Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Održano i „Bajmočko bunjevačko prelo”
  „Krumpirača” razgalila goste
  06.02.2016.

  Bunjevački kulturni centar „Bajmok” ostao je veran svojoj tradiciji, pa je ove godine po trinaesti put bio organizator „Bajmočkog bunjevačkog prela”.  Samo prelo je održano u subotu, 30. januara, a sala KPD „Jedinstvo- Eđšeg” bila je ispunjena, kako gostima, tako i dobrom atmosferom.

  3474_1.jpgI ove, kao i prethodnih dvanaest godina, okupljeni Bunjevci, ali i svi drugi, imali su priliku da „prodivane”, da se sete nekadašnjih običaja kroz recitacije Martine Stupar i Adrijane Sabo, uživaju u muzičkom programu, ali i da se počaste tradicionalnom „krumpiračom”, specijalitetom bez mane.

  Domaćin, Branko Pokornić, predsidnik BKC „Bajmok”, kazao je tom prilikom da pogled na punu salu puni i srce, a potom je i čestitao imendan svim Marijama, Mariškama, Marinama..., koje su tom prilikom, kako je u BKC „Bajmok” i običaj, darivane.

  Prisutne je pozdravila i mr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke manjine. Ona je podsetila da je prelo običaj kada se ljudi okupe, da se provesele i porazgovaraju.

  Gošća na prelu bila je i prof.  dr Branislava Belić, potpredsednica Skupštine AP Vojvodine.  Ona je poželela domaćinima da nastave da neguju ovako lepu tradiciju, te da i dalje organizuju sve ono što ih čini srićnim i što ih podseća na pripadnost.  

  Konačno, prisutne je pozdravio i prof. dr Zoran Rajić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, a on je u svom pozdravnom govoru posebno istakao zadovoljstvo prilikom da upozna običaje jedne male, ali jake zajednice, te je naglasio da su Bunjevci pravi primer da snaga jedne zajednice ne počiva u njezinoj brojnosti, nego na poštovanju običaja i tradicije.

  Posebno ulogu u organizaciji „Bajmočkog bunjevačkog prela” imali su volonteri BKC „Bajmok” koji su pripremili salu, tombolu, ali i „krumpiraču”. Za oko 200 gostiju, koliko je bilo na prelu, pripremljen je pravi bunjevački specijalitet za kojeg je potrošeno 130 kg krompira, 50 kg kobasice, 30 kg rebara, 18 kg slanine i 17 kg krvavice.

  S.N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja