Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Opšta bolnica Subotica dobija novu tranšu fi nansijskih sredstava za adaptaciju i nabavku opreme u angio sali
  Završetak angio sale u bolnici - do juna
  18.02.2016.

  Angio sala je strateški Projekat koji se već 5 godina u Opštoj bolnici Subotica u razgovorima na različitim nivoima pokušava konačno završiti. Zaokružena fi nansijska konstrukcija potrebna za adaptaciju prostora sale i nabavku opreme očekuje se ovih dana, a građani Severnobačkog okruga i oni koji gravitiraju Opštoj bolnici Subotica, zaslužuju da nakon dužeg vremena, imaju savremenu angio salu, kaže dr Goran Bićanin, neurohirug i direktor Opšte bolnice Subotica.

  3521_1.jpg
  dr Goran Bićanin, neurohirug i direktor Opšte bolnice Subotica

  Prema rečima direktora subotičke bolnice Gorana Bićanina, važnost konačnog završetka angio sale za subotičku bolnicu je nemerljivog značaja, a jedan od podataka koji najbolje govori u prilog toj činjenici je da 50 odsto smrtnosti u našem Okrugu, nose upravo kardiovaskularne bolesti.

  Opremanje savremene angio sale i njeno funkcionisanje u maksimalnom obimu doprineće da se naši pacijenti manje upućuju u Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremsku Kamenicu kao i u Klinički centar Vojvodine gde se neki građani upućuju radi dijagnostičkog pregleda krvnih sudova, tvrdi za Subotičke novine, direktor Bićanin.

  Obezbeđeno oko 75 miliona dinara za završetak radova

  Prema tvrdnjama dr Bićanina, još pre nekoliko godina a na inicijativu Instituta za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici potpisan je Protokol o saradnji regionalnih bolnica u takozvanom stemi programu, koji je odlično zamišljen, ali ipak sa problemom.

  - Radi se o tome da još uvek u neki „prozor” odnosno razumni rok, kako bi se neke zdravstvene procedure obavile, ne mogu da stignu svi građani. Angio sala u našoj ustanovi ide u dva pravca - dijagnostičkom i pravcu interventne radiologije. U isto vreme smo razgovarali i o opremi, prostoru i kadru koji je potreban da bi ona funkcionisala. Razgovori se sada već privode kraju, a početkom nedelje smo imali sastanak u Ministarstvu zdravlja, gde smo razgovarali upravo o angio sali i kako zaokružiti fi nansijsku konstrukciju sa tri strane, da bi ona defi nitivno bila završena. Učesnici su se bez obzira na političku pripadnost složili oko zajedničkog interesa a to je da građani treba da dobiju kvalitetnu dijagnostiku kroz kvalitetan rad lekara u angio sali. Kroz te razgovore smo došli i do podatka, da je za adaptaciju prostora i nedostajuću opremu, potrebno oko 75 miliona dinara.  Dogovoreno je da će Uprava za kapitalna ulaganja obezbediti 30 miliona dinara, Opšta bolnica Subotica iz svojih sredstava 27 miliona, a Ministarstvo zdravlja 15 miliona dinara. Tehničko- projektna dokumentacija je završena i po dobijanju saglasnosti Vlade Republike Srbije, očekujemo realizaciju aktivnosti.  Za angio salu nam treba još 2 lekara i 4 tehničara, već smo aplicirali za ovaj kadar, čekamo odluke nadležnih - istakao je direktor Opšte bolnice Subotica, dr Goran Bićanin.

  Direktor subotičke bolnice objašnjava i da Vlada Republike Srbije, odnosno Ministarstvo zdravlja nije osnivač bolnice te da po Zakonu nema prava njenog fi nansiranja jer joj je osnivač Pokrajina, ali da je po pitanju doniranja sredstava za angio salu načinjen, kako je ocenio - pozitivan iskorak. Dr Bićanin navodi da je sa strateškog aspekta razvijanje angio sala u Vojvodini, pitanje - futur prvi, kako za druge bolnice u Pokrajini, tako i za subotičku.

  - U mreži zdravstvenih ustanova možemo reći da smo na dobrom putu. Očekujem da se ceo Projekat oko angio sale završi do kraja juna. Angio sala je ključna strateška tačka u našoj ustanovi. Ubuduće nećemo morati da šaljemo sve pacijente u Institut u Sremsku Kamenicu.  Samim tim će se smanjiti liste čekanja u Institutu u Kamenici, a iz te ustanove imamo dogovor i o podršci i dodatnoj edukaciji i dela našeg lekarskog kadra.  Nedeljno u proseku šaljemo po 3 pacijenta u Klinički centar Vojvodine, radi dijagnostičkog pregleda krvnih sudova, što je druga, paralelna priča vezana za ovu. Zaključak je da će faktički vaskularna hirurgija, kardiologija i radiologija savremenom angio salom doživeti "pozitivan vetar" što je za svaku, pa i našu bolnicu, strateška tehnologija.  Želimo da naša bolnica nakon Kliničkog centra Vojvodine, bude druga referentna ustanova u mreži zdravstvenih ustanova, gde će pacijenti dolaziti iz okolnih mesta poput Kikinde, Čoke, Sente i drugih gradova - objašnjava dr Bićanin.

  Listi čekanja ima, ali su minimalne

  U bolnici je prošle godine urađeno 12. 902 operacije. Direktor bolnice kaže da ova ova cifra znači jedan ozbiljni operativni protokol koji se svake godine povećava.

  - Radimo povećanim obimom rada, stepen zadovoljstva našim radom naravno uvek je različit.  Mi koji radimo u bolnici smo zadovoljni materijalnim sredstvima koja su nam dostupna i u skladu sa kojima obavljamo naše zadatke. Trenutno, liste čekanja postoje na kardiologiji, za operaciju katarakte, na preglede kod fi zijatra, endokrinologa a glavni razlozi su što fali kadar. 2004. godine u bolnici je radilo 1.347, a sada 1.120 ljudi, što je 230 zaposlenih manje, a tada smo, podsetiću vas, imali duplo manji obim posla. Dakle, percepcija da manje ljudi treba da radi svake godine sve više i više, najbolje proizilazi i iz nekih ocena građana koji smatraju da ne radimo baš najbolje što možemo.  Moramo međutim i da razumemo da živimo u ekonomski skromnim uslovima, te da je uspeh u takvim uslovima, pružiti građanima zdravstvenu zaštitu kakvu je trenutno mi kao ustanova obezbeđujemo - objašnjava dr Bićanin.

  Ministarstvo zdravlja Srbije dalo je saglasnost da Opšta bolnica Subotica ima 1.163 zaposlenih i tačno se zna struktura, tvrdi direktor.

  - Nas trenutno ima 1.127, što znači da treba da treba da zaposlimo još 36 ljudi. Sproveli smo kao i sve druge bolnice resistematizaciju i reorganizaciju, te kada Ministarstvo zdravlja proceni da smo to dobro uradili, daće i nama mogućnost novih zapošljavanja. Treba znati i činjenicu, da biste dobili jednog dobrog specijalistu lekara trebaju godine rada. U situaciji gde samo imamo odlazak 3 vrsna hirurga je za nas hendikep, koji jako teško može da se nadoknadi.  Mladi doktori koji nam dođu tek treba da uče, a treba im bar 20 godina da bi stekli neku reputaciju. Medicina je profesija koja ne trpi „preskakanje stepenica”.  Ovih dana ćemo preko Konkursa koji je završen krajem prošle godine, a gde smo aplicirali, dobiti još 3 nova lekara i oni će biti opredeljeni na odeljena ginekologije, ortopedije i radiologije gde će biti specijalizanti - kaže direktor bolnice.

  Uručenje akreditacije 17.  februara

  Kako je najavio direktor dr Goran Bićanin, Opšta bolnica Subotica će u sredu, 17. februara i svečano dobiti akreditaciju koja joj je dodeljena na period od 3 godine.  Direktor Bićanin kaže da je to realna ocena Agencije za akreditaciju i tima ocenjivača, jer da je bolnica dobila akreditaciju na 7 godina, možda to ne bi bio dovoljno dobar signal jer bi se steklo mišljenje da je taj proces suviše lak, što nije ni blizu tačnog. Direktor bolnice je ponovio da se na dobijanju akreditacije radilo gotovo danonoćno, timski, a da je akreditacija obaveza koja tu ustanovu dalje usmerava da ono što je usvojeno Pravilima i Procedurama, bude i sprovedemo u daljnjim aktivnostima ustanove.  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja