Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  U Jevrejskoj opštini održano
  Predavanje o odnosima Srbije i SAD
  26.01.2016.

  U Jevrejskoj opštini u nedelju 17. januara održano je predavanje o odnosima Srbije i SAD, na kojem je na pitanja učesnika odgovarala Šeri Denijels (Cherrie Daniels), politička savetnica u ambasadi SAD u Beogradu.

  3429_1.jpg 

  Prisutne goste pozdravio je Robert Sabadoš, predsednik subotičke Jevrejske opštine i najavio gošću iz Američke ambasade koja je posetila naš grad kako bi razgovarala sa Subotičanima o političkim odnosima SAD i Srbije.

  Jedno od glavnih pitanja za političku savetnicu američke ambasade bilo je kako njena država vidi put Srbije ka Evropskoj uniji, zatim nezaobilazna pitanja o (ne)priznavanju Kosova, odnosno stavu SAD po tom pitanju, kao uslov za pristup EU porodici, pričalo se i o problemima sa migracijama i velikom prilivu izbeglica sa Bliskog istoka.

  Šeri Denijels je odnose između SAD i Srbije ocenila kao dobre, istakavši da postoji dobra saradnja, pre svega u politici, ekonomiji, ali i vojno. Savetnica američke ambasade je takođe ocenila da su ti odnosi u uzlaznoj putanji, ali da postoji određeni broj pitanja koja su u fazi rešavanja i za koji očekuje da se nađe kompromis.

  Politička savetnica američke ambasade najavila je da će u sklopu širenja dobre saradnje i unapređivanja odnosa u narednom periodu u Srbiji gostovati brojni senatori i kongresmeni iz SAD, a cilj je, kako kaže, razmena ideja, dobrih praksi i usklađivanje Srbije prema zapadnim standardima, po pitanju ljudskih prava, demokratije i ekonomskih tokova.

  Amerika po rečima Šeri Denijels u potpunosti podržava nastojanja Srbije da postane članica EU, ali ističe da dinamika priključivanja prevashodno zavisi do same Srbije, odnosno od brzine rešavanja određenih pitanja koji će sve više približavati Srbiju EU standardima.

  Dosadašnji napredak u približavanju standardima Evropske unije politička analitičarka američke ambasade je ocenila kao vrlo dobar, pre svega na polju ljudskih prava, demokratije, ekonomije i vladavine prava.

  U seriji predavanja nedavno su gostovali i Majkl Devenport, šef Delegacije EU u Srbiji, kao i Jozef Levi, ambasador Izraela, a kako je rečeno u Jevrejskoj opštini predavanja sličnog tipa sa zanimljivim ljudima i o zanimljivim temama nastaviće se i ubuduće.

  Izvor: Subotica.com

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja