Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Bunjevci obeležili prvi od četiri nacionalna praznika
  Dan Velikog prela
  11.02.2016.

  Kako to tradicija od 1879. godine nalaže, Bunjevci su u utorak, 2.  februara, na Marin dan, obeležili „Dan Velikog prela”, koji je, osnivanjem Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine uvršten i kao jedan od četiri nacionalna praznika ove zajednice u Srbiji.

  3494_1.jpg
  Puna sala gostiju

  – Veliko bunjevačko prelo je jedan od naših lepih običaja, a od njega smo napravili nacionalni praznik. Ljudi jednostavno vole da se okupljaju, tako su prela i počela kao okupljanje po kućama.  Prvo Veliko bunjevačko prelo javno je održano 1879. godine i to je bio trenutak kada su Bunjevci hteli ovom gradu da javno poruče „Evo, mi smo ovde, postojimo sa svojom kulturom i istorijom”.  Danas, mi Bunjevci, želimo da poručimo isto – poručila je mr Suzana Kujundžić Ostojić na početku zvaničnog dela programa u resotranu „Spartak” gde je Prelo održano i ove godine.

  Ovogodišnje prelo je, naravno, proteklo drugačije nego ono 1879. godine, ali su tradicionalni elementi sačuvani. Prisutni su mogli da vide i tradicionalnu bunjevačku narodnu nošnju, naravno, ne na gostima, kao 1879. godine, nego samo na preljama koje su se takmičile za titulu najlepše.

  – Praznik obeležavamo tako da održavamo običaje Velikog bunjevačkog prela, kako radimo godinama.  Potrudili smo se da zadržimo tradicionalne sadržaje, izbor za najlepšu prelju i za najlepšu preljsku pesmu, a u okviru programa Pevačka grupa KUD „Bunjevka” je pripremila blok tradicionalnih pesama, kao i nekoliko skečeva koji su zabavili goste – dodala je Kata Kuntić, predsednica Odbora za kulturu u BNS-u.

  3494_2.jpg
  Miljana Đukić - najlepša prelja

  Da Bunjevci imaju i danas podršku lokalne samouprave potvrdili su i gosti, Ilija Maravić, predsednik Skupštine Subotice, Tomislav Veljković, zamenik gradonačelnika, Ljuben Hristov, pomoćnik gradonačelnika, Mirko Bajić, zamenik predsednika Skupštine Subotice, konačno i Jene Maglai gradonačelnik Subotice koji je tom prilikom pozdravio prisutne, čestitao im praznik i dodao:

  – Smatram da treba mnogo, pošteno i odgovorno raditi i onda dolaze rezultati. Rezultati se vide večeras i u ovoj sali, a rezultati Bunjevačkog nacionalnog saveta su poslednjih godina vidljivi, i ubeđen sam da, ako radi zajednički, bunjevačka nacionalna zajednica ima svoju budućnost na ovim prostorima.

  I ovo Prelo je imalo takmičarski karater, birane su najlepše prelje i najlepša preljska pesma. O izboru najlepše devojke na prelu odlučivao je stručni žiri, koji je ocenjivao izgled, držanje, nošnju, ali i svi prisutni u sali, kroz kupone za glasanje. Nije bilo lako izabrati najlepšu među dvanaest lepih devojaka, ali je ipak tu „titulu” zaslužila Miljana Đukić, uz Milicu Kojić i Milicu Tumbas, prvu i drugu pratilju.  Kako je pobednica izbora istakla, dobro poznaje bunjevačke običaje, pošto je dugogodišnji član KUDŽ „Bratstvo”, a dobijeno priznanje itekako prija.

  Stručni žiri je ranije pregledao pristigle radove za konkurs izbora za preljsku pesmu, a nagradu je dobio Marijan Kiš za rad pod nazivom „Veliko prelo”.

  Ni u „Spartaku” nisu izostali tradicionalni gastronomski specijaliteti za ovo veče. Počelo je sa kokicama, a preko „prisnaca” na red je stigla i „krumpirača”, uz tradicionalne dodatke, kiseli kupus i „dunc”. Prelo ne bi bilo to što jeste, bez veselja, igre i muzike, pa se za taj deo ugođaja pobrinuo Tamburaški orkestar „Tajna”, dok je sve završeno tombolom sa vrednim nagradama.

  3494_3.jpg
  Stara dečja igra sickanje u izvedbi Jelene i Jovane Francišković

  S.N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja