Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Dani makedonske kulture „Sobom u pohode” održani u Subotici
  Klečkaroski nagrađen za knjigu „Erotski mirisi”
  20.12.2015.

  Makedonsko udruženje „Ilinden“ iz Subotice, tradicionalno, ove godine deseti put, održalo je svečanost „Dani makedonske kulture“, gde su nastupili istaknuti pesnici iz Makedonije, koji žive i stvaraju u Srbiji kao i pesnici iz Srbije i pesnici nacionalnih manjina iz Subotice.

  3276_1.jpgU petak, 11. decembra, u prostorijama Udruženja „Ilinden” u Subotici, održan je pesnički karavan „Sobom u pohode“, koje je ove godine već održan u više gradova u Srbiji. Oko 130 pesnika je učestvovalo u manifestacijama Dani makedonske kulture u čitavoj Srbiji, a u Subotici je održan jubilarni, deseti susret. Svečanosti je prisustvovalo oko sedamdeset posetilaca, sva mesta su bila popunjena.

  Svoje stihove govorili su Subotičani: Sofija Gerdijan, Marija Horvat, Verica Bilbija, Marko Marjanušić, Stipan Šarčević, Ivana Papeš Bogosavljev, Ratko Belić, Branka Ljubojević, Andrijana Marjanušić i Ivana Papeš Bogosavljev. Oni su govorili poeziju na makedonskom, srpskom i jezicima nacionalnih manjina koje žive u Subotici. Gosti su bili Milica Jeftimijević Lilić i Iskra Peneva.

  Svoje stihove govorio je i Mirče Klečkaroski, jedan od organizatora ove večeri, koji je već dvadeset godina vezan za Suboticu, a od nedavno i živi u gradu na severu Bačke.  Njemu je za književno stvaralaštvo Nacionalni savet Makedonaca dodelio godišnju nagradu za književnost, za knjigu „Erotski mirisi”, koja je izdata za ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu, a izdavač je NIU MIIC iz Pančeva.  Inače, nagrada „Živko Stojanovski“ je ustanovljena prvi put ove godine u čas preminulog pesnika, a nagradu je uručio Borče Veličkovski, predsednik NS Makedonaca.

  Svojim prisustvom svečanost su uveličali Ljuben Hristov, pomoćnik gradonačelnika Subotice, Jovica Palašeski, zamenik ministra u makedonskoj ambasadi u Beogradu i Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta Makedonaca u Srbiji i Viktor Šećerovski, direktor izdavačakog centra u Pančevu.

  U muzičkom delu programa učestvovali su Vojislav Jocić, koji je svirao na fagotu i Dejan Anđelović koji je pevao makedonske narodne pesme. Posle pesničkih susreta, organizovano je i makedonsko veče „Makedonski merak”, a nastupila je i grupa „Iskon”.

  —Naš cilj je da pored predstavljanja stvaralaštva Makedonaca, prezentujemo i stvaralaštvo drugih nacionalnih manjina i njihove kulture, sa kojima imamo već dugogodišnju saradnju. Nagrada koja mi je uručena u čast poznatog pesnika Živka Stojanovskog, sa kojim sam sarađivao dugo godina, znači mi mnogo, jer je još jedan pečat makedonske kulture koji širimo ne samo u Makedoniji, već i u čitavoj Srbiji. Naziv knjige „Erotski mirisi” je inače poetski prepoznatljiva u mom stvaralaštvu, a predstavlja preslikanu stvarnost u poeziju, kaže za "Subotičke novine" makedonski pesnik Mirče Klečkaroski.

  Manifestaciju su podržali „Dani makedonske kulture” Subotica, Pokrajinski sekretarijat za nacionalne manjine, Grad Sutbotica i NIU "MIIC" Pančevo.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja