Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Tamara Štricki Seg, profesorica na odseku za tradicionalno pevanje u subotičkoj Muzičkoj školi
  Pesmom čuvaju tradiciju
  14.12.2015.

  Za tri meseca od kako je počela nova školska godina učenici Odseka za tradicionalno pevanje subotičke Muzičke škole nastupali su dvadesetak puta. Zovu ih stalno, a oni se tome raduju jer pored toga što neguju tradicionalnu pesmu, cilj im je i da ona stigne što dalje.

  3254_1.jpgU vreme kada mnogi nemaju posao ni sigurnu platu, priče o poslu koji se voli mogu da zvuče idealistički ili budu odabrane samo za retke srećnike. Ipak, ako ih malo analiziramo, možemo videti da je većini zajedničko interesovanje od detinjstva, posvećenost i istrajnost na tom putu da se radi ono u čemu se nalazi zadovoljstvo i retko kad je materijalni momenat na prvom mestu.Tako počinje i Tamarina priča. Još u nižim razredima osnovne škole kreće na folklor u Kulturno umetničko društvo „Mladost“. Igranje i pevanje zaokupljaju je u potpunosti, a druženje sa velikim brojem vršnjaka i zajednička putovanja samo su još više doprineli da tu pronađe sadržaj za svoje slobodno vreme. Čak i u srednjoj školi, kada je paralelno išla na dva odseka, teoretski i flautu, folklor nije napuštala.

  - Negde baš u vreme drugog razreda srednje škole u „Mladosti“ sam upoznala profesora Slobodana Stojkovskog koji je bio glavni inicijator da iz folklornog ansambla izdvoji najbolje pevače i napravi pevačku grupu. I tu počinje moj prvi susret sa tradicionalnim pevanjem i prelepo usmerenje pod vodstvom ovog profesora kada se i formira grupa „Čuvari tradicije“.  Odlazili smo na seminare, gde smo se često po prvi put sretali sa pojedinim tradicionalnim instrumentima.  Ovakvi susreti sa tada meni još potpuno nepoznatim instrumentima i melodijama su se nama mladima veoma dopali, te i mi nastavljamo da pevamo i čuvamo tradiciju i kada profesor Slobodan Stojkovski više nije bio sa nama. Tu misiju Tamara zatim nastavlja i opredeljenjem za studije etnomuzikologije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Ovde, kako kaže, upoznaje kolege odlične pevače, izvođače i praktičare sa kojima nastavlja rad na istraživanju, bogaćenju i čuvanju narodne tradicije.

  - Posebno mi je drago što sam na studijama imala priliku da stičem nova pevačka iskustva sa Mirjanom Raić i Tijanom Stanković sa kojima i danas sarađujem. Osnovale smo pevačku grupu „Rođenice“ koja još uvek postoji i mada smo sve u različitim gradovima, Mirjana u Novom Sadu, Tijana u Budimpešti, nalazimo se i nastupamo kad god i gde god za to postoji prilika.U subotičkoj Muzičkoj školi Tamara radi već pet godina, ima svoju klasu, dvoje učenika u nižoj i četiri u srednjoj školi.

  - Rad sa decom je za mene u početku bilo potpuno nešto novo, ali i danas predstavlja svakodnevno prelepo iskustvo. Na svakom času vidljiv je naš zajednički rad i učenika i nastavnika. Učenik oseća kada dajemo sve od sebe da mu približimo materiju, a on onda daje sve od sebe da objasni da je razumeo. Kada kroz razmenu znanja i energije osetim zainteresovanost, tada znam da smo na pravom putu ka cilju. Mislim da su nove generacije takve, kakvim ih mi oblikujemo. I mada je deci većinom atraktivno ono što je moderno, sve je više mladih koji se opredeljuju za učenje i negovanje tradicionalnog.

  - Naš odsek postoji već petnaest godina i na svakom upisu sve je veći broj zainteresovanih. Po planu i programu radi se repertoar pesama zastupljenih na teritoriji Srbije, međutim mi taj program malo i proširujemo jer se nalazimo u multikulturnoj sredini. Svakako tokom školske godine obradimo više desetina pesama. U svakoj od njih pojedine segmente izgrađujemo duži ili kraći vremenski period, a cilj je da učenik oseti dušu pesme, te da ona bude što bolje prezentovana zvučna slika nekih prošlih vremena. Naravno da dete ne može i ne treba da zvuči kao starije žene sa terena koje od detinjstva žive uz ovakve pesme, ali je važno da ono putem slušanja i izvođenja uspe u što većoj meri da savlada stilske karakteristike različitih folklornih područja.

  Pored škole u kojoj tako predano radi, piše stručne radove, peva i sama, solista je u tamburaškim orkestrima, uvek spremna na saradnju. Volela bi da se više bavi proučavanjem i odlaskom na teren, dolaženjem do novih kazivača i snimaka, ali dan je kratak za sve ono što postoji kao izazov kada se nečemu posvetiš.- Ono što bih svakako volela da uradim jeste da sa kolegama koji su aktivni u ovoj oblasti napravimo udžbenik koji bi pomogao onima koji posle nas budu učili decu tradicionalnom pevanju. Mi za sada imamo par skromnih izdanja koje mislim da bi bilo potrebno dopuniti i osavremeniti.

  L. Raos

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja