu.

  3239_1.jpg  Za razliku od prve tribine kojoj su prisustvovali roditelji i učenici, kada su se upoznavali sa štetnostima zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i koja je bila interaktivna, više nego uspešna, ovoj drugoj, koja je u srednjoj Medicinskoj školi organizovana u ponedeljak, 30. novembra, u okviru projekta "Saznaj više-sačuvaj život!" , učenici prvih i drugih razreda te škole slušali su predavanje pod nazivom: "Istine i zablude o marihuani’.

  - Stalo mi je da Projekat "Saznaj više - sačuvaj život" bude uspešan, jer animira mlade i objašnjava štetnosti i zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.  Roditelj treba da prati svoje dete, da obrati pažnju šta se sa njim dešava. To zvuči jednostavno, ali to u praksi često nije tako jer oni ne obraćaju pažnju na svoje dete kada ono sazreva i kada mu je potrebna drugačija vrsta podrške, da ne bi otišlo stranputicom. Proces tranzicije u sazrevanju dece je mnogo lakši kada postoji intenzivna komunikacija roditelja sa detetom - istakla je Cecilia Hajzler, iz udruženja "Restart Subotica", koordinator Projekta.

  Marihuana vodi u "pakao"?

  Velika je greška a i dalje je itekako vidljiva, da roditelji žele da prikriju problem koji eventualno imaju sa detetom, odnosno drže se parole "da sve ostane u kući", navodi Cecilia Hajzler i dodaje da s druge strane i deca uglavnom kriju od roditelja bilo koji problem, pa i eventualno da su probali ili uzimaju drogu, što je zabrinjavajuće.

  - Na ovoj drugoj tribini bilo je bitno da učenici shvate da svoje stavove treba da donose na bazi proverenih stručnih činjenica, a ne na osnovu nekih trendova ili opšteg mnjenja koje veoma često vodi u zbunjenost i zabludu o ovoj temi. Danas je veoma prisutna relativizacija, odnosno izraz za ono što se dešava i nameće nam se kao društvu. Govorim o popularizaciji psihoaktivne supstance (marihuane) da se ona legalizuje i nekakvoj proizvoljnoj kategorizaciji da je ona lek. To ne samo da je potpuna greška, nego je i protiv svega što je zdravo i normalno za pojedinca, porodicu i društvo u celini. Marihuana ne leči rak, niti ona može biti lek za bilo šta, i to treba jasno i javno reći. Marihuana razara mozak, kompletan organizam i vodi samo jednom putu koji nema izlaz i iz kog nema spasa ukoliko se ne izlečite na vreme, a znam to kao dugogodišnji bivši zavisnik. Marihuana i heroin su veoma opasni i medicinski nisu ni dovoljno istraženi što dodatno govori sa kakvim posledicama se neko ko ih uzima može suočiti. Porodica je oslonac za svakog zavisnika i veoma je bitno da se svako ko koristi ove droge otvori roditelju ili nekome ko je stručan za ovu oblast. Ja samo to uradila i danas sam izlečena.  Mladi treba da rade na sebi, da unaprede svoj mozak, a ne da ga uništavaju.  Bilo koje rešenje je bolje, da leče neku svoju bol, nego da koriste neku od psihoaktivnih supstanci - navodi Hajzlerova.

  Droge i dalje prisutne među školskom omladinom

  Iz stručnog lekarskog ugla o aktulenoj situaciji kada je u pitanju naš grad, a kao partner Projekta učenicima je govorila i dr Nada Kosić Bibić iz Zavoda za javno zdravlje Subotice.

  - Prema Istraživanju koje je poslednje zvanično rađeno u Srbiji iz 2014.  godine, pokazalo se da su najčešće korišćene psihoaktivne supstance u populaciji od 18 do 64 godine bile duvan, alkohol, a ilegalne - marihuana i heroin.  Ova slika se praktično može skoro preslikati i na naš Okrug. Veliki deo ispitanika je rekao i da je lako doći do droge, te da tačno znaju gde je mogu nabaviti, što govori u prilog činjenici da su ove droge i dalje visoko prisutne među školskom omladinom. Zvanična statistika pokazuje i da ih mnogo više koriste mladići nego devojke- rekla je dr Kosić Bibić.

  Treća i poslednja tribina u ovom Projektu biće održana narednog petka, gde će Cecilia Hajzler još jednom za kraj ove serije predavanja, ispričati svoju više od dve decenije dugu, ali sada već bivšu heroinsku prošlost. Učenicima će se obratiti i Jelena Vujačić, psiholog iz Subotice, koja će učenicima govoriti o realnim ciljevima u životu. Ova serija predavanja u srednjoj Medicinskoj školi održava se u okviru Projekta "Saznaj više-sačuvaj život!" koji je finansirao grad, a u sklopu realizacije LAP za mlade.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja