Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Bunjevci obeležili nacionalni praznik „23. februar – Dan izbora prvog Nacionalnog saveta”
  Nacionalni savet – lokomotiva koja vuče
  01.03.2016.

  Svečanom sednicom održanoj u Plavoj sali Gradske kuće u Subotici, Bunjevci su obeležili jedan od četiri nacionalna praznika „23. februar – Dan izbora prvog Nacionalnog saveta”.

  Prisutne je na početku pozdravila mr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine koja je tom prilikom govorila o protekloj godini, ali i o ulozi Saveta u zajednici.

  3570_1.jpg
  Nikola Babić, Suzana Kujundžić Ostojić
  i Mirko Bajić

  – Bunjevački nacionalni savit bio je među šest saveta koji su aktivno radili na izradi Akcionog plana u okviru Poglavlja 23, a rad se odvijao tokom devet sastanaka. Osim toga, redovno smo prisustvovali i sastancima Koordinacije nacionalnih saveta, te Republičkog savet za nacionalne manjine u Beogradu.  Imamo i predstavnika u radnoj Grupi za izradu novog Zakona o pravima nacionalni manjina – istakla je ona i dodala:

  – Za ovih 13 godina, koliko postoji Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine, urađeno je jako puno, na polju očuvanja bunjevačke zajednice. Nije uvek sve išlo glatko ni lako, bilo je po koje saopštenje o određenim temama gde nismo imali ista mišljenja, ali čvrsto verujem da su sve rasprave bile iz želje da se uradi što bolje i više za naš narod.

  Prisutne je pozdravio i Vlado Radulović iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava. On je istakao da mu je drago što se ponovo nalazi među prijateljima iz bunjevačke zajednice, te je dodao:

  – Već 13 godina Nacionalni savet radi sve neophodno u četiri oblasti definisane zakonom. No, Bunjevački nacionalni savet je i nama pomogao, a jedna od najbitnijih stvari jeste izrada Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina.  Reč je o posebnom strateškom dokumentu unutar Poglavlja 23 gde su precizno definisane obaveze i rokovi za ostvarivanje određenih poslova koje Srbija mora da realizuje da se položaj i stanje nacionalnih manjina unapredi.

  U svečanom delu programa usledila je ceremonija uručenja priznanja organizacijama i udruženjima iz bunjevačke zajednice koja godinama unazad daju značajan doprinos borbi za bolji položaj Bunjevaca, što krez negovanje kulturnog identiteta, što kroz razvijanje informisanja u ovom slučaju.

  Mr Kujundžić Ostojić uručila je prigodna prizanja, a dobili su ih predstavnici KUDŽ „Bratstvo” za 70 godina rada, Bunjevačka matica je zaslužila priznanje za 20 godina postojanja, dok je za UG „Bunjevačko kolo” iz Sombora bilo namenjeno priznanje za 15 godina rada. BKC „Bajmok” je darivan priznanjem za 10-godišnjicu rada i postojanja, baš kao i „Bunjevačke novine” koje već deceniju donose informacije važne za zajednicu.

  Priznanje, pojedinačno, primio je Joso Poljaković, koji se u proteklih deset godina isticao u oblasti informisanja, kroz pisane priloge o dešavanjima u bunjevačkoj zajednici, a pre svega kroz emisiju „Spektar” na RT Vojvodine.

  S.N.

  S. Đurikin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja