Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Bunjevci se i dalje drže starih običaja
  Bliži se vreme prela
  20.01.2016.

  U bunjevačkoj zajednici se i dalje drže starih običaja, a zimsko vreme je tradicionalno rezervisano za prela.

  Klasična prela, koja su nastala kao plod zajedničkog rada tokom predenja vune tokom zime, više ne postoje, ali zato i dalje postoji potreba ljudi za okupljanjem, druženjem, i konačno, negovanjem tradicije.

  3403_1.jpg
  Najlepša prelja prošle godine

  Bunjevački nacionalni savet je upravo Dan Velikog bunjevačkog prela odredio i kao jedan od svoja četiri nacionalna praznika, a ovogodišnje Veliko bunjevačko prelo će se tradicionalno održati na Marindan, 2.  februara.

  Prelo počinje u 19 sati, u restoranu „Spartak“, a uz „iće i piće“, goste će zabavljati tamburaški orkestar „Tajna“ i Pevačka grupa Kulturno- umetničkog društva „Bunjevka“. Centralni događaj večeri biće izbor za najlepšu prelju Velikog prela 2016. godine, kao i tradicionalni izbor preljske pesme.

  3403_2.jpg
  Prošle godine se tražilo mesto više

  Iz Bujnevačkog nacionalnog saveta zato i pozivaju zainteresovane da se jave na otvorene konkurse za izbor najlepše prelje i za izbor preljske pesme.

  Prijava za izbor za najlepšu prelju treda da sadrži ime i prezime kandidatkinje, adresu, godinu rođenja, zanimanje, broj telefona i kartku biografi ju (do pola strane teksta). Kod izbora za najlepšu prelju u posebnim kovertama se šalje preljska pesma sa šifrom, u jednoj, odnosno šifra, ime autora i kontakt telefon u drugoj koverti.

  Konkursi su otvoreni do 27. januara, a sve informacije u vezi njih, kao i informacije oko nabavke ulaznica koje koštaju 1.500 dinara (uključuena večera i konzumacija pića) mogu se dobiti na telefon 024/551-604.

  S.N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja