Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Na Paliću održana Konferencija Lekarske komore Srbije
  Privatna praksa - šansa za bolje zdravstvo i turizam
  22.12.2015.

  Na Paliću je u kongesnoj sali Velike terase proteklog vikenda održan stručni skup u organizaciji Lekarske komore Srbije. Skupu su prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravlja Srbije, subotičke bolnice, lekari različitih profila, koji su vlasnici privatnih ordinacija u našem, ali i drugim gradovima iz Srbije.

  3286_1.jpg

  Konferenciju je svečano otvorio prof. dr Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja. U svom uvodnom predavanju govorio je o značaju zdravstvene regulative u oblasti privatne prakse, istakavši da su neophodne izmene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti u našoj zemlji, kako bi se što veći broj privatnih ustanova uključio u zdravstveni sistem Srbije na teret RFZO.

  - Neki preduslovi za to već postoje kroz Odredbe koje omogućavaju da specijalističke preglede koje nije moguće zakazati u roku od 30 dana, pacijenti mogu da ostvare u privatnoj praksi na teret RFZO. Najduže liste čekanja su nam međutim i dalje za određene dijagnostičke procedure, pre svega liste za magnetnu rezonancu i skener, a potom i za radioterapiju. Liste čekanja formirane su i za operaciju katarakte, kolena i kuka, i to nam je trenutno najurgentnije - istakao je između ostalog prof. dr Berislav Vekić.

  U drugom delu Konferencije govorilo se o ulozi koju bi privatna praksa trebalo da ima u oblasti zdravstvenog turizma, uz ocenu da te kapacitete trenutno koriste samo stomatolozi i nešto manje otorinolaringolozi, a da se ostale grane medicine pojavljuju samo sporadično.

  - Pojedine sofisticirane grane medicine kao što su plastična hirurgija, komplikovanije hiruške procedure imaju mesto i pokazale su to vrhunski hirurzi sveta koji su bili spremni da otvore takve ordinacije.  Kombinacije velnesa i zdravstvenog lečenja u banjama je poseban segment ali i izazov - naveo je dr Tomislav Stantić, predsednik Regionalne lekarske komore Vojvodine.

  Privatna praksa predstavlja veliku razvojnu šansu zdravstva i zdravstvenog turizma Srbije, bio je osnovni zaključak učesnika konferencije.

  Učesnici su izneli i podatak da Srbija ima pet puta više banja u odnosu na Sloveniju i nešto manji broj, ali ipak i dalje veći u odnosu na Hrvatsku, ali da i pored toga, naši domaći kapaciteti za takav vid oporavka pacijenata nisu ni blizu dovoljno iskorišćeni.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja