Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Kabinet genetike u subotičkoj Opštoj bolnici na temelju nauke vredno radi na Programu za ostvarivanje potomstva
  Da li nam je populacija (ne) plodna?
  28.01.2016.

  Opšta bolnica Subotica poznata je po naučnim radovima iz oblasti genetskog populacionog programa za zdravo potomstvo već 17 godina.  U poslednjih pet godina došlo je do desetostrukog porasta javljanja bračnih parova na konsultaciju genetičara, kako ostvariti potomstvo.  Od ukupnog broja pregleda, trenutno čak 32% su bračne neplodnosti.

  3438_1.jpgPre 15 godina najveći broj pacijenata na odeljenju genetike u subotičkoj Opštoj bolnici bile su trudnice, a statistička obrada podataka pokazuje da je tada od ukupnog broja ostvarenih pregleda u Kabinetu za genetiku bilo samo 4% bračnih parova koji su bili upućeni zbog bračnog infertiliteta ( neplodnosti ) bilo da ne mogu ostvariti začeće ili da gube trudnoću spontanim pobačajem.  Danas je situacija umnogome izmenjena, beleži se porast nemoćnosti začeća potomstva, pobačaja, a sve je više i vantelesnih začeća, kao i gubitka trudnoće u samom početku, tvrde na odeljenju genetike u toj ustanovi.

  - Bračni parovi koji dolaze genetičaru donose punu fasciklu raznih pregleda i urednih nalaza, te nepoznatog uzroka zašto ne mogu imati bebu. U poslednjih pet godina došlo je do desetostrukog porasta javljanja bračnih parova na konsultaciju genetičara i sa pitanjem kako ostvariti potomstvo. Od ukupnog broja pregleda, trenutno čak 32% su bračne neplodnosti, što su poražavajući podaci - kaže prim. Dr sci med Jasmina Durković, pedijatar i subspecijalista kliničke genetike u subotičkoj Bolnici.

  Neznane trudnoće česte, te je genetika dodatno važnija

  Kako tvrdi dr Durković, Program za bračni par radi se individualno, a istovremeno se prate naučni izveštaji u svetu i primenjuju na pacijentima koji se javljaju sa problemom nemogućnosti ostvarivanja potomstva.

  - U okviru programa genetskih ispitivanja uvek prvo počinjemo sa citogenetskim analizama oba bračna partnera da bi dali odgovor na pitanje da li bračni par može da ima zdravo potomstvo. Zatim ispitujemo da li u strukturi hromozoma postoje premeštaji genetskih lokusa, zbog kojih pri začeću nastaje nenormalna genetska kombinacija koju priroda najčešće prepoznaje i onemogući dalji razvoj te dolazi do pobačaja. Međutim, česte su i neznane trudnoće, priroda uništi plod u prvim nedeljama pa se pogrešno misli da trudnoće nikada nije bilo. Ako se pronađu homologi premeštaji hromozoma (između parova istog hromozoma) takav bračni par nikada ne može imati zdravo dete, samo su moguća dva ishoda, ili priroda uništi plod pobačajem ili se rodi trajno hendikepirano dete. Zato ja uvek apelujem, da se pre upućivanja na prvu vantelesnu oplodnju uradi genetika, jer nije važno samo spojiti dve polne ćelije, već dobiti zdravu oplođenu genetsku kombinaciju iz koje će se roditi zdravo potomstvo - objašnjava dr Durković.

  Neke genetske analize rade se preko RFZO

  Dr Durković navodi i da se na odeljenje genetike javlja veliki broj parova koji su imali mnogo neuspelih vantelesnih oplodnji i muke, utrošenog novca, kao i žene kojima godine prolaze.

  - Ispitujemo DNK analizom gena koji pokazuju rizik na trombofiliju, jer oni određuju da li postoji rizik od formiranja mikro tromboza u posteljici ili porasta homocisteina koji je pokazatelj metilacije DNK i može da dovede do poremećaja razvoja ploda i gubitka trudnoće. Ova analiza se radi na overen uput preko RFZO u saradnji sa genetskim inženjeringom u Beogradu gde se očitaju geni i šalju genetičaru naše bolnice da završnom analizom napravi izveštaj sa konačnom genetskom informacijom.  Takođe ispitujemo genotip PAI-1 koji je promotor regulacije stabilizacije placentalne bazalne osnove, placentacije i održavanja trudnoće, PAI-1 mutacija povećava rizik od pobačaja - navodi naša sagovornica.

  Prateći naučne izveštaje utvrđeno je da značajan udeo u bračnom infertilitetu ima imunogenetička analiza. Ispituje se, kaže dr Durković, funkcija najsloženijeg genetskog sistema kod čoveka - HLA sistema, odnosno produkti HLA DR lokusa odgovornih za distribuciju limfocita koji su nosioci imuniteta. Analizom se utvrđuje da li postoji porast natural „killer ćelija”, ćelija ubica u perifernoj cirkulaciji čijom produkcijom nedekvatnih toksičnih materija ( citokina ) dolazi do odbacivanja trudnoće.

  - Ovo imunogenetičko ispitivanje ne može da se uradi u našoj zemlji, ali zahvaljujući Zavodu za laboratorijsku dijagnostiku u Novom Sadu koji je nastavna baza Evropskog farmaceutskog fakulteta, analiza se radi u Nemačkoj i šalje genetičaru naše bolnice da završi genetički izveštaj. U inostranstvu je ova analiza veoma skupa jer je visoka cena rada genetičara, međutim naši pacijenti genetsku analizu imaju u bolnici na overen uput, a uspeli smo ostvariti da pacijent može da uradi analizu sa izdatkom od nekoliko hiljada dinara. Bračni parovi koji rade vantelesnu oplodnju u evropskim centrima, vraćaju se sa informacijom da su sa oduševljenjem primili izveštaj iz naše bolnice i da su bračni parovi iz subotičke bolnice najbolje ispitani i pripremljeni - zaključuje doktorka.

  Ne možemo reći "Dešava se, idemo dalje"!

  Nakon izgubljene trudnoće, a u prilog tezi da se treba boriti za potomstvo, dr Jasmina Durković stava je da nikada ne treba mahnuti rukom i reći " Pa dešava se, idemo dalje ". U svojoj praksi sa pacijentima i bračnim parovima koji ne mogu ostvariti potomstvo ili se dogodi problem, uvek pokušava pronaći odgovore na pitanja, zašto se to desilo, kako se ne bi ponovilo u sledećoj trudnoći.  „Evolucija je ipak u humanoj genetici izgradila sistem u kome žena treba da ostvari potomstvo, a ako nije tako, razlog mora da postoji”, stav je doktorke Durković.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja