Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Obeležava se 10. Evropska nedelja prevencije maligne bolesti raka grlića materice
  Crni bilans umrlih od raka grlića materice
  31.01.2016.

  Ove nedelje i u našoj zemlji obeležava se X Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. Prema broju obolelih od raka grlića materice, Srbija se nalazi na 4. mestu u Evropi, a po broju umrlih na 2. mestu, što su kako tvrde lekari u Subotici veoma loši podaci.

   3449_1.jpg
  dr Zorica V. Dragaš

  Lekari ističu da je rak grlića materice najpreventabilnija od svih malignih lokalizacija, te da je neophodno bar jednom godišnje posetiti ginekologa i uraditi PAPA test. Veliki broj Subotičanki i dalje ne ide na redovne ginekološke preglede, a dešava se da PAPA test ne urade i po deset godina, podaci su sa Bazara zdravlja, akcije „Selu u pohode” i sličnih, gde su ovakvi podaci utvrđeni.

  — Ove godine želimo da podizanjem svesti javnosti, a naročito ženskog dela stanovništva, o raku grlića materice i načinima prevencije, skrenemo još veću pažnju na poražavajuće podatke o ovoj opakoj bolesti.  Aktivnostima tokom ove nedelje prenosimo poruku o značaju mera prevencije i dostupnih preventivnih pregleda u našoj zemlji, u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice. Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. "Dan za zdravlje" je slogan koji će obeležiti potrebu da još jednom apelujemo na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice, da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine odvoje "dan za zdravlje", kada će posetiti svog lekara radi preventivnog pregleda i ranog otkrivanja malignog procesa — rekla je dr Zorica V. Dragaš, lekar socijalne medicine u subotičkom Zavodu za javno zdravlje.

  Svake godine se u Srbiji u proseku registruje oko 1.300 novoobolelih žena od raka grlića materice, dok približno 500 žena izgubi život od raka ove lokalizacije.  Lekari ističu da je najvažnije znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti.

  — Dobro organizovani nacionalni skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice. Naročito zabrinjava činjenica da se Srbija i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice. Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske.  Nažalost, naša zemlja se po umiranju od raka ove lokalizacije u ženskom delu stanovništva nalazi na drugom mestu u Evropi, odmah posle Rumunije.  Prosečna standardizovana stopa mortaliteta (na populaciju Evrope) je bila 2013. godine 9,2 na 100000 žena. Organizovani, još uvek, decentralizovani skrinig je upravo sa tim ciljem počeo da se sprovodi u decembru 2012. godine, za sada, u 18 opština naše zemlje. Predviđeno je postepeno povećavanje obuhvata opština u Srbiji. Program obuhvata žensko stanovništvo uzrasta 25 - 64 godine, sa pozivanjem svake treće godine — podseća dr Dragaš.

  Tribina u Ekonomskoj školi

  U okviru obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, Centar za promociju zdravlja subotičkog Zavoda za javno zdravlje organizovaće stručnu tribinu na ovu temu. Tribina će biti održana danas, 29. januara u subotičkoj Ekonomskoj školi u 9 časova i 30 minuta.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja