Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Bunjevački nacionalni savet organizuje „Veliko bunjevačko prelo”
  Tradicija se nastavlja
  27.01.2016.

  Na konferenciji za štampu održanoj u ponedeljak, 18. januara, predstavnici Bunjevačkog nacionalnog saveta su najavili održavanje „Veliko bunjevačkog prela”, te ujedno i pozvali sve Bunjevce, ali i druge Subotičane, da se priključe tradicionalnoj proslavi ove zajednice u Subotici.

  3434_1.jpg
  Kata Kuntić, Suzana Kujundžić Ostojić i Antuš Romić

  – Veliko prelo obeležavamo 2. februara, na Marin dan, a to je i sećanje na davnu 1879. godinu kada je prvi put javno održano Veliko prelo, na kojem je prikazana lepota i raskoš bunjevačke nošnje, običaji i muzika, ali i volja za očuvanjem našeg naroda. Dosta je godina prošlo od tog Prela, često nam te godine nisu bile naklonjene, ali smo uspeli da očuvamo i unapredimo naše ime – istakla je mr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta.

  Kakav program očekuje goste na Velikom bunjevačkom prelu prenela je Kata Kuntić, predsednica Odbora za kulturu u BNS-a.

  – Prelo se i ove godine održava u restoranu Spartak, 2. februara, od 19 sati. Pripremili smo prigodan program, a goste će tokom večeri zabavljati orkestar „Tajna”. Centralni deo programa će zauzeti izbor najlepše prelje i najlepše preljske pesme, za oba izbora su raspisani konkursi.  Takođe, biće tu blok etno pesama u izvedbi Pevačke grupe KUD „Bunjevka”, ali i nekoliko skečeva sa zabavnom tematikom, jer prelo mora biti veselo.  Kako je to bio običaj i na nekadašnjim prelima i na ovom će biti organizovana tombola. Naravno, važno je spomenuti i tradicionalnu večeru – krumpiraču – kazala je ona, te dodala da se ulaznice mogu nabaviti po ceni od 1.500 dinara, kao i da se informacije o svemu mogu dobiti na telefon BNS-a 024/554-881 i na 024/551-604.

  Jedan od najznačajnijih momenata na prelu jeste izbor za najlepšu prelju. Iako su u izboru uglavnom devojke iz kulturno- umetničkih društava, Antuš Romić, član Odbora za kulturu u BNS-u ističe da to nije pravilo.

  – Za izbor za najlepšu prelju se može prijaviti svaka devojka koja to želi. Naravno, devojke moraju biti u tradicionalnim nošnjama, a ako neko želi da učestvuje, a nema nošnju, može se javiti u Bunjevački nacionalni savet, pa ćemo pokušati da pomognemo po tom pitanju. O izboru najlepših će odlučivati žiri, ali i svi gosti prela, jer se na ulaznicama nalazi kupon za glasanje u ovom izboru – dodao je Romić.

  S.N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja