Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  U RPK održana radionica - Karavan omladinskog preduzetništva
  Pokretanje biznisa mladih preduzetnika
  26.02.2016.

  Vlada Srbije proglasila je 2016. za godinu preduzetništva, a kao nosioci razvoja te privredne oblasti označeni su mladi, pa će svojevrsni karavan preduzetništva osim u Subotici biti održan još u nekoliko gradova u Srbiji, najavio je Slobodan Vojinović, predsednik RPK Subotica

  Privredna komora Srbije, Regionalna privredna komora Subotica i Privredni forum mladih, u saradnji sa Studentskom konferencijom Univerziteta Srbije organizovali su u Subotici 19. februara prvu radionicu u okviru manifestacije „Karavan omladinskog preduzetništva” - Privredni forum mladih 2016., na temu na koji način da mladi započnu sopstveni biznis, kakvu vrste podrške i edukacije institucije nude preduzetnicima.

  Nakon Subotice, karavan će do 11.  aprila obići i ostale regionalne i studentske centre u Srbiji – Novi Sad, Kragujevac, Novi Pazar i Niš. Ideja manifestacije jeste da se mladi širom Srbije što bolje informišu i edukuju o mogućnostima osnivanja firmi i pokretanju sopstvenog biznisa. U Subotici ima dvadeseatk mladih privrednika koji su već na završnim godinama krenuli u savladavanje ovih programa i edukaciju za uspešan biznis, da sačine biznis plan i otklone prepreke u početnom biznisu.

  —U Srbiji ima 24 posto, odnosno oko 150. 000 mladih uzrasta između 15 i 24 godine koji niti rade, niti se školuju, potpuno su neaktivni. To je, kako ocenjuju u PKS, poražavajući podatak kojem društvo mora da se posveti, jer je u preduzetništvu mladih veliki potencijal da se taj problem reši. Cilj „Karavana omladinskog preduzetništva“ jeste pospešivanje novoosnovanih preduzeća koja će omogućiti otvaranje novih radnih mesta, smanjiti nezaposlenost i doprineti jačanju domaće privrede. Na kraju prve faze planirana je petodnevna konferencija u Beogradu „Privredni forum mladih“ koja će promovisati 60 uspešnih mladih preduzetnika, istakla je Nermina Ljubović iz PKS-a.

  Ljubovićeva je naglasila da su osmišljene brojne usluge i servisi koji će pomoći mladima da pokrenu biznis, da zajedno sa Privrendim forumom mladih, uz podršku Vlade Srbije i sami otvore svoje firme.

  —Za to nam je značajna podrška RPK i lokalnih samouprava istakla je Ljubović, dok je Nikola Nešković, iz privrednog foruma mladih naglasio da je cilj projekta zapošljavanje i samozapošljavanje .

  Dušan Korunoski iz Ministarstva privrede Srbije je rekao da je Vlada stavila u Fokus privredno stvaranje i da oceni koliko procenata mladih može da se bavi preduzetništvom i preuzme rizik u biznisu, gde rezultati mogu biti vidljivi uz edukaciju i monitoring. —Inovativnost preduzetnika je neophodna za uspešan biznis, a danas je lakše nego ranije, jer država podržava i preko strukturnih mreža regionalnih privrednih komora mlade preduzetnike, omogućivši im šanse za edukaciju i sredstva na konkursima.  

  —Oko 70 posto mladih nema nikakvo radno iskustvo, fali im praktično znanje, pa se stanje mora menjati u okviru stvaranja sistema preduzetništva. Mladi mogu da steknu saznanja i preko Info biznis servisa, a portal Poslovanje daje odgovore o dostupnim izvorima finansiranja, poreskom sistemu i proverama boniteta partnera u poslu, istakla je Ljubović.

  Ivan Vojnić Tunić je naglasio da su za biznis uz ideje ipak potrebna i sredstva i izneo podatak da u Subotici ima 10.850 preduzetnika, sa malim radnjama i srednjim i malim preduzećima, a samo 34 velika preduzeća i da samo 20 posto njih ima i ideje u poslu.

  Vjekoslav Ostrogonac je istakao da Grad Subotica ima podršku, Akcioni plan i Kancelariju za mlade, a zapošljavanja ima i na osnovu omladinskih projekata.

  Prof. dr Slobodan Marić, sa Ekonomskog fakulteta je rekao da ovaj projekat i teme preduzetništva imaju i veliku podršku tog fakulteta.  Preduzetništvo jeste potencijal Srbije, ali tek privredna aktivnost pojedinaca koji imaju inovativnosti i znanja - mogu da utiču na tržište, istakao je Marić, naglašavajući da je nekad informacija bila prednost u preduzetništvu, a ponovo se stvara ambijent da znanje bude u prioritetu.

  Prof. dr Božidar Leković i prof. dr Radmilo Todosijević podsetili su na studiju o preduzetništvu Vovjodine, koja nikad nije zaživela zbog birokratije koja je proglasila mimo zakona, a danas se preduzetnici susreću upravo sa idejama kakve su u studiji.

  —Banke u Srbiji su pljačkaške organizacije, a privredni ambijent je vrlo važan. Vlada snosi recidive i posledice neznanja prethodnih vlada, da propada biznis u preduzeću, a ne preduzeće, jer tehnologija a ne marketing su od presudnog uticaja na razvoj.  Država je preduzetnike dovela u ovakvu situaciju iz koje bi trebalo i da ih izvede, istakao je Todosijević.

  Za oktobar je planirana u Beogradu konferencija na temu „Sprovođenje pospešivanja start ap ekosistema“ kojom se završava druga faza projekta.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja