Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Subotica obeležila Svetski dan dece obolele od malignih bolesti simboličnim puštanjem balona u vazduh
  Sve je više mališana obolelih od raka
  24.02.2016.

  Povodom obeležavanja Svetskog dana dece obolele od raka, 15. februara i naš grad uključio se u ovu akciju. Na glavnom gradskom Trgu gde su u organizaciji NURDOR-a, u vazduh simbolično pušteni zeleni baloni, tom prilikom je rečeno da svakog dana jedno dete oboli, a svake nedelje jedno umre od raka u Srbiji.

  3544_1.jpg
  dr Katja Puleva

  Na odeljenju pedijatrije u subotičkoj bolnici kažu da se lečenje dece sa malignim bolestima obavlja u visokospecijaliziranim instutucijama kao što su tercijerne ustanove u Srbiji - u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Deca sa malignitetima se leče prvenstveno u Beogradu na Institutu za majku i dete, Dečijoj univerzitetskoj Klinici u Tiršovoj i na Odeljenju za dečju onkologiju Instituta za onkologiju u Beogradu, tvrde na odeljenju pedijatrije u bolnici.

  - U tim instutucijama deca se leče po protokolima i standardima za dijagnostiku, koji se koriste u svim razvijemin zemljama sveta. U slučaju da kod deteta postoji sumnja na malignu bolest, dijagnostika na našem odeljenju se sprovodi izuzetno brzo i na nivou dijagnostičke mogućnosti jedne sekundarne ustanove, tako da skoro u svim slučajevima je potrebno učiniti daljnje dijagnostičke postupke na klinikama, koji su bitni za preciznu dijagnozu i odabir terapijskog protokola po kojem će se dete lečiti.  U zavisnosti od dijagnoze, odlučujemo u kojoj klinici će se dete lečiti i tamo ga i upućujemo kolima hitne pomoći, uz prethodni dogovor sa lekarima, koji će dalje preuzeti dete. Na taj način smo sigurni da je dete stiglo na pravo mesto na najbrži mogući način - objašnjava za Subotičke novine dr Katja Puleva, načelnica odeljenja pedijatrije u bolnici.

  Dr Puleva kaže da se u toku hemioterapije ili zračne terapije deteta, koja se sprovodi u ciklusima u određenim vremenskim periodima, između tih terapija kada je dete već kod kuće i kada nastaju terapijske komplikacije, ta stanja kontrolišu i leče na odeljenju pedijatrije u Subotici, što je inače praksa u svetu.

  Specijalna soba za mališane sa malignitetom - kao porodični dom

  Već oko 3 godine, na odeljenju pedijatrije u bolnici, uređena je specijalna soba, koju koriste samo deca koja imaju maligne bolesti, jer prema odluci Uprave ustanove moraju biti izolovana od druge bolesne dece i zaštićena od infekcija. Soba za mališane je uređena kao dečija soba kod kuće, sa prijatnim ambijentom i lepim bojama nameštaja, igračkama, TV-om .

  - Tu deca dolaze kao kod kuće, izbegava se ambulanta i sve formalnosti, koji bi mogli podsećati na ulazak u bolnicu.  Obično se i mi lekari i osoblje, vežemo za ovu decu, posebno ih volimo, a i oni nas osećaju bliskim. Spremni smo da učinimo sve što je u našim mogućnostima da bi im pomogli, kao da smo deo jedne porodice. I mališanima i roditeljima u uslovima kada im je dete teško bolesno to mnogo znači. Ta deca su izuzetno hrabra, nezavisno koliko bila mala, kao da su svesna ozbiljnosti bolesti i spremna su da podnesu svaku medicinsku intervenciju, a često puta su to bolne intervencije. To su mali heroji, koji vode svoju bitku za život, a uz njih je uvek roditelj spreman za saradnju, pun poštovanja prema zdravstvenom osoblju, koje leči dete. Nikad nismo imali slučaj da se roditelj takvog deteta žali ili ulazi u konflikt sa osobljem - tvrdi dr Puleva.

  Najčešći tumori kod dece - rak krvi, CNS, kostiju i embrionalni tumori

  Najčešće maligne bolesti kod dece koja se javljaju na odeljenje pedijatrije u subotičkoj bolnici su bolesti krvi, tumori centralnog nervnog sistema, maligni tumori kostiju i embrionalni tumori.

  - Maligne bolesti se mogu javiti već u prvoj godini života, što nije tako često, ali u tom periodu se ispoljavaju sa nespecifičnim znacima što otežava postavljanje dijagnoze. Kod odraslih za rano otkrivanje maligne bolesti postoji skrining (rak dojke, debelog creva), kod dece takav pregled ne postoji. Kod dece se obavlja veliki broj preventivnih pregleda od strane pedijatra u primarnom kontaktu, a i deca obično često posećuju pedijatra zbog raznih infekcija i drugih stanja, tako da lekar može da uoči problem, koji inače roditelj nije mogao primetiti - objašnjava dr Puleva.

  Ohrabuje činjenica, kaže dr Puleva, da je prisutan veliki postotak izlečenja dece od maligne bolesti, oko 74% za opšti malignitet u Srbiji, što je na nivou evropskih statistika, dok je s druge strane, za neke bolesti, kao što je akutna leukemija, taj postotak veći.

  - Svake godine imamo par novootkrivenih slučajeva maligniteta u Subotici. Kod nekih je terapija u toku, drugi su završili sa svim ciklusima terapije, ali se i dalje prate narednih 5 godina u određenim vremenskim intervalima, kada se proglašavaju izlečenim. Trenutno imamo troje dece, kod koje je lečenje u toku i prate se komplikacije terapije na odeljenju - jedan slučaj hepatoblastoma, jedan tumor CNS i jedan slučaj leukemije - kaže dr Puleva.

  Na odeljenju pedijatrije trenutno dežura 4 lekara, zbog objektivnih okolnosti, tvrde nadležni.  Oni kako se navodi, podnose teret dečijeg zdravstva u u Subotici tokom noći, što dovodi da iscrpljenja lekara. Često se dešava da pacijenti vikendom dolaze već oko 18 časova bez uputa, jer su im lekari u dispanzeru rekli da ne mogu da ih prime do 20 časova i da odu kod dežurnog lekara, tvrde u bolnici.

  - Ovakva organizacija rada nikome nije u prilog. Izabrani lekar je taj, koji mora biti dostupan pacijentu u svako doba, a ne da bolnice rade posao izabranog lekara.  Ovo je totalni apsurd u funkcionisanju zdravstvenog sitema, na taj način se nepotrebno troši energija i vreme lekara u bolnici, nepotrebno se troši novac Fonda za zdravstvo, koji posle nedostaje za lečenje teških bolesnika, a u isto vreme i pacijent se maltretira nepotrebno gubeći vreme i strpljenje obilazeći u krug dečji dispanzer, hitnu pomoć i bolnicu.  Kada budu rešeni ovi problemi, efikasnost i kvalitet zdravstvene usluge bi bio mnogo bolji - kaže dr Puleva.

  Godišnji Izveštaj poslovanja za 2015. godinu pokazuje, da je opterećenost lekara za 40% veća za razliku od prethodnih godina na odeljenju pedijatrije, tvrde u toj ustanovi. U službi za pedijatriju zaposleno je po sistematiziciji 7 lekara, 4 je subspecijalista, jedan je doktor, a jedan magistar medicinskih nauka. Za poslednje 4 godine edukovan je jedan mladi lekar, koji je završio specijalizaciju iz pedijatrije, a sledi dalje subspecijalizacija iz dečje kardiologije. Primljen je lekar specijalista pedijatar, koji je trenutno na subspecijalizaciji iz endokrinologije. Time su kako tvrde nadležni na odeljenju pedijatrije u bolnici, stvoreni uslovi za lečenje i dijagnostiku pacijenata po svim standardima savremene medicine na nivou sekundarne zdravstvene ustanove.

  Pedijatrija ima kompletnu dijagnostiku

  Prema rečima dr Katje Puleve u zadnjih nekoliko godina odeljenje je opremljeno sa aparaturom potrebnom za kompletnu dijagnostiku i praćenje bolesnika.  Nabavljeni su ultrazvučni aparat najsavremenije generacije, spirometar, dva monitora za praćenje vitalnih znakova kod dece, pulsni oksimetri, aparat za praćenje sleep apneje, tri holtera za merenje krvnog pritiska, tri holtera EKG, čime je zadovoljena sva potreba za aparaturom na dečijem odeljenju.  U poslednje 3-4 godine u odeljenje je uloženo oko 150 hiljada evra za adaptaciju i aparaturu.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja