Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Održana struča tribina GO Unije žena SNS o lečenju i prevenciji raka grlića materice
  Budi brža
  03.02.2016.

  U organizaciji Unije žena Gradskog odbora Srpske napredne stranke, u sredu, 27. januara, na Otvorenom univerzitetu održana je stručna tribina pod sloganom „ Budi brža”.

  Tribina je organizovana povodom obeležavanja Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice, a na temu „Borba protiv karcinoma grlića materice - lečenje i prevencija“, govorio je prof. dr Aleksandar Radulović, ginekolog i načelnik Centra za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici Subotica.

  3461_1.jpg

  Govoreći o ovoj značnoj temi, prof. dr Radulović je pre svega naglasio da je potrebno još više uticati na podizanje svesti žena o značaju prevencije raka grlića materice.

  3461_2.jpg

  — Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi po oboljevanju žena od raka grlića materice, posle Bugarske, Makedonije, Litvanije i Rumunije. Godišnje od ove bolesti u našoj zemlji oko 1.200 do 1.500 žena oboli, umre oko 500, što praktično znači da svakog dana jedna žena umre od raka grlića materice. Od 25 regiona na koliko je podeljena Srbija, najmanja incidenca nastanka bolesti je u Zlatiborskom okrugu, a najveća u Borskom. Severnobački okrug se nalazi na devetom mestu po broju obolelih žena od raka grlića materice u Srbiji. Prevencija je izuzetno važna te je neophodno da žene redovno posećuju ginekologa, a ne samo po potrebi, kao i da najmanje dva puta godišnje urade papa test, ili obave druge preglede kojima se karcinom može otkriti na vreme te je i mogućnost izlečenja veća.

  Govoreći o vakcini protiv raka grlića materice koja je trenutno u Srbiji u fazi ispitivanja da li je treba uvesti ili ne, prof. dr Radulović kaže da je ona korisna, naročito u zemljama gde je visok procenat oboljevanja od raka grlića materice, kao što je Srbija. Njome bi se smanjila aktivnost HPV virusa koji sa onkogenim potencijalom, osim promena na grliću materice može da izazove i karcinome na anusu, u usnoj šupljini, na spoljašnjim genitalijama i slično, navodi naš sagovornik.

  — Vakcinacijom bi se uspeo prevenirati ne samo nastanak karcinoma grlića materice, nego i njegovo aktivno prenošenje putem polnih odnosa. Podržavam uvođenje ove vakcine u tom smislu — kaže prof dr Radulović.

  Tribina Unije žena Gradskog odbora SNS -a bila je izuzetno posećena, a nakon predavanja prof. dr Radulović odgovarao je na pitanja koje su postavljale zainteresovane žene.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja