Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Komunalije
  Karađorđev put otvoren, zatvara se Bajnatska!
  24.02.2016.

  Izgradnja Kolektora II preko međunarodnog puta završena pre roka. U prvoj polovini marta sledi još jedan prekid na tranzitnoj saobraćajnici zbog zatvaranja Bajnatske ulice. Raspisan tender za izgradnju „fabrike vode“ na Vodozahvatu II a uskoro će biti i za rekonstrukciju cevovoda na Vodozahvatu I

  3543_1.jpg
  Valerija Tot Godo i gradonačelnik Jene Maglai
  u obilasku radova

  Obiman i složen posao na unapređenju vodnih sistema Subotice, koji se obavlja zahvaljujući kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj od 11 miliona evra, ulazi u fazu kada se može reći da se gro radova privodi kraju i to znatno pre rokova koji su ugovoreni, a preostali započinju, dok se za isto tako tako značajne zahvate, kao što je izgradnja „fabrike vode“ na Vodozahvatu II ili zamena dostrajalih cevovoda na Vodozahvatu I, raspisuje javna nabavka za izvođača, odnosno priprema tenderska dokumentacija.

  Projekat za unapređenje sistema vodovoda grada Subotice, skraćeno SWUP (Subotica Watre Upgrade Project), podeljen je u pet segmenata i u prvom od njih nalazi se izgradnja Kolektora II, verovatno najvećeg i najzahtevnijeg posla u ovom projektu, jer se ova magistralna kanalizaciona mreža, bez koje nema razvoja grada a ni njegovih perifernih delova prema severu, vodi preko centra i nekoliko značajnih saobraćajnica gde obustavljanje prometa i na kratko vreme izaziva poremećaje u saobraćaju. Takav je slučaj bio i sa Karađorđevim putem, gde je kretanje vozila na nekoliko nedelja moralo da bude u prekidu a vozila, uglavnom teretni tranzit od graničnog prelaza na Kelebiji, usmeren zaobilaznim pravcima.

  3543_2.jpg
  Goran Mijatović

  „Pre nekoliko dana otvorili smo Trg Kralja Tomislava, odnosno Karađorđev put, i to je urađeno znatno pre roka koji je u ugovoru bio 1. mart. Saobraćaj je što se tiče ovog dela prema Kelebiji normalizovan. Što se tiče samog Kolektora II, izvođač trenutno ima angažovane dve ekipe na radovima i prva radi na izgradnji njegove treće faze, a to je deo Bajskog puta do Vareške ulice gde je ostalo još oko 80 metara da se vod spoji sa već izgrađenim delom na Bajskom putu.  Jedna od faza izvodi se u ulici Vilmoša Harangozoa, i to je poslednja sekcija u ovom delu i kad se ona završi preostaje još da se u Vareškoj ulici gde postoji jedan stari, zidani kanal, priključci prespoje na novoizgrađeni kanal.  To će biti urađeno za nekoliko dana i računamo da će negde već u prvoj polovini marta radovi na Kolektoru II biti okončani.  Ostaje onda dovođenje u prvobitno stanje, odnosno asfaltiranje najdalje do kraja maja, tu računa i asfaltiranje Trga žrtava fašizma, nadalje Petefi Šandora i kompletno završavanje Bajskog puta, Vareške ulice, Stevana Mokranjca, Augusta Cesarca i takoi dalje“, kaže inženjer Goran Mijatović, rukovodilac na realizaciji Projekta za unapređenje vodnih sistema grada.

  Zatvoriće se Bajnatska!

  Što se tiče vodovodne mreže, izvođač radova je završio povez istočnog magistralnog vodovoda u ulici Otmara Majera na potezu od Mačvanske do ulice Dušana Krnjajskog, a s obzirom da su bakteriološke i hemijske analize na novoizgrađenom vodu pokazale dobre rezultate, u narednih nekoliko dana radiće se prespajanje priključaka bočnih ulica – svih koje izlaze na ulicu Otmara Majera.

  3543_3.jpg
  Radovi na delu Bajskog puta i dalje su u toku

  „Deonica je takođe završena od ulice Otmara Majera do Sergeja Jesenjina, taj vod je praktično urađen do onog voda koji je položen već ranije kada je rađena rekonstrukcija kolovoza ispred Bolnice. Izvođač je prema tome produžio treću fazu u ulici Izvorskoj i Pazinskoj i tu se sada trenutno radi, a plan je da ovde posao bude gotov negde do 15.  marta. S druge, istočne strane, jedna ekipa je počela sa izgradnjom magistralnog vodovoda u Lošinjskoj ulici prema Balkanskoj i tu je izvođač izvršio polaganje cevovoda u ulici Đorđa Natoševića do Javnih skladišta. Obavljeno je i podbušivanje železničke pruge“, kaže Goran Mijatović.

  Novo iskušenje za graditelje, međutim, predstoji zatvaranjem Bajnatske ulice, kojom se takođe odvija tranzitni teretni saobraćaj u značajnom obimu, pa predstoji preusmeravanje vozila i borba sa vremenom da taj prekid što kraće potraje.

  „Obratili smo se Ministarstvu za saobraćaj i građevinu sa svom potrebnom dokumentacijom i očekujemo rešenje za zatvaranje Bajnatske ulice i za paralelno vođenje magistralnog vodovoda na Senćanskom putu od ulice Lošinjske do Bajnatske. Ovi radovi trebalo bi da počnu u martu, i nadamo se da ćemo saglasnost Ministarstva dobiti između 1. i 15. marta. Nakon toga kada se zatvori Bajnatska ulica tranzit će se preusmeravati Senćanskim putem i ulicom Maksima Gorkog, dok se radovi ne završe. Radovi na drugom delu Projekta napreduju veoma dobro i ukoliko izvođač, „Graditelj NS“, nastavi sa angažovanjem dve radne brigade kao do sada, i oni će biti okončani do juna, ili možda i nešto ranije“, kaže Goran Mijatović.

  Kada je reč o poslovima na Centralnom magistralnom vodovodu u gradu, posao oko polaganja instalacija je završen, kod sanacije Pozorišta došlo je do ulegnuća na mestu gde je stajao kran i gde je radila SMB gradnja, kaže Mijatović, tako da će taj deo morati ponovo da se digne i zemljište nabije.

  Tender za „fabriku vode“

  3543_4.jpgTreća oblast Projekta za unapređenje vodnih sistema grada Subotice obuhvata izgradnju takozvane „fabrike čiste vode“ na Vodozahvatu II, značajne investicije na koju će se od 11 miliona evra kredita utrošiti oko 4 miliona evra.

  „Javna nabavka za izvođača radova je raspisana 10. februara i podrazumeva izgradnju fabrike vode sa pratećim elementima i izmenom bunarskih i pumpnih agregata na postojećm bunarima na izvorištu. Otvaranje ponuda zakazano je za 11. april i po međunarodnim pravilima tenderisanja u pitanju je takozvana „žuta knjiga“, odnosno da ponuđači dostavljaju najpre samo tehnički deo svoje ponude. Oni čija tehnička ponuda bude prihvatljiva, ispravna i u skladu sa zahtevima koje je naručilac postavio u tehničkoj dokumentaciji, nakon što zadovolje sve ove kriterijume, mogu da uđu u drugi krug u kojem se daju finansijske ponude. Dakle, 11.aprila ulazimo prvo u postupak ocenjivanja tehničkih ponuda, pa tek onda stižu finansijske, tako da očekujemo da bi ugovori mogli da budu potpisani tek na jesen. Što se tiče SWUP-a 5, koji podrazumeva izgradnju i rekonstrukciju cevovoda na Vodozahvatu I, gde su vodovi velikog prečnika između bunara i potisnog dela vodovoda u priličnoj meri dotrajali pa ih je potrebno zameniti, zajedno sa polaganjem optičkih kablova, za njega je tender pripremljen i dostavljen EBRD-u (Evropska banka za obnovu i razvoj) i očekujemo da na na njega pošalje saglasnost.  Preostali tender će biti za SWUP 4, to jest bušenje dva bunara na Vodozahvatu II, i u ovom momentu smo u toj fazi da ćemo za nekoliko dana za njega kompletirati dokumentaciju i uputiti je banci na razmatranje“, kaže inženjer Goran Mijatović.

  Čeka se na „Toplanu“!

  Kada će na Trgu žrtava fašizma ponovo biti uspostavljen saobraćaj i kružni tok, koji je morao da bude uklonjen zbog polaganja Kolektora II, biti vraćen u prvobitno stanje?

  „Na tom delu smo otvorili deonicu ulice Petefi Šandora na potezu od ulice Jožefa Atile do kružnog toka, a ulazak na Trg žrtava fašizma se neće još otvarati i ostaće ovako sve dok „Toplana“ ne položi svoj vod, kako se ulica ne bi ponovo raskopavala.  Osim Kolektora II, mi smo ovde o istom trošku postavili i deo centralnog magistralnog vodovoda. Posle toga, kada „Toplana“, kako je dogovoreno, uradi deo svog posla, u zavisnosti od vremenskih uslova, izvršiće se asfaltiranje“, kaže Goran Mijatović.

  M.Radojčin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja