Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Srušeni objekti koje su kupili radnici bačkotopolskog „Žitka“
  Predsedniku sindikata zabranili ulaz u preduzeće
  25.01.2016.

  Tadiša Sandić, zaposlen u „Žitko plus“, podneo je prijavu inspekciji da mu obezbeđenje „Žitka“ ne dozvoljava ulaz u preduzeće.

  Sandić je tužilaštvu u Subotici prošle sedmice podneo prijavu protiv N. N. lica zbog nelegalnog rušenja objekata koji sudskom odlukom pripadaju bivšim radnicima.

   3423_1.jpg
  Tadiša Sandić ispred ograde „Žitka”

  Fabričko dvorište dele dve firme, a Sandić koji je menadžer prodaje i predsednik sindikata u „Žitko plusu“ ne može da radi od kada je zajedno sa još 132 radnika nekadašnjeg „Žitka“ na licitaciji kupio nekoliko objekata u fabričkom krugu. Ulaz je zabranjen i vlasniku vage, trafo stanice i laboratorije koji je objekte u novembru prošle godine kupio za 3,8 miliona dinara.

  - Za otpremnine nam se duguje 87 miliona dinara. Početna cena na licitaciji 29. decembra 2015. godine za garažu, nadstrešnicu i kip platformu za kamione u bačkotopolskom sudu bila je 2,8 miliona dinara, a nama su objekti pripali za 12, 6 miliona. Imali smo nameru da ih izdajemo ili prodamo i tako naplatimo barem deo otpremnina. Počeli smo uknjižavanje objekata, dobili smo i odluku suda, ali je 10. počelo rušenje naše imovine – kaže Tadiša Sandić.

  I pored zabrane građevinske inspekcije i intervencije bačkotopolske policije unutar fabričkog kruga nisu stali radovi na rušenju i uništavanju imovine radnika.

  - U opštini ne mogu da veruju šta nam se dešava, ali nije pomagla ni intervencija inspekcije koja je dala zabranu rušenja. Angažovali smo advokata i nadam se da će prijave tužilaštvu uroditi plodom – kaže Sandić.

  Prema rečima Sandića „Žitko“ je prodat 2004. godine i novi vlasnik je opteretio preduzeće kreditom od 18 miliona evra koje nije vraćao zbog čega je preduzeće pripalo banci, a radnicima je obećena otpremnina, ali nije nikada isplaćena. Banka je imala hipoteku na veći deo objekata, dok je jedan neopterećeni deo kupilo fizičko lice, a drugi zajedno sa zemljištem je pripao radnicima.

  U „Žitko plusu“ potvrđuju da je njihov radnik danima fizički sprečen da uđe u preduzeće.

  - Zapisnik inspektora smo prosledili banci i očekujemo da nam se jave. Od 1. februara „Žitko plus“ svi napuštamo, ostajemo bez posla, dok u drugoj fabrici rade zakupci – kažu u „Žitko plusu“.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja