Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Slobodan Vojinović, predsednik RPK Subotica o nagradama privrednika i preduzeća povodom jubileja subotičke Komore
  RPK Subotica: uspon privrede regiona
  23.12.2015.

  • Privreda regiona na tržištu 108 država • Godišnje i jubilarne nagrade povodom četiri decenije rada RPK• U privredi regiona zabeležen rast proizvodnje i izvoza, a pozitivan pad uvoza • U komorskom sitemu, teže je ostati, nego postati lider, istakao je Slobodan Vojinović, predsednik RPK Subotica

  3290_1.jpg
  Slobodan Vojinović, predsednik RPK Subotica i sekretar RPK Ivan Vojnić Tunić

  Povodom 40 godina rada Regionalne privredne komore, rukovodstvo te ustanove je saopštilo dobitnike godišnjih i jubilarnih nagrada, a rečeno je i da je privreda regiona severa Bačke i Potisja na tržištu u 108 država sveta, što ukazuje na rast proizvodnje i izvoza, investicija i zapošljavanja.

  —Region beleži rast u proizvodnji i u izvozu i pozitivan pad uvoza.  Rukovodstvo RPK je zadovoljno ostvarenim rezultatima privrede regiona u godini na izmaku. Privreda regiona severa Bačke i Potisja završiće 2015. godinu rastom proizvodnje, rastom izvoza i pozitivnim padom uvoza. Naredna godina će biti teža, ali popravljanjem privrednog ambijenta, edukacijom i povezivanjem privrednika, stvorićemo prostor da privredni rast nastavi tendenciju uspona, a preduzetnici dobiju potrebne informacije za uspešnije poslovanje, jer bez edukacije nema većeg napretka ni u privredi, rekao je početkom sedmice, Slobodan Vojinović, predsednik RPK na konferenciji za novinare.

  On je podvukao da je RPK ovogodišnje aktivnosti većim delom usmeravala na poboljšanje privrednog ambijenta.

  —To se odnosi na aktivnosti koje doprinose rasterećenju privrede, manjoj javnoj potrošnji i u drugim segmentima. Više od 60 privrednika regiona ove godine se predstavilo na 11 sajmova u zemlji i regionu.

  Vojinović je naglasio i da je u postojećem ambijentu poslovanja, u komorskom sistemu teže ostati, nego postati lider .

  —Mi smo i ove godine lider komorskog sistema u srednjoj i jugoistočnoj Evropi. Rukovodstvo RPK Subotica, na bazi statističkih podataka za prvih deset meseci ove godine, ocenjuje 2015. kao pozitivnu godinu.  Glavne karakteristike ovogodišnjeg poslovanja su spoljnotrgovinska razmena od 1,3 milijarde dolara, suficit od 60 miliona dolara i dalji rast investicija. Stopa nezaposlenosti je na nivou od 11,7 odsto, što je pozitivno i u odnosu na neke evropske zemlje, jer već u nekim granama nedostaje kvalitetne radne snage, istakao je Vojinović.

  Predsednik RPK je dodao, da je u Bujanovcu lično pitao premijera Vučića, koji grad i region je ove godine doneo radosti u ovoj godini, koliko je to postigao subotički region.

  —Iako zatečen tim pitanjem, premijer je odgovorio da nije razmišljao o tome, ali da je to istina.  Time se ponosimo, a činjenica je da smo ostvarili najbolju komorsku saradnju i sa Komorom Srbije i Pokrajine, kao i drugim komorskim sistemima, a i dosadašnji rezultati ukazuju, da uprkos teškoj godini koja predstoji, smatramo da za privredu ipak stižu bolji dani, rekao je Vojinović.

  Ivan Vojnić Tunić, generalni sekretar RPK, istakao je pored ostalog, da je oko 7.500 ljudi zaposleno zahvaljujući inostranim investicijama i ocenio da će benefit biti vidljiv, kada se inostrane velike kompanije povežu sa domaćim malim i srednjim preduzećima kao kooperantima.

  —U ukupnom privrednom ambijentu, pokušavamo privrednicima staviti do znanja, da svaka obuka i povezivanje se rade isključivo zbog malih i srednjih preduzeća. Završili smo drugu obuku od četiri modula, kakvih je malo u Srbiji i pokušaćemo da stepenujemo sada te nivoe, a sa druge strane pomažemo im i da se povežu i sa stranim investitorima.  Nedavno je sa nemačkom Razvojnom bankom ostvaren kontakt, a u sredu sa predstavnicima američkog investicionog Fonda, istakao je Vojnić Tunić.  On je rekao da je RPK uspela da dođe do podataka o rezultatima u godišnjim izveštajima za 2014. godinu.

  —Podaci kasne, ali to nije komorska odgovornost.  Oko 700 miliona evra je pozitivan rezultat ovog regiona i može da se smatra dobrim rezultatom, jer uprkos tome što se generalno proizvodi sa tehnološki zaostalom, izrabljenom opremom, rezultati ukazuju da je zarada ipak nešto veća od vrednosti stalne imovine, a na zalihama je bilo 31. decembra prošle godine oko 400 miliona evra vrednosti repromaterijala i gotovih proizvoda, za čitavu privredu, dok su potraživanja iznosila oko 390 miliona evra.  Statistika je možda napravila probleme, ali kod rezultata nema greške, dve milijarde evra je zabeleženo od stranih ulaganja, pozitivan je trend rasta izvoza i proizvodnje, uprkos rastu dolara. Ove godine, za deset meseci, rezultati još ne ukazuju na mogućnost poređenja ove sa prethodnom godinom, ali do kraja decembra se očekuje približno isti bilans sa onim iz 2014. godine, naveo je Vojnić Tunić.

  Američki SEAF ulaže u firme u razvoju

  Regionalna privredna komora Subotica i SEAF, 16. decembra su organizovale u RPK prezentaciju američkog investicionog fonda SEAF Opportunity Serbia Fund. Preduzetnici su čuli informacije, kako da finansiraju razvoj svoje kompanije, uz pomoć kapitala koji ulaže SEAF. Predstavnici SEAF-a su obrazložili investicione kriterijume koje koriste pri odabiru firmi u koje će investirati novac. SEAF je globalna investiciona kompanija iz Vašingtona, a investira u privatne kompanije. Fond upravlja kapitalom od preko 500 miliona američkih dolara, a investirao je u preko 250 kompanija. Investitori SEAF-a na globalnom nivou su finansijske institucije poput EBRD, USAID, SECO i druge.

  —Novac se ulaže u kapital firme i nisu potrebna tradicionalna sredstva obezbeđenja koja se traže kod bankarskih kredita, pa ova vrsta kapitala ima jak interes da se firma što bolje i brže razvije.  Private equity finansiranje je pogodno za preduzeća u razvoju, zbog njihovog ograničenog pristupa izvorima kapitala i zbog same ekspertize koju private equity fondovi mogu da pruže, istaknuto je pre dva dana u RPK.

  Laureati – privrednici

  RPK Subotica, povodom 40 godina svog jubileja, dodeliće godišnje i jubilarne nagrade za pet preduzeća, a Zlatne i srebrne značke Komore za 20 pojedinaca. Nagrade će biti dodeljene u Gradskoj kući, na Svečanom skupu privrednika, 22. decembra.  Godišnje nagrade dodeljene su: preduzeću "Agrokons" iz Malog Iđoša, ATB "Sever" iz Subotice, "Patent Co" Mišićevo, "Rasco Tramp" Senta i SZR "Metal Corp" iz Stare Moravice.

  —Privrednici su predlagali i odlučivali o nagradama, rekao je Vojinović, navodeći primer da je bilo privrednika, koji nisu glasali za sebe, nego za uspešnije od sebe. Kada nagrađeni ima konkurenciju, ta nagrada ima težinu, istako je Vojinović povodom dodele nagrada RPK, koja je dva kompleta školskih knjiga dodelila školama u malom Iđošu i Subotici, dok je Atletskom klubu dodeljeno 100 hiljada dinara pomoći i 50 hiljada dinara boračkoj organizaciji.

  Bez ijednog zaposlenog - 1700 firmi

  —U ukupnom privrednom ambijentu, zabrinjava podatak da od 5.200 preduzeća u regionu, 1.700 nema nijednog zaposlenog, naveo je sekretar RPK Ivan Vojnić Tunić.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja