Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Na odeljenje psihijatrije u subotičkoj Bolnici tokom praznika hospitalizovane tri osobe
  Povećan broj alkoholisanih lica
  16.01.2016.

  Tokom Božićnih i Novogodišnjih praznika povećan je broj lica koja su zbog težih oblika alkoholisanih stanja dolazila na Urgentno odeljenje subotičke Bolnice, ali i onih koji su hospitalizovani na odeljenje psihijatrije, potvrđeno nam je u toj ustanovi.

   3390_1.jpg
  dr Nada Vasković Maravić

  Prema rečima dr Nade Vasković Maravić, načelnice odeljenja psihijatrije u Bolnici, samo u Novogodišnjoj noći, doktorica koja je dežurala, imala je 5 pregleda na Urgentnom odeljenju.

  — Sve su bili mladi ljudi u napitom stanju. Troje je primljeno na Psihijatriju , a dvoje je nakon detoksikacije na Urgentnom odeljenju pušteno uz pratnju roditelja ili prijatelja kući. U periodu od 1. do 3. januara, obavljeno je 13 pregleda, a primljeno 9 pacijenata. Od toga imali smo dijagnoze 5 napitih stanja, 2 pokušaja suicida ( 2 intoksikacije lekovima i 1 venesekcija), i jednog pacijenta sa pogoršanjem duševne bolesti odnosno naglašenom psihozom — kaže dr Vasković Maravić.

  Prema njenim rečima ni situacija kada su u pitanju pokušaji suicida se nije bitno izmenila. Tokom prošle godine, na odeljenju psihijatrije je sa ovom dijagnozom lečeno je 130 pacijenata.

  — Od ukupno hospitalno lečenih 1.302 pacijenata, 130 je bilo sa pokušajem suicida što je oko 10%. I dalje je ubedljivo najviše pokušaja intoksikacijom lekovima , i to kod žena — objašnjava doktorka.

  Ona dodaje da je kod pokušaja ubistava veliki broj i pokušaja venesekcija.  Meseci u prošloj godini kada je bilo najviše pokušaja samoubistava, prema statistici odeljenja psihijatrije subotičke Bolnice su: januar, mart, jun i oktobar .

  Dr Vasković Maravić zaključuje da ako analiziramo ranije podatke, proslogodišnji ne odstupaju znatno od uobičajnog broja pokušaja suicida.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja