Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Pokret Mađara traži odgovornost lidera SVM-a Pastora, zbog nestatutarne čistke u stranci
  Disciplinski postupak protiv Ištvana Pastora
  04.02.2016.

  Članovi Mađarskog pokreta predali su disciplinskoj komisiji Saveza vojvođanskih Mađara, 26. januara, zahtev za pokretanje disciplinskog postupka protiv lidera SVM-a Ištvana Pastora, a istovremeno zahtevaju i obustavljanje disciplinskih postupaka protiv isključenih članova te stranke.

  3463_1.jpg
  Predstavnici mađarskog pokreta u dolasku ka Domu Mađara

  Pedesetak članova Mađarskog pokreta, čijih je petnaestak članova i više odbornika isključeno iz Saveza vojvođanskih Mađara, iako tvrde da nisu povredili načela stranke SVM u okviru koje deluju kao krilo, potpisali su i predali početkom sedmice zahtev, kojim traže da se obustavi disciplinski postupak protiv isključenih članova SVM-a koji su istovremeno i članovi Mađarskog pokreta i traže disciplinsku kaznu za lidera Pastora, koji kažnjava članove jer su najavili izlazak na izbore u okviru MP.  Mađarski pokret je obrazložio, da ne postoji osnov za pokretanje disciplinskog postupka, te da bi taj postupak mogao da se sprovede u slučaju da je Skupština pokreta donela odluku o učešću na izborima ili u slučaju kada bi se neko od članova udruženja pojavio na izbornim listama, kao i na listama drugih partija.  Istovremeno je u Domu Mađara, disciplinskoj komisiji SVM-a predat zahtev, kojim Mađarski pokret traži da se pokrene disciplinski postupak protiv lidera te stranke Ištvana Pastora, kojem zameraju da je prekršio obećanja koja je izneo na aprilskoj izbornoj Skupštini.

  3463_2.jpg
  Jene Maglai - Isključenje članova MP iz stranke nije statutarno

  —Pokret Mađara je u više navrata SVM-u ponudio dijalog oko prevazilaženja problema nastalih između Pokreta i stranke. Pastor je obećao pluralizam, demokratizaciju, saradnju sa stručnjacima i liderima, radi unapređenja mađarske zajednice. Međutim, umesto toga, Pastor je pokrenuo neviđenu hajku ličnih obračuna ne samo sa pojedinim članovima stranke, nego i u okviru mađarske zajednice. Posledica toga su isključenja viđenijih članova stranke, među kojima su i neki od osnivača, poput Lasla Varge, Jenea Maglaia pa i nekih odbornika, istakli su na konferenciji u Domu Mađara predstavnici Mađarskog pokreta.

  3463_3.jpg
  Tamaš Korhec - Pokret Mađara je nekim
  potezima lidera SVM-a praktično žigosan.

  Čistka u SVM-a od članova Mađarskog pokreta, doprinela je da čak pedesetak članova, a među njima i su i oni koji nisu isključeni iz stranke, zajedno sa Jene Maglaijem, sačini dopis o jedinstvenoj odbrani, povodom disciplinskih postupaka koje je protiv nekih članova podneo SVM i preda ga stranačkoj disciplinskoj komisiji.

  —Odbranu smo uručili disciplinskoj komisiji, jer pravno nema zakonskog osnova da članovi Mađarskog pokreta budu kažnjeni isključenjem. Branimo se zajedno, a naveli smo i zakonske osnove i druge činjenice, pa verujemo da će da uvaže naše razloge i obustave disciplinske postupke – objasnio je Jene Maglai.

  Maglai je naglasio novinarima da po Statutu nema osnova za disciplinske postupke te da je Odluka vrha SVM preuranjena.

  —Naime, još nema odluke da li će Mađaski pokret učestvovati na izborima, niti je iko od nas prešao u drugu političku stranku, a mnogi su imali posledice, zbog delovanja u Mađarskom pokretu. Zbog toga su iz SVM-a najpre isključeni republički poslanik Laslo Varga, a ista sudbina je stigla i devet odbornika Skupštine grada Subotica, rekao je Maglai i naglasio da Skupština odlučuje o izlasku na izbore.

  Disciplinski postupak je pokrenut, između ostalog i protiv istaknutih članova Jene Maglaija, Lasla Jože, osnivača stranke, Geze Kučere, bivšeg gradonačelnika, Zoltana Devarvarija, ali i protiv simpatizera Tamaša Korheca, koji nikada nije bio član stranke.  Svi su oni zajedno predali zahtev o krivičnom postupku protiv lidera stranke Pastora, koji je inicirao isključenja.

  Tamaš Korhec je bio na razgovorima lidera 19 stranaka opozicije, a sada je rekao da to nije od posebnog značaja, „osim što je Pokret Mađara sada praktično žigosan i u štampi”.

  —Kada je Mađar So saznao za tu vest, niko me nije pitao šta se tamo dešavalo, nego su pitali za mišljenje samo predsednika SVM-a Pastora, koji je rekao „da je to izdaja”. Time nas je sve povredio, ne samo zato što nije tačno da se radi o izdaji, nego tamo nije bilo nikakvog dogovora niti da ćemo zajedno krenuti kao koalicija.  To je dakle slika stanja koje navode neki mediji, kao i činjenica da lično i nisam član SVM-a, a pokrenut je protiv mene postupak, kao protiv simpatizera, iako Statut to ne omogućava, rekao je Korhec, odgovarajući na novinarsko pitanje da li su u strahu nakon mera SVM-a - ironijom, da „drhti od straha”.

  Na pitanje da li je bilo pritisaka i uslovljavanja zbog posla i ostalog, Korhec je rekao da je pritisak konstantan.

  3463_4.jpg
  Livija Jo Horti - Tražimo
  disciplinski postupak protiv Pastora

  —Vrši se „progon veštica”, tretirani smo kao neprijatelji, što potvrđuju atipični postupci, ali i posle svega ovim zahtevom smo ponudili novi dijalog, jer ovakvo stanje vodi u sunovrat, rekao je Korhec, ocenjujući da će svoj krajnji sud o situaciji građani reći na izborima, a da je u ovom momentu teško proceniti podršku Pokretu Mađara i sa koje strane dolazi.

  —Mi smo odlučni i solidarni u Pokretu i bilo kakvo zastrašivanje „ne prolazi”. Kada smo osnivali Udruženje MP, bili smo svesni da je to opasna priča, svesni smo toga i danas, ali od zahteva ne odustajemo, idemo do kraja. Koliko je sve demokratski postupak, neka oceni javnost, ali pravni sigurno nije, rekao je Korhec.

  Članovi Mađarskog pokreta uputili su i zahtev da se disciplinski kazni lider stranke Ištvan Pastor, koji je po njima prekršio sve ono što je obećao na izbornoj skupštini.

  Livija Jo Horti je naglasila da isključivanje i kažnjavanje svih koji ne misle isto, direktno nanosi nepopravljivu štetu mađarskoj zajednici u Vojvodini.

  —Protiv Pastora smo istovremeno predali i zahtev za disciplinski postupak, jer i PM smatra da je Pastor u vreme izbora tvrdio u Novoj Crnji , da će mađarska zajednica uvek biti ispred stranke, a sada sve čini da to bude suprotno, a sada šikanira neke članove i time radi protiv interesa mađarske zajednice, istakla je Livija Jo Horti iz Mađarskog pokreta.

  U saopštenju Mađarskog pokreta o razlozima za kažnjavanje Pastora tvrdi se i da je on „zloupotrebom svog uticaja u okviru stranke i u nadi da će mu to obezbediti zadržavanje mesta predsednika Skupštine Vojvodine i posle narednih izbora, naložio članovima poslaničke grupe SVM-a u Skupštini Srbije da 29. decembra glasaju za izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje su u direktnoj suprotnosti sa interesima više hiljada poljoprivrednih proizvođača”.

  Naime, Pastor je na konferenciji za novinare, 18. janura 2016.  godine najavio pokretanje disciplinskih postupaka protiv članova i članova simpatizera SVM-a, koji su ujedno i osnivači ili aktivni članovi civilne organizacije Mađarski pokret, a sada je Mađarski pokret „uzvratio udarac” tvrdnjom da je Pastor „krenuo putem, koji nanosi nepopravljivu štetu mađarskoj zajednici u Vojvodini”.

  Istaknuti članovi Mađarskog pokreta navode, da je predsednik SVM-a u periodu od 25. aprila 2015. godine svojim samovoljnim potezima, medijskim nastupima, pritiskom na stranačke organe prilikom donošenja odluka, u nizu slučajeva povredio član 15. Statuta stranke, a da „svojim delovanjem mesecima unazad uništava ugled SVM-a i radi protiv interesa njegovih članova.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja