Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Tomislav Oršić, harmonikaš i osnivač Narodnog orkestra „Rubato”
  Blizu sna o solističkom koncertu
  10.01.2016.

  Tomislava Orčića možete sresti u kafani, najčešće. Tu mu je radno mesto.  Svira harmoniku. Voli svoj posao, ali ima i svoj san i svakodnevno napravi još jedan mali korak ka njegovom ostvarenju. U novogodišnjoj noći jedna od njegovih najvećih želja biće da u 2016. godini Narodni orkestar „Rubato“ održi solistički koncert u Subotici.

  3364_1.jpgNakon završene niže, pa potom Srednje muzičke škole, a to je bilo pre šest godina, Tomislav je harmoniku nastavio da svira u kafani. Tamburaški ansambl ,,Bekrije“ je nastao zahvaljujući mladim talentima, drugarima tamburašima koji su se odazvali na njegov poziv i prihvatili njegovu ideju. Zajedno su nastupali dve godine i u tom periodu su svirali po lokalima u gradu i okolini, dok pre četiri godine na preporuku svog profesora harmonike Sabo Šipoš Balaža nije dobio ponudu da pređe u stariju i iskusniju ekipu i od tada svira u orkestru „Mango“.  Stalni angažman u lokalima nemaju, ali su svake godine sve traženiji i i najčešće sviraju privatne proslave gde goste uveseljavaju svojom muzikom.

  -Za razliku od našeg tamburaškog ansambla „Bekrije“ ovo je iskusniji orkestar u kom imam svoj deo posla, a ostaje mi i dovoljno vremena da se bavim onim što sam zamislio – kaže Tomislav Orčić koji ima ambiciju da u Subotici stvori veliki narodni orkestar.

  U ostvarenje ove svoje vizije krenuo je pre nešto više od dve godine kada je za potrebe Kulturnog centra Arija, okupio mlade muzičare iz Muzičke škole koje je pozvao da prate folklorni ansambl. Potom su odlučili da se osamostale. Tako je nastao Narodni orkestar „Rubato“.

  -Ime smo izvukli iz šešira, od tridesetak odabranih muzičkih izraza u finalu su se našli „maestoso“ što znači veličanstveno i „rubato“ što znači sviranje iz duše, po volji izvođača. Izvučen je „rubato“ i u potpunosti odgovara mojoj zamisli, da sviramo tu vrstu muzike onako kako je osećamo.

  Prvi put su se zvanično predstavili prošle godine na festivalu Zlatna frula Palića, svirali su dve numere, a ove godine, nakon intenzivne pripreme pratili su ceo Festival.  Usledilo je potom još nekoliko nastupa u mesec i po dana i sve je to priprema za veliki solistički koncert koji je Tomislav predvideo za predstojeće leto.

  -Koncept tog velikog solističkog koncerta već imam u glavi, a većinu stvari sam stavio i na papir i napravio plan. Numere koje ćemo predstaviti, čak njih 26, su makedonska, bugarska, rumunska i muzika južne Srbije koju će izvoditi instrumentalni solisti, a pored toga srpske, makedonske i bosanske pesme koje će izvoditi muški i ženski vokalni solisti. Originalne numere na ovom koncertu kao i na prethodnima do sada, ja ću obraditi aranžmanski, a zajedničkim snagama ćemo tu ljubav prema muzici pokušati da prenesemo publici – kaže Tomislav.

  3364_2.jpg

  Probe trenutno imaju u prostoru Baletske škole „Raičević“ sa kojom nastaje neobična saradnja onih koji se razumeju po snovima, a tako se rađa i ideja da jednog dana balerine prati narodni orkestar.

  U orkestru ih je za sada desetoro, ali se Tomislav nada da će se taj broj povećati nakon prezentacije njihovog rada koju će održati u Muzičkoj školi.

  -Upoznaću ih sa onim što smo do sada postigli i sa numerama koje želimo da prezentujemo na letnjem koncertu. Pružiću im priliku da se oprobaju u nečemu novom što im svakako može poslužiti i u drugim vrstama i stilovima muzike kojima se budu bavili u budućnosti– kaže Tomislav.

  Daje sve od sebe, ne očekuje za sada ništa sem da ostvari svoju viziju da Subotica u ovakvom orkestru vidi mogućnost za dalje razvijanje muzičkih talenata njihove dece i da uživa u muzici koju oni stvaraju.

  I Veliki Narodni orkestar RTS-a je počeo nekada davno kao manji sastav, zašto bi bilo nemoguće da i „Rubato“ jednog dana toliko poraste.

  L. Raos

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja