Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  U Budimpešti održan Evropski simpozijum o genetskom skriningu gde su boravili i stručnjaci subotičke bolnice
  Subotica ostaje lider populacionog genetskog Programa za potomstvo
  03.03.2016.

  Protekle nedelje u Budimpešti je održan Evropski simpozijum o populacionom genetskom skriningu, na kome su bili okupljeni najveći stručnjaci iz ove oblasti. Iz Srbije je pozvano deset stručnjaka sa Univerzitetskih klinika iz Beograda i Evropskog farmaceutskog fakulteta Novog Sada, kao i prim. dr sci. med. Jasmina Durković, jedini genetičar iz Srbije.

  3576_1.jpgSubotica je prvi grad u Srbiji gde je počeo da se radi populaciooni genetski skrining pre 17 godina.  Trudnice iz Subotice su postale deo najveće svetske baze, pa tako odeljenje genetike Opšte bolnice Subotica ima do sada 50 objavljenih naučnih radova. Na eminentnom naučnom skupu u Budimpešti predstavljeno je savršenstvo genetskog skrininga Trace tehnologija koja je bazirana na istraživanju francuskog naučnika, hemičara Jean-Marie Lehn dobitnika Nobelove nagrade - princip najveće inteligencije.

  - Imunofluorescentan automatizovani proces koji za maksimum 5 minuta završi programiranje sa fluorescentnim signalima, fascinira preciznost metode koja može da detektuje veoma niske koncentracije i trenutno najveća senzitivnost na svetu. Na ovoj tehnologiji je formiran nov genetski skrining za potomstvo sa programom koji ima ogromnu širinu primanja bioloških i kliničkih parametara u trudnoći.  Osim detekcije genetski bolesne bebe može da otkriva u početku trudnoće rizičnu trudnicu na preklampsiju. Nisu retki slučajevi mlade zdrave trudnice koja je životno ugrožena pred porođaj ili iznenadne smrti ploda u trudnoći.  Program je izuzetno bogat i komplikovan i zahteva visok nivo stručnosti. Zacrtane su smernice Fetalne medicinske fondacije iz Engleske i stav Evropske Unije da se genetski skrining mora raditi u programu koji je unificiran po FMF standardima. Na žalost mi trenutno nemamo FMF softver.  Radili smo 17 godina PRISCA program koji nema FMF, pre par meseci je registrovan SsdwLab španski koji takođe nije FMF softver - objašnjava prim. dr sci. med. Jasmina Durković, genetičar u subotičkoj bolnici.

  Genetski skrining potomstva radi se u ranoj trudnoći

  Prema rečima dr Durković, genetski skrining u Subotici će morati da se uskladi sa FMF programom koji radi tercijalni nivo kliničkih centara u Beogradu i Novom Sadu.

  - Želja svakog genetičara je da dobije genetski skrining sa tehnologijom Nobelove nagrade i savršenstvo FMF softvera. Genetika u našoj bolnici funkcioniše kao regionalni genetski centar za veliki deo Vojvodine u kome ginekolozi uglavnom nemaju FMF sertifikat. Obzirom na ugled koji mi je priznat, moguće je da u Subotici bude "otvoren" FMF Kryptor genetski skrining koji će dozvoliti prijem nalaza svih naših ginekologa. Ovaj genetski skrining na tehnologiji Nobelove nagrade je međutim izuzetno skup i trenutno ni veći klinički centri ne mogu da ga plate. Dok klinički centri ne prevaziđu problem kako finansirati servisiranje "Nobelovca" planiram da Subotica ponovo bude prva u Srbiji sa novim savršenim populacionim genetskim skriningom. Pokrenut je postupak registracije u Srbiji, a dok se to ne zvrši, ne smemo ga početi primenjivati na trudnicama, jer bi to bili nezakoniti nalazi za koje se krivično odgovara.  Shodno Zakonu o lekovima i medicinskim sredstvima Srbije ne sme se na pacijentu primeniti medicinsko sredstvo dok nije registrovano u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije.  Očekuje se završetak registracije za oko tri meseca. Do tada moram završiti stručno usavršavanje i edukaciju ginekologa koji će biti deo FMF Kryptor sistema Evrope. Prvi korak je kontrola kako smo do sada radili, moji nalazi iz naše populacione baze će se kontrolisati u FMF programu. Uz svu moju stručnost i energiju da Subotica ostane lider genetskog skrininga, potrebna je podrška cele društvene zajednice. Populacija mora biti upoznata, edukovana, potrebna je podrška lokalne samouprave u organizovanju tribina u gradu, školama, fakultetima, mesnim zajednicama i slično, jer buduće majke ne smeju zakasniti, genetski skrining potomstva se radi u ranoj trudnoći - ukazuje dr Durković.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja