Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Rok za zamenu papirnih za nove, elektronske zdravstvene knjižice ističe krajem godine
  Izdato oko 9 hiljada elektronskih zdravstvenih knjižica
  01.02.2016.

  Izdavanje novih, elektronskih zdravstvenih knjižica u subotičkoj fi lijali RFZO počelo je prošle godine u aprilu. Ove legitimacije mogu se zameniti do kraja ove godine, a u subotičkoj fi lijali kažu da ih dnevno u proseku izdaju oko pedesetak. Čitače novih knjižica imaju sve zdravstvene ustanove u Gradu koji, iako negde malo sporiji, ipak pružaju značajne benefi - te građanima i ustanovama gde se one upotrebljavaju.

  3451_1.jpg

  Prve kartice, odnosno elektronske zdravstvene knjižice koje su izdate početkom aprila prošle godine u Subotici, izdate su zaposlenima u subotičkoj fi lijali RFZO i članovima njihovih porodica. Potom je određeni broj izdat socijalno ugroženim licima iz sredstava koja su obezbeđena donacijom Narodne banke Srbije.  Prvi poslodavac koji je podneo zahtev za izdavanje ovih zdravstvenih isprava bilo je JP "Elektroprivreda Srbije"a te kartice su uručene u julu prošle godine, tvrde u subotičkoj fi lijali RFZO.

  Zaključno sa 21. januarom 2016. godine, izdato je 8.959 novih elektronskih zdravsvenih knjižica, a zahteva za izradu 14.570. Procedura kako objašnjavaju u subotičkoj fi lijali RFZO nije komplikovana te građani nemaju razloga da stvaraju paniku jer imaju dovoljno vremena da svoje dosadašnje papirne, zamene novim elektronskim zdravstvenim ispravama.

  - Osiguranici treba da se jave nadležnoj fi lijali RFZO, podnosu zahtev za izdavanje knjižice na posebnom obrascu koji se dobija u nadležnoj fi lijali te ga potpisuju. Osiguranik je potom dužan da uplati 400 dinara na ime troškova izrade kartice, te fi lijala ili ispostava šalje dalje zahtev za izradu nove kartice prema Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca. Zavod ga potom vraća fi lijali ili ispostavi, koji ih potom izdaju osiguranicima koji ih lično preuzimaju.  U slučaju da poslodavac podnosi zahtev za zamenu zdravstvenih knjižica elektronskim karticama za svoje zaposlene i članove njihovih porodica, od fi lijale ili ispostave preuzima spisak sa podacima koji se u Matičnoj evidenciji vode za ta osigurana lica. Nakon potvrde tačnosti tih podataka, poslodavac vrši uplatu za izdradu KZO (kartice zdravstvenog osiguranja), te fi lijala postupa isto kao i sa osiguranicima odnosno, zahtev se šalje Zavodu - objašnjavaju proceduru u subotičkoj fi lijali RFZO.

  Nema gužvi na šalterima

  Na šalterima subotičke fi lijale RFZO, kako tvrde nadležni u toj ustanovi nema gužvi u postupku izdavanja KZO, u proseku se dnevno izda oko 50-ak kartica, a u dosadašnjem postupku najviše zahteva su podneli poslodavci za svoje zaposlene i članove njihovih porodica.

  - Kada se govori o prednostima koje donose nove KZO, u odnosu na dosadašnje zdravstvene knjižice, sa aspekta primarne zdravstvene kartice, u zdravstvenom sistemu Republike Srbije, može se reći da je u toku prva faza njene primarne primene koja trenutno donosi prednosti u vidu sprečavanja falsifi kovanja zdravstvene isprave, visoke zaštite administrativnih podataka, olakšanog procesa overe, kao i olakšanog procesa promene ličnih podataka - tvrde nadležni u subotičkoj fi lijali RFZO.

  Zdravstvene ustanove imaju čitače kartica

  Iako se spekulisalo da li su zdravstvene ustanove sa teritorije grada nabavile čitače za nove elektronske zdravstvene knjižice i ta dilema je rešena.  Iz subotičke fi lijale RFZO ali i tih ustanova dobili smo potvrdu da su čitači nabavljeni na vreme, te da funkcionišu bez većih problema.

  - Naša ustanova je čitač kupila još krajem prošle godine preko Javne nabavke za 1.400 dinara a za sada je postavljen na šalteru za mikrobiološka ispitivanja i u sektoru epidemiologije.  Sve funkcioniše uredno i bez većih zastoja - kaže Morana Miković, direktorka subotičkog Zavoda za javno zdravlje.

  Situacija je slična i u subotičkom Domu zdravlja gde je čitač takođe nabavljen i montiran krajem prošle godine, te ga svaka ambulanta ima kako u gradskim tako i u prigradskim. Ponegde su kako nam je rekla Melinda Tot Demek, glavna sestra Doma zdravlja Subotica malo "sporiji", ali je sistem takav i tu se ne može mnogo uraditi.  Više žalbi na sporost čitača imali su zaposleni nego pacijenti, rekla nam je Demekova.

  U subotičkoj Opštoj bolnici kako smo saznali, u specijalističkim amubulantama i prijemnim šalterima postoji 100 čitača koje je obezbedio Fond za zdravstveno osiguranje. Svi pacijenti koji poseduju nove elektronske kartice biće provereni putem čitača i uneti u kompjuterski sistem. Podaci se proveravaju putem internet linka sa zvaničnom bazom podataka iz Fonda za zdravstveno osiguranje, rečeno nam je iz PR službe te ustanove.

  U "Apoteci Subotica" nadležni kažu da čitače za čipove nemaju, ali da nove knjižice očitavaju bez problema sa standardnim barkod čitačima, jer na kartici ima barkod.

  Lakše do uputa i recepta

  Pun doprinos zdravstvenom sistemu a time i osiguranim licima biće vidljiv nakon realizacije projekta implementacije integrisanog zdravstvenog informacionog sistema koji sprovodi Ministarstvo zdravlja, navode u subotičkoj fi lijali.  Dodaju da će uz pomoć zdravstvene kartice, sva osigurana lica biti u mogućnosti da koriste elektronske servise, koji će ponuditi pomenuti sistem, kao što su uvid u elektronski karton, elektronski uput, elektronski recept i slično.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja