Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Kad tambura zasvira naša srca postaju nemirna (X)
  Sve, sve... ali begeš!
  13.01.2016.

  Profesor Mirko Molnar - Begeš daje osnovu svega u orkestru

  Muzički instrument – težine oko petnaest kilograma – svima odmah zapadne za oko, o kojem se među nama malo zna. A zašto? Pa i nije u prvom redu, svojim izgledom, ne ostavlja utisak važnosti, jednostavno nije ,,za uvce“.

  3378_1.jpg
  Muzičari sa svojim begešom uvek su bili, jesu i
  ostaće glavni u orkestrima i u društvu

  Mnogi naravno kažu sa izvinjenjem ,,da su slabo upoznati“ sa istorijom ovog instrumenta, važnog, u svakom orkestru. O malom istorijatu, profesor Mirko Molnar, kazuje, da je BEGEŠ, zapravo izuzetno važan, te dodaje:

  - Kao instrument begeš daje osnovu svega sa svojim dubokim tonovima.  Svira se trzajem žica. Nalazi se i u simfonijskom orkestru sa gudalom. Mesto ,,rođenja“, tako da se izrazim, smatra se Italija iz koje su potekli mnogi muzički instrumenti. Ima preko pet stotina godina starosnu granicu. I to mogu dodati, da je begeš i ,,majka orkestra“ , ako se tako mogu izraziti - osvrt je uglednog muzičkog pedagoga.

  Znači, u orkestru sve je i sva, ali...begeš je veličina. Ne samo po težini već i po važnosti:

  Meni nije naporno svirati na ovom instrumentu jer mi najviše i odgovara, u sasvim solidnom sastavu, zvuci basa i te kako su čujni. I sam ,,cupkam“ u stojećem stavu. Ritam je prirodni nagon osećajnosti prema muzici. Jeste, da je kao za muzičare izuzetno težak, bas ipak privlači pažnju. I zato je nama sviračima lakše, da teret podnosimo - naveo je Marinko Piuković – Stevo i sam poznati basista.

  Evo i poznatijih basista Subotice, u kojoj se tamburašima pridaje sve veći značaj: Grgo Vujić - Ćulan, Momir Nikolić, Ivan Nikolić - - Lepo dete, Gavro Nikolić - Zurko, Ištvan Beniš – Pišta, Martin Sušić i Gabor Sivić - Kimeta.

  I danas su aktivni Marinko Piuković, Stevo Miroslav Kujundžić, Ante Crnkovć, Zoran Nikolić, Petar Sušić i Joška Jenei.

  Na svadbarskim veseljima cenjeni begešari najviše su na meti želja svadbara. Te ovako, te onako, hoću da čujem samo jednu žicu...i tako u nedogled sa naručivanjem pesama. A, šta će svirac sa begešom, mora, naravno sa ostalima kumu udovaljavati svirkom.

  I nemojte biti razočarani ako su ponekad svirci na ovom instrumentu nevoljni za šalu. Raduju se oni, svakome veseljaku. Ali ako se pretera sa željama i njima može prestati volja za svirkom.

  M. Brustulov

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja