Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Epidemiološka situacija u Severnobačkom okrugu još uvek ispod epidemijskog praga
  Raste broj obolelih sa kliničkom slikom gripa
  29.02.2016.

  Virus gripa je izolovan i dokazan u bolesničkom materijalu jednog pacijenta početkom godine na području grada Beograda, da bi nakon nekoliko dana prisustvo virusa gripa bilo potvrđeno i na području Južnobačkog okruga. U Severnobačkom okrugu raste broj osoba koje se javljaju lekarima sa kliničkom slikom gripa, tvrde epidemiolozi u subotičkom Zavodu za javno zdravlje.

  3562_1.jpg
  dr Nebojša Bohucki

  U oba slučaja gde je izolovan virus gripa, radilo se o virusu gripa tip A, podtip H1N1, koji je tokom ove zime najučestaliji tip odnosno podtip gripa na celokupnom prostoru Evrope. Osim tog virusa, u bolesničkom materijalu, u brisu ždrela i nosa kod oko 100 pacijenata iz različitih delova Srbije, dokazan je i virus gripa tip A podtip H3N2, kao i virus gripa tip B.

  Severnobački okrug: Situacija još u granicama normale

  Trenutnu epidemiološku situaciju gripa na području Severnobačkog okruga, karakteriše porast broja obolelih sa kliničkom slikom gripa, ali je broj obolelih još uvek ispod nivoa koji je beležen tokom proteklih godina, odnosno, ispod je takozvanog „epidemijskog praga”.

  — Epidemiološkim rečnikom govoreći, registruje se nizak intenzitet aktivnosti virusa gripa.  Najveći broj lica koja trenutno imaju neku akutnu respiratornu bolest nemaju grip, a za njihovo stanje su odgovorni neki drugi virusi koji se prenose kapljičnim putem. Posmatrano po uzrasnim kategorijama, najviše je obolelih među predškolskom populacijom, a potom među školskom decom — kaže dr Nebojša Bohucki, epidemiolog u subotičkom Zavodu za javno zdravlje.

  Epidemiolozi kažu i da se dokazivanje virusa gripa radi i u cilju da se ustanovi koji je tip odnosno podtip virusa prisutan na određenom geografskom području, dok se nikada ne koristi u svakodnevnom, rutinskom radu lekara pri postavljanju dijagnoze.

  — Lekar se pri postavljanju dijagnoze ove bolesti oslanja na karakterističnu kliničku sliku gripa (nagli, iznenadni početak bolesti, visoka telesna temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima, suvi kašalj) i na postojeće epidemiološke podatke o dokazanom prisustvu virusa gripa u datoj sredini.  Obzirom da je reč o jednoj bolesti, za pacijenta kao i za lekara nije bitno koji je tip odnosno podtip virusa gripa uzrokovao oboljenje, jer su principi lečenja gripa identični. To, koji je tip odnosno podtip virusa gripa prisutan, od najvećeg je značaja za epidemiologe, koji na ovaj način mogu da ustanove da li su prisutni oni tipovi odnosno podtipovi virusa gripa od kojih treba da pruža zaštitu vakcina koja je trenutno u upotrebi. Naime, neprestanom mutacijom virusa gripa, menja se i sastav vakcine svake godine.  Vakcina koja je trenutno u upotrebi u našoj zemlji, pruža zaštitu protiv aktuelnih tipova virusa gripa. Od ukupno pristiglih količina vakcina u Domu zdravlja Subotica, utrošeno je oko 90% — kaže za Subotičke novine, dr Bohucki.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja