Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  UG SU Solidarnost podnela krivične prijave tužilaštvu za zloupotrebe ovlašćenja u privredi, protiv odgovornih u dve firme
  Krivične prijave za zloupotrebe u Agrosemenu i Agrolabu
  25.02.2016.

  • UG SU "Solidarnost" podnelo je 17. februara nadležnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u u dva preduzeća, "Agroseme Panonija AD", Subotica i "Agrolab DOO", Subotica, zbog više krivičnih dela i kršenja ljudskih prava na štetu zaposlenih.

  3548_1.jpgUdruženje građana Solidarnost podnelo je krivične prijave protiv odgovornih lica u dva subotička preduzeća, „Agroseme Panonija” i "Agrolab", zbog povrede prava po osnovu rada i prava iz socijalnog osiguranja iz člana 163. Krivičnog zakonika Republike Srbije i nesavesnog rada odgovornih lica u preduzeću iz člana 234. kao i zloupotrebe ovlašćenja u privredi iz člana 238. Krivičnog zakonika Republike Srbije.

  U obrazloženju krivične prijave se navodi, da su radnicima "Agroseme – Panonija" i "Agrolab"-a duži niz godina kršena osnovna ljudska prava garantovana Ustavom RS i onemogućavano ostvarivanje prava po pozitivnim zakonima Srbije.

  —Njima i njihovima porodicama je zbog neisplaćivanja zarada i otpremnina i uskraćivanja prava na zdravstvenu zaštitu, tokom više godina (ili meseci) onemogućen život dostojan čoveka. Navedeno dokazujemo sledećim: Radnicima "Agroseme

  – Panonija AD" Subotica nisu isplaćivane zarade, počev od jula do zaključno sa decembrom 2015. godine (jednom broju radnika nije u celosti isplaćena zarada u maju 2015. godine). Poslodavac nije uplatio doprinose za obavezno socijalno osiguranje, počev od 2011. godine, do zaključno sa 2015. godinom.  Radnicima je počev od 6. oktobra 2015. godine, od strane fizičkog obezbeđenja bila uskraćena mogućnost ulaska u krug firme, gde su im se nalazile radne knjižice, ugovori o radu i druga prateća dokumenta. Ovaj mobing prema radnicima vršen je u vreme kada su oni još imali važeće ugovore o radu. Radnicima takođe nisu isplaćivane otpremnine u zakonskom roku, pojašnjava Mikloš Nađ Olajoš, iz Izvršnog odbora Solidarnosti.

  Radnici Agrosemena i Agrolaba, naime, duže vreme su agoniji koja je okončana otkazima za pedesetak zaposlenih, koji su im uručeni krajem prethodne godine, a da im nisu isplaćene zarade i druge obaveze koje su odgovorni prolongirali obećanjima.

  —Radnicima "Agrolab DOO" nisu isplaćivane zarade počev od aprila, do zaključno sa decembrom 2015. godine. Poslodavac nije uplatio doprinose za obavezno socijalno osiguranje počev od 2008. do zaključno sa 2015. godinom. Radnicima je od strane fizičkog obezbeđenja bio onemogućen ulazak u krug firme, gde su im se nalazile radne knjižice, ugovori o radu i druga prateća dokumenta. Ovaj mobing prema radnicima vršen je u vreme kada su oni još imali važeće ugovore o radu. Radnicima takođe nisu isplaćivane otpremnine u zakonskom roku. (Prilozi: rešenja i sporazumi, izveštaj Poreske uprave Filijala Subotica).  O tome su blagovremeno obavešteni nadležni organi Republike, Pokrajine i Grada Subotice. Zbog nepostupanja organa po odredbama važećih zakona radnici su se našli u bezizlaznoj situaciji i pretrpeli socijalni i psihički mobing, kaže Mikloš Nađ Olajoš u ime Solidarnosti.

  Prethodne dve godine nisu održavane skupštine akcionara "Agroseme – Panonija AD", a na osnovu dokumentacije, iz Solidarnosti tvrde da se osnovano sumnja, da su mnoge poslovne radnje nelegalne, naročito u pogledu finansijskih transakcija, kreditnog zaduživanja i drugog.

  —Epilog svih dugogodišnjih nevolja zaposlenih je da je 31. decembra 2015. godine 46 radnika "Agroseme – Panonije" i tri radnika "Agrolab"-a dobilo rešenja o otkazu Ugovora o radu i sporazuma i upućeni na NSZ, gde su se svi oni i uredno prijavili. Do dana podnošenja ove krivične prijave, nijedna od obaveza iz rešenja ni iz Sporazuma prema otpuštenim radnicima (o čemu su Subotičke novine pisale u prethodnom broju) nije izvršena, iako su upućeni zahtevi, molbe i pisma odgovornima i u preduzeću "Advance Seed"-a, koji su kupili deo opreme Agrosemena, da se reše bar ključni problemi zaposlenih, navodi Nađ Olajoš.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja