Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
     
    NAJNOVIJI BROJ
     
    Godina I, Broj 16
      16. jun 2017.


     
    2_4.jpg
     

     

     

     
     
     
     
    Kultura
    Održano i „Bajmočko bunjevačko prelo”
    „Krumpirača” razgalila goste
    06.02.2016.

    Bunjevački kulturni centar „Bajmok” ostao je veran svojoj tradiciji, pa je ove godine po trinaesti put bio organizator „Bajmočkog bunjevačkog prela”.  Samo prelo je održano u subotu, 30. januara, a sala KPD „Jedinstvo- Eđšeg” bila je ispunjena, kako gostima, tako i dobrom atmosferom.

    3474_1.jpgI ove, kao i prethodnih dvanaest godina, okupljeni Bunjevci, ali i svi drugi, imali su priliku da „prodivane”, da se sete nekadašnjih običaja kroz recitacije Martine Stupar i Adrijane Sabo, uživaju u muzičkom programu, ali i da se počaste tradicionalnom „krumpiračom”, specijalitetom bez mane.

    Domaćin, Branko Pokornić, predsidnik BKC „Bajmok”, kazao je tom prilikom da pogled na punu salu puni i srce, a potom je i čestitao imendan svim Marijama, Mariškama, Marinama..., koje su tom prilikom, kako je u BKC „Bajmok” i običaj, darivane.

    Prisutne je pozdravila i mr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke manjine. Ona je podsetila da je prelo običaj kada se ljudi okupe, da se provesele i porazgovaraju.

    Gošća na prelu bila je i prof.  dr Branislava Belić, potpredsednica Skupštine AP Vojvodine.  Ona je poželela domaćinima da nastave da neguju ovako lepu tradiciju, te da i dalje organizuju sve ono što ih čini srićnim i što ih podseća na pripadnost.  

    Konačno, prisutne je pozdravio i prof. dr Zoran Rajić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, a on je u svom pozdravnom govoru posebno istakao zadovoljstvo prilikom da upozna običaje jedne male, ali jake zajednice, te je naglasio da su Bunjevci pravi primer da snaga jedne zajednice ne počiva u njezinoj brojnosti, nego na poštovanju običaja i tradicije.

    Posebno ulogu u organizaciji „Bajmočkog bunjevačkog prela” imali su volonteri BKC „Bajmok” koji su pripremili salu, tombolu, ali i „krumpiraču”. Za oko 200 gostiju, koliko je bilo na prelu, pripremljen je pravi bunjevački specijalitet za kojeg je potrošeno 130 kg krompira, 50 kg kobasice, 30 kg rebara, 18 kg slanine i 17 kg krvavice.

    S.N.

    Cenovnik Subotičkih Novina

    Apoteka Subotica

    4_22.jpg

    Kuća zdravlja

    4_20.jpg

    Zoo Palić

    NorDent

    Suboticagas

    Vojput

    Dom zdravlja