Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Predstavnici Pokreta Mađara u Novoj opštini organizovali konferenciju u znak solidarnosti sa isključenim članovima te NVO
  Korhec: Odmazda SVM nad Pokretom
  16.12.2015.

  Odmazda koju SVM sprovodi nad članovima NVO Pokret Mađara je neviđena u istoriji mađarske zajednice u Vojvodini, a to isključenje je retorzija - jer se nisu složili sa stavovima Ildiko Lovaš rekao je jedan od njenih osnivača Pokreta Tamaš Korhec, povodom isključenja devet odbornika iz stranke Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini grada Subotice.

  3261_1.jpg
  Tamaš Korhec (za govornicom) osudio autokratsko rukovodstvo SVM-a
  oličeno u Ištvanu pastoru i Ildiko Lovaš

  SVM je isključio iz stranke devet odbornika NVO Pokret Mađara, jer su osnovali frakciju "Mađarskog pokreta" u odborničkoj grupi SVM-a, ali razlog isključenja nije Statut, nego retorzija, jer se nisu složili sa stavovima Ildiko Lovaš, funkcionerom te stranke, rekao je jedan od osnivača Pokreta Tamaš Korhec, na konferenciji održanoj početkom sedmice u novoj opštini, povodom, kako je ocenio odmazde kojom je prepolovljena odbornička grupa SVM-a.

  Korhec je obrazložio da isključenje odbornika jeste odmazda, ali da čitav disciplinski postupak nije pokrenut zbog Statuta.

  -Interes nam je da javnost zna prave razloge isključenja, jer ovo nije prvi slučaj pritisaka koji se vrše na članove stranke. Retorzija se vrši na razne načine. Neki su ostali i bez posla, jer su članovi Pokreta Mađara, kao u slučaju novinara Mađar Soa. Isključeni članovi Pokreta Mađara su iskazali sopstveni stav i nisu se složili sa nekim stavovim predsednika stranke i funkcionerke Ildiko Lovaš. Nema to nikakve veze sa statutom Saveza vojvođanskih Mađara, naglasio je Tamaš Korhec, suosnivač NVO "Mađarski pokret", na konferenciji za novinare u Subotici.

  Korhec je istakao i da je pojava odmazde dovela do apsurdnih situacija, da se otkazuju čak i sponzorstva događaja, da bi se zaustavio rad Pokreta Mađara u oblasti privrede, odnosno da se tako unište neki politički konkurenti.

  -To je neviđeno. Naime, Mađarski pokret je organizovao nekoliko programa za razvoj privrede, a pozdravljamo i potez Mađarske Vlade koja je finansijski podržala sa 60 miliona razvoj privrede. Podržavamo taj proces, a sredinom novembra će u Subotici boraviti Geza Jesenski, ambasador Mađarske u SAD i Oslu, a kao istoričar govoriće u (ne)uspesima politike prema Mađarima van granice. Želimo i inicirati skup sa Ištvanom Pastorom, predsednikom SVM-a, jer ne želimo da budemo faktori razdora SVM-a, niti želimo prekomponovanje vlasti. Naprotiv nastojaćemo da budemo podrška sadašnjoj skupštinskoj većini, rekao je Korhec.

  Jožef Hužvar je jedan od pripadnika frakcije "Mađarskog pokreta" u odborničkoj grupi SVM u Skupštini grada Subotice, koga je SVM zbog toga isključio iz stranke.

  -Kada se prvi put desilo da je jedini argument protiv frakcije bilo lupanje šakom o sto i povik "Partija tako hoće!", mi to nismo prihvatili – a sada smo isključeni iz SVM-a. Ja mislim da stranka radi protiv sopstvenog interesa, kada nas zbog toga isključuje iz svojih redova, rekao je Jožef Hužvar, odbornik u Skupštini grada Subotice koji je isključen iz SVM-a i dodao da se šikaniraju članovi mesnih zajednica, da se sprovodi čistka, te da se neki od njih osećaju kao građani drugog reda.

  Tamaš Korhec tvrdi da su članovi "Mađarskog pokreta" izloženi telefonskim pretnjama i smenama, ističući da su svi urednici "Mađar Soa" koji su članovi Mađarskog pokreta smenjeni sa svojih funkcija.

  -Apsurda je sve više. Zamislite da je rok- pevač koji peva u mađarskom bendu došao u poziciju da je stranka zamolila njegovog producenta – koji živi od tržišta i kome je najvažnije kakav glas ima taj pevač – da raskine s njim ugovor, jer je "protiv" SVM-a, samim tim što je član "Mađarskog pokreta", izjavio je Tamaš Korhec.

  Odgovarajući na novinarsko pitanje, Tamaš Korhec je izjavio da "Mađarski pokret" ne planira da postane politička stranka, jer nema ambicije da osvoji vlast, ali nije isključio mogućnost da će, kao udruženje građana podržati neku listu. On je najavio, da će "Mađarski pokret" inicirati razgovore sa Ištvanom Pastorom oko utvrđivanja ciljeva ključnih za interese vojvođanskih Mađara, ističući da je ova nevladina organizacija dala podršku SVM-u za program kreditiranja privrednika za koji je sredstva odobrila Vlada Mađarske.

  Korhec je podsetio da je najkvalifikovaniji poslanik u Skupštini Srbije Laslo Varga, kao osnivač Pokreta Mađara, tačno definisao probleme u SVM-u, a koje je izrazio u svom Pismu autokratskom rukovodstvu, koje prezentuju Ištvan Pastor i Ildiko Lovaš.

  -Čelnici SVM-a moraju da shvate da je gradonačelnik, predstavnik svih građana Subotice i da donosi odluke u interesu svig građana i naroda Grada. Želimo borbu za unutrašnju stabilnost a ne rušenje partije, ali smo protiv diktature ispoljene među članovima mesnih zajednica i podele na prvorazredne i građane drugog reda, istakao je Hužvar.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja