Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Dvanaesta izložba božićnjaka u Maloj Bosni
  Kruv – simbol okupljanja
  12.12.2015.

  Po već poznatoj tradiciji u Maloj Bosni je po dvanaesti put održana izložba božićnjaka, a u UG „Bunjevačka vila“ su se i ove godine postarali da se na ovaj način najavi dolazak jednog od najvećih hrišćanskih praznika – Božića.

  3245_1.jpgPrisutni koji su u nedelju, 6. decembra, posetili prostorije Doma kulture u Maloj Bosni, mogli su da se uvere o veštim rukama domaćica koje su spremile prava mala remek-dela. Da se običaji ne zaborave, takođe i veština pravljena ovog simboličnog kolača – hleba, pobrinula se Marija Bošnjak. Ona je, pre nekoliko godina, kreirala brošuru u kojoj je detaljno opisan proces izrade božićnjaka, od pravljenja samog kolača, pa do izrade fi gurica.  Ista tema je sada dostupna i kroz dokumentarni fi lm koji je prikazan nakon izložbe.

  – Posle knjige i uspeha koje je ona ostvarila došli smo na ideju da brošuru pretočimo u fi lm, preko kojeg bi način izrade božićnjaka bio dostupan u još jednom formatu, koji će domaćicama još više olakšati poso oko pripremanja božićnjaka – istakla je Nela Ivić, predsednica UG „Bunjevačka vila”.

  Prisutnima se, u ime Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine obratila Kata Kuntić, predsednica Odbora za kulturu, a velečasni Dragan Muharem iz Crkve Presvetog trojstva u Maloj Bosni je istakao da bez kruva (hleba) ne bi bilo ni nas, te da je hleb hrana, ali i sredsto okupljanja i zajedništva.

  Izložbu je svečano otvorio Ljuben Hristov, pomoćnik gradonačelnika Subotice zadužen za oblast male privrede.

  – Kada sam prvi put video ove kolače nisam mogao da zaključim da li je to umetnost ili nešto drugo, ali mislim da je sve skupa, zanat, umetnost, velika volja i želja da se učini jedno ovako lepo delo. Negujte vašu tradiciju jer je to nešto što ujedno čini i identitet vašeg sela – poručio je tom prilikom Hristov.

  S.N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja