Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Veliki uspeh mladog umetnika Davida Lulića
  Tišina, mirnoća i umetnička usamljenost
  11.02.2016.

  U „Američkom kutku“ subotička Gradska biblioteka započela je ovogodišnji likovni opus prvom samostalnom izložbom slika Davida Lulića.

  Mladi umetnik se predstavio postavkom 14 slika rađenih u kombinovanoj tehnici, akrilu, akvarelu i grafici, a prema rečima Mileta Tasića, likovnog kritičara i bibliotekara, slike govore da je pred njim sjajna budućnost.

  3489_1.jpg 

  - David nas je iznenadio radovima, on je učen slikar. U Novom Sadu je završio školu „Bogdan Šuput“ i već je boravio u Londonu i Grčkoj. Zanimljivo je što njegove slike pokazuju tišinu, mirnoću i umetničku usamljenost. Ali, sve imaju put, stazu koja ide do nečega što je svetlo, imaju belinu.  Ovo su slike koje govore o budućnosti i dobro su urađene. Iznenadilo me je što on sa samo 20 godina nosi ovakvu mirnoću. Zdušno je ušao u ovaj ciklus, zaokružio ga kao pravi stvaralac i učinio da pikturalnost na njima odaje adekvatnu atmosferu – rekao je Mile Tasić

  3489_2.jpgDavid je za umetnost počeo da se interesuje još u osnovnoj školi i već tada je učestvovao na grupnim izložbama. Dobitnik je nagrada festivala „Vitezovo proleće“ za sliku i priču i bilo je logično da nastavak njegovog školovanja bude povezan sa umetnošću.

  - Upisao sam u Novom Sadu dizajn tekstila, mada više volim modni dizajn i primenjenu umetnost. Slikarstvo me opušta, ono je za mene kao izduvni ventil i planiram da studiram modni dizajn u Solunu. Obožavam Grčku i srećan sam što sam u Solunu pronašao fakultet koji je ogranak londonskog fakulteta, jer London nije ispunio moja očekivanja – kaže mladi slikar.

  David Lulić je jedini učenik novosadske srednje škole koji će nastaviti da se školuje u svetu umetnosti. Svoj talenat je pokazao i na maturskoj reviji i izložbi povodom 100 godina od smrti Bogdana Šuputa. Zavoleo je i kostimografiju zahvaljujući prijateljici Senki koja ga je pripremala za fakultet, a za prvu izložbu ideju je dobio od prijatelja kome je poklonio jednu sliku.

  - Prošle godine u oktobru sam bio na Hajdukovu i fotografisao sam šumu. Prvu sliku sam uradio na osnovu fotografije. Kasnije je nastalo još nekoliko, jednu sam poklonio prijatelju za rođendan, a kome god da sam ih pokazao svima su se dopale. Uskoro odlazim u Kinu i odlučio sam da pre tog putovanja napravim nešto u Subotici. Slike su lirski pejzaži, nose u sebi mistiku, nisu realistične.  One su ogledalo mog duševnog pražnjenja i emocija – kaže David.

  Kina je za njega godina „između“, jer mu je prethodna bila haotična i do ostvarenja sna da studira u Grčkoj neophodan mu je novac koji je odlučio da zaradi u istočnoj Aziji gde će deci u vrtiću predavati engleski jezik.

  - Sve sam isplanirao do završetka studija, ali ne znam da li ću ostati u Grčkoj gde bi voleo i da otvorim hotel. Ne drži me mesto, a najviše me inspirišu negativne emocije. Kada sam srećan ne mogu da slikam, ali kada sam tužan inspiracije mi ne nedostaje – kaže David.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja