Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Učenici Muzičke škole nastupili u Sent Andreji
  Veliki uspeh projekta „Putevima Arsenija Čarnojevića“
  17.12.2015.

  U okviru projekta „Putevima Arsenija Čarnojevića“ učenici Muzičke škole, posle nedavnog nastupa u Budimpešti, nastupili su i u Sent Andreji.

  Profesorica Tamara Marković kaže da je ideja o projektu nastala iz više razloga, od kojih je jedan što je istorija Sent Andreje duboko vezana za našu zemlju.

  3266_1.jpg-Još u 17. veku oko 8.000 srpskih porodica je emigriralo pod najezom Turaka. Sada ima oko 90 ljudi poreklom iz Srbije, ali je na svakom koraku prisutno srpstvo i u Sent Andreji postoje četiri pravoslavne crkve. To su Velika saborna beogradska crkva, Požarevačka, Centralna crkva pravoslavne budimske eparhije, a u dvorištu Velike saborne crkve je Muzej pravoslavne crkve gde su učenici četvrtog razreda naše škole i nastupili. Učenici su nastupili i u Muzičkoj školi „Tihomir Vujičić“ – kaže profesorka Tamara Marković.

  Ona dodaje da su povodi za gostovanja i koncerte i 150 godina od smrti velikog srpskog kompozitora Kornelija Stankovića, po kome nosi naziv i Muzička škola u Beogradu i mnoga kulturno – umetnička društva u Srbiji i 100 godina od smrti Isidora Bajića, značajnog vojvođanskog kompozitora.

  -Prvo smo 24. septembra održali koncert posvećen Korneliju Stankoviću u srpskoj gimnaziji „Nikola Tesla“, a 1. decembra smo nastupili u Muzičkoj školi i Muzeju u Sent Andreji. Posetili smo sve znamenitosti grada i put nas je naveo i do Reformatorske gimnazije jer su nam učenici te škole bili publiaka na koncertu.  Svaki od koncerata je mogućnost da se stvore novi kontakti, poznanstva i da se stvore nove ideje i projekti. Gostovanja su posebno značajna da bi deca nastupala što je i suština obrazovanja u muzičkim školama i da bi se predstavili domaćoj i stranoj publici. Predstavili smo se raznovrsnim programom, ne samo horskim kompozicijama, već i svetovnim repertoarom, internacionalnim, kompozicijama Bramsa, Vivaldija i drugih kompozitora..Za učenike četvrtih razreda to je ujedno bila radna ekskurzija – kaže Tamara Marković.

  U Subotici su učenici Muzičke škole 9. decembra održali koncert malih horova i orkestara u „Nepkeru“, 10. decembra je održan božićni koncert odseka za solo pevanje na kome su nastupili đaci u klasi Dušice Vucelje i Tamare Marković, a gost je bila kamerna grupa u klasi Eve Herodek. Orkestar Muzičke škole 14. decembra započinje turneju nastupom u Bačkoj Topoli, 19.  će održati koncert u Senti, 22. u Čoki, a 23. decembra u Gradskoj kući biće održan koncert hora i orkestra.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja