Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  ATB Sever, posle dve decenije ostvario pozitivne rezultate za 2015. godinu
  Sever ponovo osvaja lidersku izvoznu poziciju
  28.01.2016.

  ATB Sever je proteklu godinu završio konačno pozitivnim rezultatom, posle 20 godina kontinuirane stagnacije ostvaren je značajan promet od preko 17 miliona evra, a na stranom tržištu je ostvario 75 posto ukupnog plasmana, istakao je Milorad Vasić, direktor kompanije, najavljujući i u ovoj godini povećanje izvoza i osvajanje novih tržišta• Proširenje plasmana smatraju realnim u ovoj godini, jer već na početku godine Sever ima narudžbi u iznosu od preko deset miliona evra.  Prošlogodišnji pozitivan rezultat je zasluga menadžmenta Severa, koji je dobro procenio puls tržišta, ocenjuju u subotičkoj kompaniji.

  3435_1.jpg
  Milorad Vasić, direktor ATB Severa

  ATB Sever je poslovnu 2015. godinu završio značajnim povećanjem prometa u odnosu na prethodnu godinu, a posle gotovo dve decenije poslovanja sa gubicima, ponovo je u nekadašnjem izvoznom gigantu ostvaren značajan promet u iznosu 17,1 milion evra, što je značajno poboljšanje poslovanja u odnosu na 2014. godinu, kada je realizovani promet iznosio 13,5 miliona evra.  Tako je prethodnu poslovnu godinu ocenio Milorad Vasić, direktor ATB Severa.

  —Najveći plasman proizvoda u 2015. godini ATB Sever je ostvario na inostranom tržištu, 77, 5 posto od ukupnog plasmana, a na domaćem tržištu je ostvaren plasman od 22,5 posto. Najveći udeo ima tržište Balkana, odnosno bivših jugoslovenskih republika i to 26,5 posto, a neznatno manji rezultati su na tržištu Evropske Unije, 26 posto, a u Rusiji 18 posto, rekao je Vasić, naglašavajući da je Sever ponovo izvozno orijentisana kompanija.

  Pojasnio je da u strukturi plasiranih proizvoda, proizvodnja motora zauzima 47 posto, generatora i hidroelektrana 31 posto, da je značajna i proizvodnja interkompanijskih motora i komponenti u visini od 22 posto, gde se rade motori po narudžbi domaćih kupaca i komponente po narudžbi.

  ATB Sever planira u ovoj godini promet od 22,1 milion evra, rekao je Mile Todorović, šef prodaje, apostrofirajući da će u pogledu tržišta i razvoja, prioritet imati planovi koji se odnose na tržište Južne i Severne Amerike, pošto subotička kompanija ima velika očekivanja od južnoameričkog tržišta.

  —Urađene su neophodne pripreme za prodaju proizvoda u Kazahstanu, a već imamo naručene proizvode od kupaca sa Tajlanda u oblasti cementne industrije, a ima izgleda i za plasman u Singapuru, Americi i Kanadi gde će pored generatora Sever plasirati i motore za naftnu eksploataciju. Povećanje prometa se očekuje na ruskom tržištu, pa očekujemo u ovoj godini promet od 3 miliona evra, što je za 1,2 miliona više, nego u prethodnoj godini, što ukazuje da Sever ponovo ima šansu da bude lider u izvozu. Najveće je učešće zemalja bivše Jugoslavije, a na tržište EU smo se vratili posle dugog niza godina, gde izvozimo više od četvrtine proizvoda, istakao je Todorović, naglašavajući i da je do smanjenja narudžbi došlo zbog osetljivih problema oko nafte čija je cena na istorijskom minimumu.

  On je objasnio da se takvo stanje nadoknadilo i novim programima, a potpisani su već određeni ugovori pa i zajednički posao na ruskom tržištu.

  3435_2.jpg
  Mile Todorović, šef prodaje

  —Morali smo to nadomestiti na neki način. Pokazalo se da smo uvođenjem programa - obnovljivi izvori energije spasili nedostatak narudžbi i posla iz oblasti nafte i gasa, a što je i obeležilo na neki način poslovnu godinu iza nas. Time smo uspeli povećati plasman u oblasti generatora i malih hidroelektrana, posebno na prostorima bivših jugoslovenskih republika, gde je značajno učešće BiH.  Povećan je i plasman robe u brodogradnji, vratili smo se na ta tržišta, a plasirali smo i motore na kinesko tržište, koji će se primenjivati na naftnim platformama, čiji je Kina i najveći proizvođač.  Kao kompanija smo zadovoljni rezultatom, posebno u odnosu na činjenicu, da su druge fabrike iz naše oblasti imale značajne podbačaje, što je omogućilo da za više od četvrtinu povećamo naš plasman, objasnio je Todorović, navodeći da je to realno očekivanje, jer fabrika Sever već na početku godine ima preko deset miliona evra narudžbi.

  ATB Sever je svoje poslovanje zasnovao na takozvana četiri stuba, a dominantan proizvod je elektromotor, koji obuhvata nešto manje od polovine proizvodnje. Decenijama je negovao razvojnu kadrovsku politiku, a i nakon što je blizu dve hiljade radnika posle privatizacije otišlo iz fabrike, uglavnom kao tehnološki višak, rukovodstvo fabrike ističe da se o ljudskim i kadrovskim potencijalima ponovo vodi kompanijska briga.

  —ATB Sever je godinu završio sa 423 zaposlena, što je za 49 zaposlenih više, nego na kraju 2014. godine.  Najveće povećanje broja zaposlenih bilo je u proizvodnom sektoru, gde su radna mesta dobili uglavnom bravari i zavarivači, a u odeljenju inženjeringa posao su dobili elektro i mašinski inženjeri. Trend povećanja zaposlenih će se nastaviti i u ovoj godini, a u planu je zapošljavanje još 30 lica, pretežno u proizvodnom sektoru. Sedmoro studenata završnih godina je u ATB Severu 2015. godine radilo svoje diplomske radove, a troje od njih je ostalo na stručnoj praksi. Ove godine smo raspisali konkurs za studente Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada (stručna praksa i izrada završnih radova). Prijavljivanje je već u toku, a potpisan je ugovor o saradnji sa osnovnom i srednjom školom „Žarko Zrenjanin” iz Subotice, a od novembra prethodne godine, učenici drugog i trećeg razreda srednje škole smera elektro - zavarivači dolaze dva puta nedeljno u ATB Sever na praktičnu nastavu.  ATB Sever im je obezbedio neophodnu opremu, prostor, materijal za rad kao i topli obrok, Ova saradnja se lepo odvija i sigurno će neki od tih učenika po završenom školovanju dobiti ponudu za zaposlenje u ATB Severu, pojasnio je Vasić, napominjući za Sever važnu saradnju sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada.

  ATB Sever je na kraju 2015. godine od Privredne komore Subotice dobio nagradu kao jedna od najuspešnijih kompanija u regiji, čime je zaokružen pozitivan bilans poslovanja za prethodnu godinu.

  3435_3.jpg—Prošlogodišnji pozitivan rezultat ocenjujemo kao novu poziciju kompanije sa koje ima realne šanse za liderstvo u ovoj industrijskoj grani, a tome je doprineo najviše menadžment ATB Severa koji je dobro procenio uslove na tržištu i mogućnosti koje se pružaju za veći plasman, istakao je Milorad Vasić.

  Direktor ATB Severa Vasić je pojasnio i činjenicu da je ta fabrika uspela da bude konkurentna i kineskom tržištu, uprkos povoljnim cenama kompanija te branše u Kini.

  —Jeftinim standarnim proizvodima na azijskom tržištu teško ko može da konkuriše. Sever proizvodi namenske motore po narudžbi kupca, a ne serijski, jer fabrika ima svoj tim inženjera i sopstveni razvoj.  Zato smo prisutni na tržištima Tajlanda i Singapura gde je teško osvojiti tržišni prostor. U tom sektoru i vidimo našu budućnost i tu smo sigurno konkurentni, istakao je Vasić, naglašavajući da kineski vlasnik kompanije Sever vodi računa i o razvoju subotičke fabrike, jer su prepoznali njen potencijal.

  Sever ima za prioritet da do 2020. godine razvije još nekoliko novih programa, koje će postepeno i racionalno plasirati na nova tržišta, a direktor ATB Severa Milorad Vasić najavljuje krajem januara posetu Kini gde će

  Pozitivan bilans i ATB FOOD

  Severova kćerka kompanija ATB FOOD iz Bora, takođe je uspešno završila 2015.  godinu pozitivnom bilansima i ukupnim prometom od 7,4 miliona evra, što je 1,1 miliona više nego u 2014. godini, istakao je Milorad Vasić, direktor ATB Severa.

  Severu Simens nije konkurent

  —Sever pravi generatore za hidroelektrane, kompletnu opremu za upravljenje i regulisanje u hidroelektranama i sa partnerima iz zapadne Evrope deo opreme. Simens nije konkurencija Severu, jer nismo u istom segmentu, oni rade generatore za obnovljive izvore na vetar, a mi smo se opredelili za vodu, jer smo prepoznali potencijal Balkana. Sever radi na revitalizaciji hidroelektrane Bajina Bašta, gde su rađena 4 generatora po 100 megavata sa austrijskom firmom, a trenutno radimo i šest generatora od 210 megavata u hidroelektrani Đerdap sa ruskom kompanijom te objekte u skandinavskim zemljama, gde smo prošle i pretprošle godine ostvarili plasman od blizu dva miliona evra. Stoga na tržištu Sever i Simens ne smetaju jedan drugom, nego se međusobno preporučuju na tržištu, istakao je Todorović.

  Korak u budućnost

  ATB Sever je ostvario zapaženo učešće na Sajmu tehnike u Beogradu, gde je dobio nagradu ’’Korak u budućnost’’, a rukovodstvo kompanije ističe da je od velikog značaja i učešće na sajmovima u Hanoveru, Šangaju i Roterdamu.

  N. Harminc Karanović

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja