Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Na odeljenju hirurgije u Opštoj bolnici Subotica lekari rade operacije najsavremenije generacije
  Obavljena prva minimalna invazivna hiruška operacija želuca
  30.12.2015.

  Pacijentkinja srednjih godina iz Subotice nakon samo 4 dana otpuštena kući, što govori o velikim benefitima ovakve vrste operacija. Na odeljenju hirurgije u subotičkoj bolnici najavljuju nastavak operacija tog tipa za januar naredne godine.

  3312_1.jpg
  dr Edgar Ormai, načelnik odeljenja hirurgije u subotičkoj bolnici

  U subotičkoj Opštoj bolnici prošle nedelje na odeljenju hirurgije urađena je prva minimalna invazivna operacija želuca.  Ovakva vrsta operacije se do sada u Subotici nikada nije radila, a trenutno se samo obavlja u Kliničkom centru Srbije.

  Minimalna invazivna operacija želuca svrstava se u red operacija najsavremenijeg doba, a njeni benefiti i za lekare i pacijente su višestruki.

  — Trudimo se da nastavimo ranije trendove i budemo u korak i u invazivnoj hirurgiji. Iz tog razloga smo se i odlučili na ovu vrstu operacije, koju smo obavili uz pomoć kolega iz Kliničkog centra Srbije. Ona je urađena kod pacijentkinje iz Subotice, srednjih godina koja je imala benigne promene na želucu. Nakon samo 4 dana smo je otpustili kući, što govori o velikim prednostima ovakvog tipa operacija u odnosu na klasične — objašnjava dr Edgar Ormai, načelnik odeljenja hirurgije u subotičkoj bolnici.

  3312_2.jpg

  Prema rečima dr Ormaia, patologiju za ovakvu vrstu operacija ima ima preko 10 odsto stanovništva sa više od 50 godina, a bar 10 odsto ima simptome ovakve dijagnostike.

  — Ovo je bila pilot operacija, ali je u planu da se ista uradi ponovo u januaru. Operacija je obavljena kao vanstandardna usluga, jer još uvek nemamo mogućnosti da je obavljamo kao standardnu. U skladu sa dogovorom sa RFZO očekujemo da će ona uskoro biti uvrštena u naš redovni program. Kada se ovakve operacije kao što planiramo, budu radile kod pacijenata koji imaju maligne promene, prvo moramo imati u vidu jasnu viziju kako će pacijent što bolje proći. Kod njih su operacije ovog tipa komplikovanije u odnosu na ovu koju smo obavili kod pacijentkinje koja je imala benigne promene — kaže dr Ormai.

  Godišnje na hiruškom odeljenju oko 2.000 operacija

  Prema rečima načelnika hiruškog odeljenja u subotičkoj bolnici, godišnje se na tom odeljenju obavi oko 2.000 operacija, klasičnih i minimalno invazivnih, a vodi se pre svega računa da se zadrži nivo kvaliteta rada. Spoljni ocenjivači Agencije za akreditaciju koji su nedavno boravili u subotičkoj Opštoj bolnici obišli su i to odeljenje i ocenili ga kao jednim od najbolje organizovanih.

  — Ovo je samo početna faza procesa akreditacije, ocena spoljnih ocenjivača nam svakako mnogo znači ali ona nije jedino merilo kvaliteta rada na našem odeljenju, nego je više odraz dobre ocene procedura koje primenjujemo.  Imamo 14 paleta koje pokazuju kvalitet rada operacija na našem odeljenju, a tu pre svega mislim na komplikacije nakon operacija, koje su minimalne a gde smo daleko iznad proseka.  Liste čekanja postoje i na našem odeljenju i one su minimalne.  Pacijenti sa malignim bolestima ne čekaju više od dve nedelje, što je prihvatljivo za naše uslove, a tu ne mislim na hitna stanja koja odmah radimo — navodi dr Ormai.

  Odeljenje hirurgije trenutno raspolaže sa oko 80 odsto potrebnog materijala za minimalnu invazivnu hirurgiju, a kod operacije koja je urađena prošle nedelje, deo materijala za operaciju pacijentkinje nabavljen je od Kliničkog centra Srbije.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja