Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Žužana Dekanj, direktorka preduzeća „Fluffy Zsyzs” doo iz Subotice
  Eksperimentom stvorila domaći brend sapuna
  28.12.2015.

  Do nedavno prirodne i aromatične sapune uvozili smo iz Londona i drugih zemalja, pa je Žužana Dekanj odlučila da nauči sve o sapunima, stekne diplomu, a sada je inovator na domaćem tržištu, gde je uspešno plasirala svoj brend sapuna i kozmetike na prirodnoj bazi.

  3310_1.jpgSubotička privreda je bogatija za još jedno preduzeće, „Fluffy Zsyzs” doo čiji je direktor i vlasnica Žužana Dekanj, preduzetnica koja je prešla dug put od učenja do inovatorstva, da bi otvorila svoje malo preduzeće i bavila se poslom koji voli.

  —Zbog problema sa suvom kožom, tragala sam za najpogodnijim preparatima. Utvrdila sam da mi odgovaraju jedino prirodni sapuni i kozmetika na prirodnoj bazi. U tom trenutku, kod nas nije bilo takvih proizvoda u prodaji, pa sam ih nabavljala iz inostranstva.  Puno sam tragala na raznim forumima, blogovima, čitala o prirodnim uljima, prirodnim sapunima i raznim proizvodima, i odlučila sam da napravim svoj prvi sapun, u čemu sam i uspela!  U početku sam pravila sapune i šumeće kupke samo za sebe, porodicu i prijatelje. Kako mi to nije bilo dovoljno, pretraživala sam dalje dok nisam saznala da u Budimpešti postoji škola za prirodnu kozmetiku, izradu sapuna.  Upisala sam je, trajala je šest meseci i naučila sam sve o hladnom i toplom procesu izrade sapuna, a stekla sam i diplomu, kaže Žužana Dekanj, direktorka preduzeća.

  Žužana već dve godine uživa u svom lepom i kreativnom poslu, a iako nije ispitivala tržište, kaže da je sve više zainteresovanih kupaca za njen proizvod.

  —Posle puno rada i truda, shvatila sam da su ljudi zaiteresovani za moje proizvode. Prodavala sam ih na raznim manifestacijama i konačno odlučila da otvorim svoju malu radnjicu, koju sam nazvala „Bubbles Bath Boutique” u ulici Dimitrija Tucovića i započela sam svoj mali biznis. Bubbles sapuni i svi proizvodi su potpuno prirodni bez ikakvih sintetičkih dodataka. Ručno su izrađeni, kremasti su što pogoduje koži, svaki je na svoj način unikatan i ima svoj jedinstven karakter. Svi proizvodi su testirani u Zavodu za Javno zdravlje, Centru za higijenu i humanu ekologiju. Što se vizuelnog identiteta tiče, trudim se da inovativnim kombinacijama unesem malo šarolikosti, ali najveći značaj prvenstveno poklanjam kvalitetu sadržaja. Trudim se da ponudu obogatim originalnim sapunima koji liče na kolače, torte, Cupcake sapune, kaže Žužana Dekanj.

  Kod pravljenja sapuna postoji nekoliko varijanti, hladni i topli proces proizvodnje. Rukavice i maska za lice tokom rada su obavezni.

  3310_2.jpg—Kod izrade sapuna koristim hladni postupak. Hladni i topli postupci su vrlo slični i poklapaju se sve do tačke dok ne dobijete smesu sapuna koja prilikom mešanja ostavlja trag. Više volim hladnim procesom da sačuvam sve hranljive sastojke luksuznih ulja koja koristim u sapunima.  Sa druge strane i tekstura sapuna je lepša, ostaje bogatiji i kada obavi svoju osnovnu funkciju čišćenja, on ujedno i hrani kožu.  Upravo zato, nakon upotrebe prirodnog sapuna, nikada nećete imati onaj neprijatni osećaj suvoće kao posle industrijske kupke. Koristim isključivo prirodne sastojke, bez hemije, veštačkih boja i mirisa.  Sve boje proizilaze iz biljnih materijala ili prirodnih dodataka, dok mirisi potiču od esencijanih ulja koja imaju veoma delotvorno aromaterapijsko dejstvo. Od sirovina koristim isključivo prirodne sastojke, kvalitetna ulja poput shea maslaca, kakao maslaca, kokosovog ulja, palminog ulja, maslinovog ulja, jojoba i bademovog ulja, hladno ceđeno suncokretovo ulje, objašnjava Žužana.

  Takođe, od raspoloživih ulja, Žužana pravi i prirodne kreme za negu tela, pilinge za telo, šumeće kupke, kreme protiv znojenja, sjajeve za usne...

  —Eksperimentisanje i kreativnost ne idu jedno bez drugog. Prirodna kozmetika se veoma razlikuje od komercijalnih proizvoda, ali sa druge strane, pruža i mnogo više izazova, naglašava Žužana Dekanj, direktorka preduzeća.

  S.Đ.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja