Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  „Agroseme Panonija” u višegodišnjoj blokadi, a sada otpušta i preostale radnike
  Radnici Agrosemena ostali na ulici
  14.02.2016.

  Posle višemesečne borbe radnika „Agroseme Panonija” da zadrže svoja radna mesta, kao i neispunjenih obećanja rukovodstva o isplati sedam zaostalih zarada, pa i Pokrajine da će rešiti problem 50-ak zaposlenih, radnici su dobili otkaze, iako je strana firma preuzela njihove zgrade i poslove, uprkos trogodišnjoj blokadi!

  3505_1.jpg
  S desna: Mikloš Nađ Olajoš, Jovanka Kolar i Josip Bašić Palković

  Još krajem prošle godine, 47 radnika preduzeća „Agroseme Panonija” imali su nade da će im biti isplaćeno sedam zaostalih zarada i otpremnine, a neki da će povezati staž i otići u zasluženu penziju, ali ovih dana njihova očekivanja su potpuno raspršena.  Našli su se na ulici i na birou rada, tvrde da nema više potrebe ni da se bore uz podršku Samostalnog sindikata, koji je podržavao njihove zahteve kod rukovodstva fabrike i u Pokrajini, očekujući i spas svojih radnih mesta, pa su se obratili UG Solidarnost, da sa njima, pred izbore, uđu bar u političku bitku, jer im jedino to preostaje.

  UG Solidarnost će nakon bezuspešnih pokušaja radnika da ostvare prava, podići krivičnu prijavu protiv nepoznatog lica u preduzeću, jer je radnicima, kako je obrazložio Mikloš Nađ Olajoš, član IO Solidarnosti, „povređeno pravo na rad i iz osiguranja”.

  Naime, preduzeće „Agroseme Panonija” je u blokadi već tri godine, dug iznosi nešto preko 300 miliona dinara, pa je to i razlog što su zaposleni shvatili da je besmisleno i da tuže firmu za zaostalih sedam zarada koje im nisu isplaćene.  Rukovodstvo preduzeća nije odmah podelilo otkaze, ali je tvrdilo da zbog podignutih kredita nisu trenutno u mogućnosti da im isplate dugovanja.  U pregovore se uključio i Samostalni sindikat, koji je organizovan i u kolektivu, ali ni dogovori sa funkcionerom Miroslavom Vasinom u Pokrajini nisu im pomogli da naplate zaostale zarade. Pomoć su tražili i od Republike, od predsednika Vlade, ali uprkos tome što imaju 19 posto akcija Agrosemena, dok je četvrtina akcija vlasništvo države, nisu dobili ni plate niti otpremnine.

  —Nisu nam isplaćeni ni doprinosi, niti otpremnine, a jasno nam je da nećemo imati od čega da ih naplatimo, pa smo odustali i od tužbi, a pred Novu godinu je otpušteno nas 51 kao tehnološki višak. Radio sam 25 godina u Agrosemenu, ali mi nisu uplaćeni doprinosi za 36 meseci, što bi mi omogućilo da odem u penziju. Ovako niti mogu u penziju, niti znam kada ću, imam dokumenta na kojima je skidan doprinos, a nije uplaćivan, iako i meni firma duguje sedam plata i otpremninu, rekao je na konferenciji Josip Bašić Palković, jedan od otpuštenih radnika.

  Još u oktobru prošle godine, radnicima je zabranjen pristup u pogone, pa su organizovali proteste ispred fabrike, zajedno sa sindikalnim funkcionerima.  Tada je direktor firme Jovan Šarović obećavao da će dug biti isplaćen, kada preduzeće bude u mogućnosti, ali umesto otpremnina dobili su otkaze, što je i razlog njihovog obraćanja Solidarnosti.

  —Ovaj slučaj ćemo prijaviti i Agenciji za borbu protiv korupcije. Koliko znamo, za sada je jedini zaposleni u Agrosemenu Jovan Šarović, a iz Samostalnog sindikata su nam rekli da će pratiti situaciju i dalje i u slučaju stečaja zastupati otpuštene radnike. Po nama, stečaj bi trebalo da pokrene država, pa radnici sada imaju samo šansu da se obrate Fondu solidarnosti, pri republici Srbiji, gde bi dobili neke , doduše umanjene iznose, rekao je Mikloš Nađ Olajoš.

  Jovanka Kolar, inženjer agronomije u tom preduzeću, je rekla da su se radnici obratili predstavnicima 20 institucija, od gradonačelnika i ombudsmana, do pokrajinske vlade i premijera, ali ništa nije urađeno još od vremena okupljanja zaposlenih ispred fabrike.

  —Ima i radnika kojima nije povezano od četiri do osam godina staža. Kada nam je godišnji odmor istekao, nisu nas pustili u fabriku, ni policija nije mogla da pomogne. Našli smo se u bespravnom statusu, nismo dobili ni obaveštenje da je firma u stečaju. Nasilno nismo hteli da uđemo, ali ni posle tri dana pred fabrikom niko nije ništa rešio. Sa druge strane, oko ulaganja stranih investitora, u aprilu prošle godine deo zgarde Agrosemena je kupila austrijska firma „Advans sid”, a tada je rečeno da će investitor preuzeti ne samo zgrade, nego i deo zaposlenih. Međutim, ništa od tog nije sprovedeno, a ta firma radi i dalje sa opremom preduzeća, preuzeli su i obaveze firme prema kupcima. Nismo saznali kako je to moguće, iako sam bila jedno od dva odgovorna lica u Ministarstvu poljoprivrede, za posao koji radimo.  Niko od radnika ne zna kako je moguće da firma koja je kupila samo zgradu radi na njenoj opremi. Premijeru je data izjava od strane našeg poslodavca, da će 40- ak radnika Agrosemena biti angažovani na poslovima u firmi koja je kupila većinski deo Agrosemena, a da će ostali radnici biti adekvatno obeštećeni. Ni to se nije desilo, a ynismo bili u prilici ni da odradimo poslove koje je ugovorilo Agroseme.  Te poslove je odradila dakle druga firma, kaže Jovanka Kolar, koja je 14 godina staža provela u proizvodnji kao diplomirani agronom.

  Ona napominje, da ima težih slučajeva od njenog, jer su neki radnici proveli i po 30 godina u preduzeću, a radnici nisu znali šta se događa sa njihovim akcijama, a sada su im uskratili i pravo za penziju.

  Mikloš Nađ Olajoš kaže da su im se radnici obratili jer im nije isplaćeno sedam meseci u Agrosemenu, u Agrolabu, ćerki firmi devet meseci i preko četiri godine doprinosa i staža, a sada su na ulici.

  —Kako je moguće da Poreska uprava u državi ne sprečava da se ljudima ne isplaćuju doprinosi godinama, a Agroseme dokazuje da se u Subotici i Srbiji namerno uništavaju neki resursi. Agroseme je bila profitabilna firma i očito je ciljano i namerno uništena, a to je i osnovni problem što radnici plaćaju ceh takvih događanja, pa je 51 čovek više u Subotiici u Zavodu za zapošljavanje.  Rešenje kojim se radnicima otkazuje Ugovor o radu sa poslodavcem im je uručeno, a Sporazum o priznavanju i načinu isplate duga po osnovu prava iz zarade je sporan, jer je deo rešenja, koje ukazuje da radnicima duguju zarade, da će im biti isplaćene otpremnine, a od toga nema ništa. Rečeno je da će iznos od 246.221,94 dinara biti isplaćen u roku od 30 dana po prestanku radnog odnosa, ni to nije ispunjeno, a u istom roku bi trebalo da isplate i po 400 hiljada dinara otpremnine po zaposlenom.  Prema Zakonu, ima dosta razloga za krivičnu prijavu koju ćemo podneti, istakao je Mikloš Nađ Olajoš za Subotičke novine.

  Oko 19 odsto radničkih akcija

  Agroseme je 2004. godine kupilo preduzeće Agrokop i bez saglasnosti malih akcionara i njihove Skupštine podizani su krediti i stavljane hipoteke.

  —Vlasnici 49 posto akcija su danas dve firme, „Stanagro” i „Finans tim” iz Novog Sada, a vlasnici su iz Republike Srpske, kako se tvrdi nakon 2004. godine su posle kupovine firme dizali kredite, stavljali hipoteke, za obe firme se tvrdi da su u stečaju, četvrtina je državna (24 posto), PIO fond ima 6 posto a oko 19 odsto akcija imaju radnici Agrosemena, koji su u bezizlaznoj situaciji, dok je austrijska firma Advans sid kupila samo deo objekata, ističe Mikloš Nađ Olajoš.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja